Rijtest: Alfa Romeo 4CAlfa Romeo pakt in Brussel uit met de nieuwe Giulietta Sprint en MiTo Junior en de sportieve Quadrifoglio Verde afgeleiden. De knappe 4C mocht natuurlijk niet ontbreken..

De passievolle Italianen zullen op het Autosalon in januari de speciale Giulietta Sprint voorstellen, iets wat ze trouwens in 1954 ook al eens deden. Deze stijlvolle hatchback krijgt 17″ aluminium velgen, een sportuitlaat, verdonkerde achterruiten/lichten en meer sportieve achterbumper. Om het visuele plaatje volledig af te maken werd er ook chroomomlijsting voorzien voor de deurgrepen, mistlampen en spiegelkappen. Binnenin heerst er eveneens een sportieve sfeer met veel alcantara en koolstofvezel, gecombineerd met rode stiksels, een zwarte dakhemel en Sprint logo’s hier en daar.

Met de Giulietta Sprint lanceert Alfa Romeo ook de nieuwe 1.4-liter Turbo Benzina viercilinder met 150 pk! Hiermee kan je in 8,2 tellen tot 100 km/u accelereren vanuit stilstand, bij 210 km/u is het gedaan met de pret. Dit alles met een vrij beperkt verbruik op papier, zo drinkt deze Giulietta 5,6 liter benzine per 100 km en stoot het daarbij 129 g/km CO2 uit. Naast deze nieuwkomer zijn er ook twee diesels beschikbaar als Sprint, namelijk de 1.6-liter JTDm (105 pk) en de 2.0-liter JTDm (150 pk).

De Alfa Romeo Giulietta Sprint gaat verder op het Distinctive uitrustingsniveau (mistlampen, 6 airbags, …) welke nogmaals royaal werd aangedikt met ondermeer automatische airco met 2 zones, het grote UConnect systeem, lederen stuurwiel en elektrische ramen/spiegels. In het totaal goed voor €3.350 terwijl je slechts een fractie ervan (37%) betaalt! Je hebt al een Giulietta Sprint voor €25.650 (1.4 MultiAir), de diesels starten iets hoger.

Iets minder groot maar zeker niet minder Italiaans is de Alfa Romeo MiTo Junior. Zijn naam verwijst eveneens naar een legendarische voorganger, de GT 1300 Junior uit 1966. Hier speelt men – zowel voor het interieur als exterieur – met een contrasterende zwart/witte kleurstelling met 17″ velgen, lederen bekledingen en streepje chroom. Qua uitrusting werd het Progression niveau nog wat aangedikt, voor de motorisatie mag je kiezen tussen de 1.4-liter benzine met 78 pk (vanaf €16.900) of de 1.3-liter JTDm met 85 pk (vanaf €19.200)!

Naast het reguliere gamma wil Alfa Romeo in Brussel natuurlijk ook uitpakken met de sportieve modellen. De beeldschone 4C Coupé is nog steeds het topmodel al zal eentje bestellen een serieuze portie geduld – en geluk – met zich mee moeten brengen, misschien wacht je beter tot de 4C Spider die normaliter in maart het levenslicht zal zien. Wil je het iets discreter houden ben je aangewezen op de Giulietta en MiTo Quadrifoglio Verde uitvoeringen. Beiden nog steeds dagdagelijks bruikbaar maar wanneer de sportieve nood het hoogst is spreekt het Klavertje Vier de juiste taal. Op zoek naar een knappe berline met een Alfa Scudetto op dit Autosalon is tevergeefse moeite, in 2016 zou het wél mogelijk moeten zijn!