Zes interessante vragen omtrent de Kia Carens

Rijtest: Kia Carens 1.7 CRDI FusionTwijfel je over de aankoop van de Kia Carens? Lees dan snel onze Q&A met 6 interessante vragen!

Wegens een klein hiaat in onze planning stond er wederom een Kia Carens voor ons klaar, maar omdat we jullie graag voorzien van raad & daad inzake auto-advies willen we jullie onze testnotities zeker niet onthouden. Ben je op zoek naar een meer gedetailleerde test, lees dan hier onze rijtest met de 163 pk sterke 1.7 CRDI Carens Fusion!

Paris Kia Carens 08

#1 Kia Carens?

De Carens staat al sinds 1999 in de catalogus van de Zuid-Koreanen, toch gooit de nieuwe versie het op diverse vlakken over een andere boeg dan zijn voorgangers. Als basis werd het Europese platform van de nieuwe Cee’d genomen en ook voor de styling – onder leiding van de gelauwerde Peter Schreyer -‎ werd goed gekeken naar de laatste generatie Kia’s. Om zijn mannetje te slaan in het MPV-segment kan de Carens ook met 7 zitplaatsen uitgerust worden (+ €500), al zijn de 2 extra plaatsen voorbehouden voor kinderen. Heb je geen behoefte om de volledige lagere school van punt A naar B te brengen kan de Carens toch nog overtuigen met een laadvermogen van maximaal 1.673 liter!

Rijtest: Kia Carens 1.7 CRDI FusionRijtest: Kia Carens 1.7 CRDI Fusion

#2 Welke motoren zijn er beschikbaar en zijn die zuinig?

De Kia Carens kom in België met 2 verschillende benzineversies en 3 diesels. De benzine-instapper is een handgeschakelde 1.6 GDi met 135 pk terwijl de 2.0 GDi het sowieso met een automaat en 166 pk doet. Alle dieselmotoren zijn op basis van de 1.7-liter CRDi, zo krijgt de fiscaal interessantste Carens 115 pk, een handbak met 6 verzetten en een CO2 uitstoot van 129 g/km. Bij de variant met 136 pk krijg je wel een vrije keuze uit een handgeschakelde of automatische transmissie. Het theoretisch brandstofverbruik ligt op respectievelijk een 7-8 liter benzine en 5-6 liter diesel per 100 km, in de praktijk reken je vandaag de dag best op een tikketje extra. Multiple Purpose Vehicles staan zeker niet bekend om hun indrukwekkende topsnelheid (180 km/u) en snelle sprintcijfers (minstens 11 seconden), een brandstoftank van 58 liter lijkt dan ook interessanter! Dankzij de ISG technologie (enkel op handbak) probeert de Kia extra zuinig voor de dag te komen met een schakelindicator en een start/stopsysteem.

Rijtest: Kia Carens 1.7 CRDI FusionRijtest: Kia Carens 1.7 CRDI Fusion

#3 Hoeveel kost de Kia Carens?

Voor het prijs- en uitrustingsbeleid heeft Kia wederom 3 niveau’s voorzien zijnde Lounge, Fustion en Sense, vervolgens kan je jouw ideale gezinswagen nog wat beter uitrusten met enkele Packs, knappe velgen of een leuk koetswerkkleur. De goedkoopste Kia Carens met de 1.6 GDi viercilinder heb je al vanaf €21.190 (Lounge), terwijl de tweeliter benzine in Sense trim je minstens €29.390 kost. De instapper aan dieselzijde is de jouwe vanaf €23.190, terwijl je de duurste Carens met een dieselmotor kan krijgen vanaf €30.290.

Rijtest: Kia Carens 1.7 CRDI FusionRijtest: Kia Carens 1.7 CRDI Fusion

#4 Hoe rijdt deze Kia?

Het rijgedrag van deze Koreaan is jammer genoeg niet zijn sterkste kant. Net zoals bij de rest van het gamma krijgt deze MPV het FlexSteer systeem die het stuurgevoel afstelt op Sport, Comfort of Normal. Tussen deze instellingen is er een merkbaar verschil, al voelt de Carens op geen enkel moment echt scherp aan. Binnen dit segment is dat ongetwijfeld geen ramp, al zullen de sportieve mama’s en papa’s misschien wel wat op hun honger blijven zitten. Dankzij de scherpe A stijlen en slanke koetswerkvorm moet je ook wat zichtbaarheid rondom opofferen, wie schoon wil zijn moet nu eenmaal afzien.

Rijtest: Kia Carens 1.7 CRDI FusionRijtest: Kia Carens 1.7 CRDI Fusion

#5 Wat zijn de directe concurrenten?

In tegenstelling tot de rest van het Kia-gamma vinden we geen directe afgeleiden van de Carens in gemeenschappelijke Hyundai-familie. In Japan vinden we wel nog de Toyota Verso S die op hetzelfde koperspubliek mikt en in Europa vinden we heel wat MPV’s zoals de Ford Grand C-Max, de Citroën C4 Grand Picasso, de Renault Grand Scénic en de Volkswagen Touran. De budgetspeler bij uitstek blijft natuurlijk de Dacia Lodgy, maar die steekt niet weg dat de afwerkingskwaliteit van een ander niveau is. Een extra voordeel voor de Kia Carens is het garantiebeleid dat nieuwe wagens een zorgeloze toekomst van 7 jaar schenkt met een kilometerbeperking van 150.000 km, niet oninteressant voor een ruime gezinswagen. Als laatste troef voorziet Kia een zaklamp in de koffer, per direct duidelijk dat ze mikken op een praktische gebruikerservaring!

Rijtest: Kia Carens 1.7 CRDI FusionRijtest: Kia Carens 1.7 CRDI Fusion

#6 Is de Kia Carens mijn aankoop waardig?

Als je heel wat belang hecht aan een scherpsturende MPV met een sprekende badge voorop moet je misschien nog wat verder zoeken, de Kia Carens overtuigt voornamelijk met zijn interessant prijskaartje, de rijkelijke (basis)uitrusting, de knappe looks en een unieke garantieregeling. Voor een grote gezinswagen met maximaal 7 zitplaatsen zijn dit allemaal interessante troefkaarten, al kan je de Carens dankzij zijn moduleerbaarheid ook gebruiken als ruime pakezel!

Rijtest: Kia Carens 1.7 CRDI Fusion

Tekst: Benjamin Van Maldergem

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...