Gastbijdrage: 1 jaar autodelen via Cambio

Gastbijdrage: 1 jaar autodelen via CambioWereldverbeteraar Roel maakt de balans op na een jaar Cambio autodelen!

Een hekel aan het openbaar vervoer? Geen geld voor een eigen auto? Dan is autodelen iets voor jou! En daar hoef je geen zelfverklaarde wereldverbeteraar voor te zijn. Om tijdens de Tweede Wereldoorlog benzine te besparen, moedigde de Amerikaanse overheid het reeds aan (zie foto). U ziet het. Autodelen is lang niet enkel voor neohippies met bijhorende manbun en sandalen. En ook vandaag delen reeds duizenden Vlaamse gezinnen én bedrijven een gigantisch wagenpark.

Gastbijdrage: 1 jaar autodelen via Cambio

Je zag ze misschien al eens rijden of langs de kant van de weg, de grijze Citroën C3’s of Volkswagen Polo’s met oranje letters: “Cambio“. Wie een woordje Spaans spreekt weet dat het over verandering gaat. En die naam is niet toevallig. Cambio wil de manier waarop we ons verplaatsen radicaal veranderen. Geen gevulde straten zonder parkeerplaatsen meer, geen wagens die meer dan de helft van de tijd niet gebruikt worden en wie weet… minder files. Een medewerker bij Cambio deelde ons mede dat 1 Cambio tot wel 12 wagens van de baan haalt en mensen aanmoedigt om zich op een alternatieve manier – fiets of openbaar vervoer – te verplaatsen.

Gastbijdrage: 1 jaar autodelen via Cambio

Hoe doen ze dat? Auto’s delen: Wie lid wordt van Cambio heeft toegang tot de verschillende wagenparken in zijn of haar buurt. Grote boodschappen doen? Grootvader naar de kaartersclub of kinderen naar de voetbal brengen? De perfecte gelegenheid om een Cambio te boeken! En dat is tegenwoordig gemakkelijker dan – bijvoorbeeld – jouw privacy-instellingen in Facebook aanpassen.

Autodelen in cijfers

Alvorens ik jullie rondleid in de wondere wereld van het autodelen sta ik even stil bij de populariteit van autodelen in de Belgische regio’s.

  • Cambio is zonder twijfel het populairst in Brussel. Daar heeft men 102 standplaatsen en 311 wagens die gebruikt worden door bijna 11.000 leden. Dat is 1 auto per 35 leden.
  • Maar ook Vlaanderen moet niet onder doen. Cambio is in 19 steden actief, heeft 153 standplaatsen en 305 wagens. Deze worden gebruikt door 8.500 leden. Omgerekend 1 auto per 27 leden.
  • Wallonië hinkt een eind achterop. In 10 steden zijn 39 standplaatsen en 73 wagens die slechts door 1.700 leden gebruikt worden. Dat is slechts 1 wagen per 23 leden.

Autodelen doe je zo

Met jouw logingegevens krijg je toegang tot de enige echte Cambio-app (voor Android en iPhone). Met een paar duwtjes op je scherm kom je te weten waar en wanneer er voertuigen beschikbaar zijn. Keuze gemaakt? Een seconde later geboekt.

Gastbijdrage: 1 jaar autodelen via Cambio

De auto openen doe je door je lidkaart op de voorruit te leggen. Daaronder zit een kaartlezer geïnstalleerd die de auto voor jou ontgrendelt. Je loopt even rond de wagen, controleert op schade en stapt in. Pak de sleutel uit het handschoenenkastje en tik de pincode in. Toch een blutsje gevonden waar nog geen smiley op kleeft? Open het boordhandboek, bel het nummer en rapporteer de schade. Zo voorkom je dat jij verantwoordelijk wordt gesteld en franchise moet betalen.

Wat kost dat?

Als je een Cambio enkel gebruikt voor een boodschap en om naar jouw lokale turnclub te rijden, dan kom je er met € 25 in de maand vanaf. Maar ik zie mezelf meer als een power user. Sinds ik samen met mijn partner lid werd hangt onze factuur meestal rond € 100. Dat lijkt veel, maar eigenlijk is het dat niet. Hiervoor gaan wij soms een weekendje weg, gaan we naar familie die tot 50 km verderop woont en doen we grote boodschappen.

