Officieel: Ford Focus RS [320 pk + en AWD!]Na jaren van speculatie, teasers, spyshots en een resem hoge verwachtingen komt Ford nu (eindelijk) naar buiten met hun nieuwe Focus RS!

Deze RS is al de derde generatie die het Ford Focus segment bovenaan mag aanvoeren, daarvoor waren er ook twee soortgelijke varianten van de toenmalige Escort. Behalve een behoorlijk hate-it-or-love-it voorkomen, een sportief rijgedrag en stevige prestatiecijfers werden de voorgaande Focus RS modellen steevast gekenmerkt door hun verschillende layouts. Ook nu gooit de Blauwe Ovaal het normaals over een andere boeg, deze Focus RS krijgt namelijk een innovatieve vierwielaandrijving! In moeilijke omstandigheden gaat er zelfs tot 70% van het vermogen naar de achteras. Afhankelijk van de situatie kan het zelfs verdeeld worden over het linker- of rechterwiel!

De laatste Focus RS deed het nog met een luidruchtige vijfcilinder, de nieuwe generatie krijgt de 2.3-liter EcoBoost die gelanceerd werd voor de Ford Mustang. Qua prestatiecijfers houden de Britten de lippen nog stevig op elkaar, verder dan “meer dan 320 pk” krijgen we ze niet. Als we dat vergelijken met de manuele zesbak uit de Mustang komt het koppel uit op een interessante 430 Nm!

Behalve een grote grille vooraan, stoere 19″ lichtmetalen velgen, opzichtige spoiler en een dubbele uitlaat achteraan is Ford behoorlijk karig met informatie omtrent het interieur. Wel zien we de gekende extra metertjes centraal en wordt dit de eerste RS met een SYNC-systeem. In Genève krijgen we hoe dan ook alle details! Ter info, als toekomstige eigenaar kan je kiezen uit vier mogelijkheden: Nitrous Blue, Frozen White, Absolute Black en Stealth Gray! Het Kermit groen van vroeger is jammer genoeg verdwenen, de Liquid Blue blauwtint van dit showmodel – en de Ford GT – is raar maar waar evenmin te verkrijgen.