Rijtest & Video: Volkswagen Golf GTI Performance

Rijtest - Volkswagen Golf VII GTI Performance - Header
De nieuwe Volkswagen Golf GTI doet meer met minder en laat de hot hatch pk-oorlog links liggen. 

Ruim veertig jaar geleden kwam de hot hatch tot leven, een sportieve variant van een drie- of vijfdeurs hatchback met een performanter motorblok dan de massaal verkochte kuddeversie. Volgens Top Gear was de Franse Simca 1100TI uit 1973 de eerste ooit op de markt, de Italianen leggen die eer bij de Abarth A112 uit 1971. Maar minder twijfel bestaat over dé speler die het segment zo populair maakte: de Volkswagen Golf GTI. Sinds de lancering ervan in 1976 werden er over zes generaties heen meer dan 1,9 miljoen exemplaren van verkocht. Ruim 37 jaar lang vormde de GTI de referentie waar steeds meer constructeurs zich wilden mee meten. Ondertussen is het speelveld wijd verspreid en wordt de concurrentie steeds scherper. Renault heeft de Mégane RS, Ford de Focus ST en Opel de Astra OPC. Maar ook Kia komt zich moeien met de Cee’d GT en in de hogere regionen vechten de BMW M135i en de Mercedes A45 AMG het met elkaar uit. We zijn er zonder twijfel nog velen vergeten, maar de kernvraag blijft: is de zevende generatie Volkswagen Golf GTI nog steeds de referentie in het segment waarvoor de Europese liefde nooit lijkt af te nemen?

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 2

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 1Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 11

Revoluties zijn er aan de kant van Volkswagen alvast nooit geweest. De ene generatie volgde de andere op en profiteerde mee van de evolutionaire verbeteringen aan het basismodel, maar het recept van de GTI bleef sinds jaar en dag hetzelfde. Ook bereikte de Golf GTI stilaan een status van maturiteit die bij andere hot hatches nog steeds zoek is. Terwijl de concurrenten verwikkeld zijn in een regelrechte pk-oorlog, blijft de GTI zijn beheerste zelve en houdt hij het bescheiden. De 2.0-liter TSI, ondertussen aan de derde generatie toe van de EA888 motorenreeks, levert in de basisversie van de GTI mk7 een respectabele 220 pk. De nieuwe Performance-variant doet er nog 10 pk bovenop, maar zelfs dan blijft de concurrentie minachtend toekijken met vermogens tussen de 250 pk van de Ford Focus ST en de 280 stuks van de Opel Astra OPC. Wil de GTI de referentie blijven, dan moet hij meer met minder doen. Het motorkoppel onderging wel een stijging van 70 Nm tot 350 Nm, wat opmerkelijk voelbaar is in de hernemingen. Bovendien vonden de ingenieurs in Wolfsburg 42 kilogram aan overbodig gewicht, waarmee de prestaties ondanks zijn iets minder toebedeeld vermogen er zonder twijfel gestaag op vooruit gingen.

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 4

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 10Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 12

Sterker nog, in de sprint van 0-100 km/u laat de voorwielaangedreven Volkswagen Golf GTI Performance de Ford Focus ST zelfs net achter zich. Hij heeft er precies 6,4 seconden voor nodig, de basisvariant bereikt met 6,5 seconden een ex aequo. Heb je iets meer tijd, dan kan je het doorrekken tot 246 km/u of zelfs 250 km/u bij de GTI Performance, de optionele DSG-automaat schaaft er telkens twee eenheden vanaf. Al zijn die 0,1 seconden en 4 km/u niet de redenen waarvoor je de 1.060 euro meerprijs zou moeten betalen, noch zijn het de grotere remschijven. Hét verschilpunt dat van de Performance een must maakt is het elektrisch gestuurde, doch in essentie mechanisch sperdifferentieel. The real deal, met andere woorden! Zodra de controlemodule wielslip detecteert verdelen de platen van het sper het koppel naar het wiel met het meeste grip. Maximale lock wordt bereikt bij 1.600 Nm, wat overeenkomt met exact 100% van het koppel op één wiel. En de gevolgen zijn ingrijpend, want terwijl de GTI mk6 opvallend veel last had van onderstuur, schittert dat akelige fenomeen bij de mk7 door afwezigheid. De grip is werkelijk enorm en ook op een nat wegdek pluk je de vruchten ervan. Je voelt de kracht zo naar het buitenste wiel stromen en de limieten lijken onbereikbaar. Alleen bestaat die limiet in realiteit natuurlijk wel, wees dus behoed voor overmoed. Zeker omdat het stuurwiel er onvoldoende in slaagt die naderende limiet te communiceren. In Sport-modus verhoogt wel de weerstand, maar niet de verbondenheid met de voorwielen. Wel kunnen we zeer positief zijn over de respons van dat afgeplatte stuurwiel. Naast een volledig nieuwe, progressieve bekrachtigingsmodule werd het maximaal aantal omwentelingen lock-to-lock verminderd van ongeveer 3 tot 2,1 en dat resulteert in een veel directere rijbeleving. Een ander voordeel is het onnodig vergrijpen van de handen bij korte haarspelden.

