VAB-Gezinswagens van het jaar 2016: Zoe, Tivoli en Superb

VAB-Gezinswagens van het jaar 2016: Zoé, Tivoli en SuperbVAB, de grootste Belgische mobiliteitsclub zocht ook dit jaar naar de beste gezinswagens én kwam uit bij de SsangYong Tivoli, elektrische Renault Zoé en Skoda Superb!

De 29ste editie van de “VAB-Gezinswagen van het Jaar” verkiezing draaide wederom uit op een succes. Niet enkel blijven de autoconstructeurs aan een vlot tempo nieuwe wagens, uitvoeringen of niches uitbrengen, de klassieke segmenten sneuvelen de laatste tijd wel vaker door een scherp prijskaartje, (te) ruim interieur of bereikbaarheid voor het grote volk.

De jury – bestaande uit 25 autojournalisten en 78 gezinnen – mocht dit jaar kiezen uit 36 verschillende wagens, alleen in drie verschillende thema’s geclassificeerd. In “Categorie #1” zitten wagens met een vanafprijs van max €18.500, in “Categorie #2” gaat dat door tot €29.000 en “Categorie #3” is exclusief voorbehouden voor elektrische wagens met een rijbereik van minimaal 30 km. Deze laatste moest het de voorbije jaren doen met steeds dezelfde (beperkte groep) deelnemers, dit jaar waren er maar liefst 7 kanshebbers!

In de eerste groep wist de onbekende Ssangyong Tivoli met de gouden medaille naar huis te gaan. Deze Koreaanse autobouwer is al een tijdje actief op onze markt met grote SUV’s, met de Tivoli hebben ze een perfecte wagen in het gamma die het ongetwijfeld goed gaat doen in Europa. Heel wat ruimte binnenin, zuinige motoren, een onklopbare prijs en een afwerking die op punt staat! De Skoda Fabia Combi en Hyundai i20 mochten nog mee op het podium, serieuze kleppers als de Mazda2, Dacia Duster, Toyota Agyo, Volkswagen Polo en Smart ForFour beten in het stof.

In de klasse voor de iets duurdere gezinswagens (tot €29.000) koos de jury unaniem voor de bijna perfecte Skoda Superb! Deze strakke Tsjech kan niet enkel uitpakken met efficiënte krachtbronnen en heel wat rijcomfort, ook de zee van (binnen)ruimte en scherpe prijs/kwaliteitverhouding maakt van hem een waardige winnaar. De nieuwe Ford Mondeo en Peugeot 308 SW werden eveneens gelauwerd, de BMW 2-Reeks Active Tourer, Hyundai Tucson, Mazda CX3, Renault Kadjar, Opel Astra en Suzuki Vitara zullen volgend jaar meer hun best moeten doen.

Bij de elektrische wagens won voor het vierde jaar op rij een zuiver elektrische wagen, dit jaar is het de Renault Zoé geworden die een grotere autonomie (+/- 250 km) kreeg. Deze Fransman is de meest betaalbare elektrische wagen op de markt en heeft een grote koffer, gewaagd design en een prima basisuitrusting. Met de toekomstige financiële steun van de overheid voor elektrische wagens kan je dus best wel een deal doen met deze Renault Zoé, net zoals de Mercedes B-Klasse Electric Drive (B250e) en Kia Soul EV! De BMW i3 Rex, Audi A3 etron, Volkswagen eGolf en Mitsubishi Outlander PHEV grepen naast de leuk meegenomen titel.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...