Officieel: Fiat 124 Spider

Officieel: Fiat 124 SpiderNa zoveel variaties op het Cinquecento thema komt Fiat nu met een nieuwe pretmobiel, de 124 Spider!

Na de vernieuwing van de Fiat 500 en 500C hielden we ons hart vast want alle familiegenoten (Abarth, 500L, 500L Trekking, 500L Living, …) moesten diezelfde metamorfose ook ondergaan. Gelukkig breken de Italianen die sleur een beetje met de onthulling van de 124 Spider op het Autosalon van Los Angeles – waar het toevallig altijd zonnig is -, tegen de zomer van 2016 moet hij opduiken bij de Fiat dealers om het gamma terug wat emotioneler te maken. Initieel zou deze compacte Spider door het leven gaan als Alfa Romeo maar de CEO had een andere – puur Italiaanse – strategie in gedachte voor dit luxemerk, Fiat profiteerde op zijn beurt van deze vroege samenwerking met Mazda.

Want technisch deelt deze 124 Spider natuurlijk heel veel met de gloednieuwe MX5 van de Japanners. Na de eerste kennismaking met deze speelse roadster in Barcelona kunnen we die samenwerking enkel en alleen maar toejuichen, designmatig hadden ze bij Fiat misschien net wel wat meer moeite mogen doen. Natuurlijk is veel afhankelijk van de gekozen uitvoering en bij Fiat kennen ze ondertussen wel iets van personalisatie, we wachten dus beter nog even met ons finaal (design)oordeel tot wanneer we de 124 Spider in levende lijve mogen aanschouwen. In vergelijking met zijn Japanse evenknie is de Italiaan alvast een stuk langer (+ 11 cm) en slikt de koffer meer bagage (138 liter, wat +8 liter is). Ook hier zal je het stoffen dak manueel moeten openen en sluiten.

De Fiat 124 Spider krijgt momenteel 140 pk en 240 Nm mee van de turbogeblazen 1.4-liter benzineviercilinder, gekoppeld aan een manuele versnellingsbak met zes verzetten of de optionele sportautomaat. Of we na later ook een 180 pk variant krijgen – zoals de 595 Competizione – zal de toekomst uitwijzen, huistuner Abarth zal na verloop van tijd zich ook vergrijpen aan deze Spider en daarvoor – volgens de laatste geruchten – het 1750 Turbo Benzina blok van Alfa Romeo gebruiken.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...