Video: Ferrari 599 GTO laat zijn V12 brullen

Video: Ferrari 599 GTO laat zijn V12 brullenDe Ferrari 599 GTO is ondertussen al opgevolgd door de krachtigere F12 Berlinetta, toch herdenken we maar al te graag zijn krachtige V12 en zijn brutale brom!

Videospotter yd222 verzamelde al zijn beschikbare beeldmateriaal van de prachtige Ferrari 599 GTO en brengt ons een leuke compilatie. Zo zien we diverse Belgische en Luxenburgse exemplaren die hun beste – en auditieve – kant laten zien met enkele rev battles, startups, acceleraties en zelfs een stukje tunnelporno. Een Ferrari met een V8 bezitten is zeker geen schande, maar om het verschil toch nog even duidelijk te maken met een V12 exemplaar zien we op het einde toch nog een intermezzo met een 458 Spider. Baas boven baas heet dat dan!

De GTO was de pièce de résistance van de vorige generatie V12 modellen. In 2006 maakten we kennis met de Ferrari 599 GTB Fiorano die het eigenste Ferrari testcircuit alle eer aandeed met zijn naam, niemand minder dan Michael Schumacher was verantwoordelijk voor heel wat testkilometers. Toen kon men – raar maar waar – nog kiezen voor een handgeschakelde zesbak al gingen de meeste eigenaren toch voor de F1 Superfast transmissie. De 6.0-liter V12 leverde in eerste instantie 620 pk en 600 Nm koppel, de verbeterde HGTE versie (Handling Gran Turismo Evoluzione) deed het met dezelfde waarden maar kwam wel met een verbeterde afstelling. In 2010 kregen we voor het eerste een officiële bevestiging van de 599 GTO, gezien de rijkelijke geschiedenis van dit krachtige achtervoegsel werden er kosten noch moeite gespaard voor de ontwikkeling ervan.

Slechts 599 exemplaren werden er gebouwd van hardcore Ferrari 599 GTO, in tegenstelling tot zijn voorgangers met de Gran Turismo Omologato naamgeving werd er geen gebruik gemaakt om een specifieke racewagen te homologeren. Motorisch werden er 670 paarden en 620 Newtommeters tevoorschijn getoverd uit het magische V12 motorblok met een bijzonder scherpe recordtijd rond Fiorano tot gevolg! Voor de tot 80 exemplaren gelimiteerde 599 SA Aperta werd het dak nog eens van de 599 GTO gehaald, doorheen de jaren zagen we nog enkele unieke one-offs (P540 Superfast Aperta en Superamerica 45), prototypes (599 HY-KERS), special editions (60F1, China) en racevariaten (599XX).

Toen de modieuze heren uit Maranello in 2012 het doek van de F12 Berlinetta haalden was het rijk van de Ferrari 599 en al zijn derivaten over en uit, al zijn er nog bijzonder veel enthousiaste eigenaren – en hun gevolg – die hun raspaard frequent van stal halen!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...