Video: Jay Leno en de Lamborghini Diablo

Video: Jay Leno en de Lamborghini DiabloPetrolhead Jay Leno kreeg de kans om met hét icoon uit 1991 er even op uit te trekken!

Dé Lamborghini guru van Los Angeles en omstreken is ongetwijfeld Franco Barbuscia, de stille Italiaan weet als geen ander hoe hij moet omgaan met de – recente of oldschool – V8 en V12 motorblokken. In zijn garage passeren er dan ook heel wat parels uit Italië, zelf bezit hij ook enkele Stieren. Vriend-aan-huis Leno kreeg de kans om even van de Lamborghini Diablo te proeven, naar goede gewoonte krijgen we een interessante inleiding omtrent de levensloop van de wagen in kwestie.

De Diablo kreeg eind 1990 de nobele taak om de alreeds legendarische Lamborghini Countach waardig te vervangen. Tijdens een productieperiode van ongeveer een decennium – ondenkbaar deze tijden – werden er maar liefst 3.000 exemplaren geproduceerd. De Lamborghini Diablo – Spaans voor duivel – werd getekend door dezelfde man die eveneens verantwoordelijk was voor de nog meer legendarische Miura. Het design werd ook een tikkeltje minder agressief na de overname door de Chrysler groep in 1987, toch herkennen we de typische Lambo eigenschappen: laag, breed en sportief!

Motorisch deed de Diablo het met een 5.7-liter V12 die goed was voor net geen 500 pk, daarmee kon je tot 315 km/u doorknallen. De doorontwikkelde Diablo GT liet later tijdens een testsessie een topsnelheid van 338 km/u optekenen tot grote verbazing van de ingenieurs. Naast de GT kwamen er ook nog Roadster, VT en SV varianten, een obligatoire special edition kon uiteraard ook niet ontbreken. Tegen het begin van de 21ste eeuw was het Diablo feestje over & uit, gelukkig was de Murciélago opvolger eveneens een succesverhaal!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...