Ter vergelijking: Wie als jongere een eigen auto bezit steekt zijn of haar verzekeraar al snel € 500 toe op jaarbasis, betaalt al eens een klein of groot onderhoud bij een bevriende garagist, ziet de euro’s wegtikken in het tankstation en betaalt grof geld voor een veredeld sopje in de car wash. En ook vadertje staat komt jaarlijks aankloppen voor de wegen- en milieutaksen. Je komt ongetwijfeld aan een gemiddelde van € 100 per maand, en dan heb ik de prijs van de auto nog niet ingerekend.

Handige weetjes:

  • Benzine moet je niet betalen, die zit vervat in de huurprijs.
  • De prijs die je betaalt per uur is afhankelijk van het wagentype dat je kiest. Je kan kiezen voor een kleine compacte wagen evenals gezinswagens, lichte vrachten en zelf elektrische wagens.
  • Jouw franchise voor eventuele schade kan je met een safety pack (€ 4) beperken tot € 200.
  • Per maand mag je het bedrag “oprijden” dat gelijk is aan je financieringsbijdrage (een hippe naam voor een waarborg). Dat is afhankelijk van het tarief dat je kiest.
  • Moet je werkelijk nú je lief gaan ophalen van haar wekelijkse blokfluitles? Veelal is dat geen probleem. Het kan echter gebeuren dat alle auto’s in je buurt reeds verhuurd zijn.
  • ‘s Nachts betaal je geen huur, enkel de kilometers die je aflegt.

Wil je meer weten over autodelen? Kijk eens naar de berekeningen die Cambio zelf maakte. Een volledige tarievenlijst kan je hier vinden.

Een genuanceerd verhaal

Prijs

Als je slechts enkele keren per maand een auto nodig hebt is Cambio werkelijk geweldig. Als je meerdere keren per week op pad gaat kan je maandelijkse rekening al fel oplopen. Als Cambiogebruiker verplaats je je enkel met de auto wanneer het echt moet. Om in je kamerjas nog vlug een diepvriespizza te gaan halen bij de Pakistaan op de hoek doe je dus best even andere kleren aan en neem je dus best de benenwagen.

Beschikbaarheid

Een jaar geleden had ik op elk moment van de dag een Cambio ter mijner beschikking. Sinds enkele weken blijkt dat toch niet meer het geval te zijn. En voor iemand die tussen 5 standplaatsen woont – Ledeberg – is dat toch een beetje vreemd. Desalniettemin merk je dat Cambio aan het uitbreiden is. Zo werden we onlangs via mail uitgenodigd om te laten weten waar we graag een nieuwe standplaats zouden willen.

Service

Wie de hulplijn tijdens de kantooruren belt komt steeds in contact met een Cambio-werknemer van vlees en bloed. Na de werkuren kom je in contact met de VAB, die nauw samenwerkt met Cambio. Ik rapporteerde al eens schade en dat was op enkele minuten geklaard. Eén enkele keer stapte ik in een defecte wagen. En ook in dat geval kreeg ik na enkele minuten een andere wagen (een upgrade!) aangeboden aan dezelfde prijs.

Inschrijven?

Wil je weten of er Cambio-standplaatsen in jouw buurt zijn? Een overzicht vind je hier.

De website van Cambio onderging recentelijk een update naar de 21ste eeuw. De inschrijfknop zit om één of andere reden vrij goed verborgen. Op cambio.be scroll je helemaal naar onder en kies je voor jouw regio (Vlaanderen, Brussel of Wallonië), linksboven klik je op inschrijven. Alvorens je jouw eerste reservatie kan doen moet je een infosessie bijwonen. Daar krijg je een introductiefilmpje te zien en kan je al jouw vragen kwijt.

Tekst: Roel Peters

Dit artikel verscheen eerder op de website Leven na 2014

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...