WK-vlagjes doen wereldwijd verbruik stijgen

WK-Vlaggen 2014Over de hype van de spiegelhoesjes is er al genoeg verschenen, maar ook de vlaggetjes op de wagens geven stof tot discussie.

Het zal waarschijnlijk weinigen verbazen dat wanneer je vlaggen aan de wagen hangt, je de aerodynamica weinig goed doet. Een logisch gevolg is dat je verbruik zal stijgen. Misschien niet direct een kost die je zwaar zal voelen in je portemonnee, maar volgens sommige groene ridders helaas wel een zware kost voor onze aarde.

In een studie van dr. Antonio Filippone (Manchester University) uit 2006 is gebleken dat een auto met twee kleine vlagjes 1 liter per uur extra verbruikt aan een snelheid van 110 km/h. Dr. Filippone berekende daarnaast ook het totaal verbruik voor Engeland. Met een schatting van ruim 500.000 wagens met vlagjes kwam het resultaat op een verbluffend verlies van 3% nutteloos brandstofverbruik. In cijfers wil dit zeggen dat er 1,2 miljoen liter extra brandstof werd verbrand gedurende het WK 2006 en dat er een extra uitstoot was van 2.800.000 kilogram fijn stof. Wat we niet mogen vergeten: dit geldt voor Engeland alleen.

Niemand zegt dat de 3% stijging van het brandstofverbruik betekent dat je niet voor je land moet supporteren. En gedurende de korte periode dat het WK duurt, zijn de gevolgen waarschijnlijk niet echt noemenswaardig. Maar het is fascinerend om vast te stellen hoe die twee vlagjes aan je wagen kunnen bijdragen aan een recordverbruik. (Via: BBC News)

vlagjes engeland

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...