Techniek: koplampen die je ogen volgen

Opel Guiding Light
Opel ontwikkelt naarstig aan een technologie van adaptieve koplampen waarbij de lichtbundels schijnen waar de ogen heen kijken.

Terwijl enkele constructeurs zich in een race mengden ter commercialisering van de eerste laserlichten, hield Opel zich bezig met een andere lichttechnologie. Koplampen die de richting uitschijnen waar jij heen aan het kijken bent, dat is volgens hen de toekomst.

Met behulp van camera’s en infrarood-sensoren zouden de ogen van de bestuurder zo’n 50 keer per seconde worden gescand. Deze informatie wordt dan gebruikt om uit te maken welke zone de bestuurder uitkijkt, waarna de koplampen zich zowel horizontaal als verticaal aanpassen.

Een moeilijkheid die de ingenieurs daarbij ontdekten, was het feit dat mensen de neiging hebben om onbewust van het ene naar het andere focuspunt te springen. Daarom moesten ze een zeker algoritme ontwikkelen om te vermijden dat de weg plots een discotheek lijkt te worden.

Opel geeft toe dat de nieuwe technologie nog niet voor morgen is, maar nieuwe LED matrix koplampen staan wel aan de vooravond van hun lancering. Deze zullen tegenliggend verkeer detecteren en individuele lichtdiodes dimmen om het verblinden van andere bestuurders tegen te gaan.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...