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 31

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 23Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 33

Maar we zeiden het al, de Volkswagen Golf GTI was altijd al de braafste en meest mature leerling van de klas. Hij zet zijn prestaties en dynamische kwaliteiten neer aan een comfortniveau dat bij zijn collega’s onbereikbaar is. Naast het feit dat je de nieuwe Golf GTI kan bestellen met adaptieve ophanging (DCC) merk je dat ook aan de afwerkingsgraad. Een adaptieve cruise control, een groot en duidelijk navigatiescherm, een start/stop-systeem en een boterzacht koppelingspedaal dat van alle schakelwerk kinderspel maakt. Verder krijg je geen extreem sportieve kuipen, maar gewoon goede en stevige sportzetels die meer dan voldoende zijdelingse steun bieden zonder de comfortfactor te verloochenen. Naar traditie krijgen die bij de GTI ook een geruit motiefje mee waar de VW-marketeers zelfs een naam voor verzonnen: Jacky bij de vorige generatie, nu is het Clark. We gunnen iedereen een broodwinning…

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 20Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 21

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 16

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 17Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 22

Naast dit modieuze accentje herken je de GTI binnenin aan zijn golfbal-versnellingspook, het afgevlakte stuurwiel met GTI-inscriptie, de contrasterende rode stiksels, een aangepast instrumentenpaneel en de rode verlichting in de portieren. Buitenaf onderscheidt hetzelfde rood de GTI van zijn brave broertjes met een lijntje dat subtiel vanuit de grille tot in de koplampen doorloopt. GTI-badges mochten natuurlijk evenmin ontbreken, net als de ietwat sportievere bumpers, de kleine dakspoiler en de dubbele verchroomde uitlaat achteraan. Tot slot werden de achterste lichtblokken verdonkerd, werden de remklauwen rood gekleurd en steken er vier lichtmetalen velgen onder de Golf GTI. Al zijn die weer bewijs van zijn subtiliteit, want standaard meten ze ‘amper’ 17-inch groot. Naar ons mening zelfs iets té braaf, maar de catalogus biedt ook de knappe 18-inch “AUSTIN”-velgen. Zelfs 19-inchers behoren tot de mogelijkheden, maar die passen dan misschien weer minder bij de rest van het plaatje.

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 26

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 24Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 27

Ze dikken ook het prijskaartje aan, dat bij de nieuwe Golf GTI start bij 31.790 euro. Daarmee is de GTI de duurste van het gezelschap met de Focus ST (€29.000), Mégane RS (€30.500) en Astra OPC (30.950). Zijn meerprijs wordt wel enigszins verantwoord door de hoge afwerkingsgraad van het interieur en enkele standaard features zoals Xenonkoplampen en een automatische airco. Het Performance-pakket kost exact 1.060 euro en bezorgt je 10 pk extra, grotere remschijven voor- en achteraan en natuurlijk het sperdifferentieel. Wil je nog een metaalkleurtje (€450), Alcantara (€744,15) of twee extra deuren (€870), dan groeit de factuur gestaag. Standaard krijg je een 15 mm verlaagde sportophanging, maar het Dynamic Chassis Control (€1.026) en de DSG-transmissie (€1.650) zorgen voor extra comfort. De duurste optie op onze testwagen was de GPS “Discover Pro” (€2.877), waarmee na nog enkele andere features de totaalprijs uiteindelijk strandde op 39.839 euro. Allesbehalve goedkoop, al zouden wij het dan ook houden bij die ene optie van 1.060 euro. Je moet immers ook nog met het verbruik rekening houden: rijden met het petje op hakt met makkelijk 10 liter / 100 km meteen in het budget, de brave huisvader zakt op de autosnelweg tot 7,5 liter en de waarheid ligt denken we ergens tussenin. Wij sloten de testweek af met een cijfer van 8,8 l/100 km.

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 14

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 3Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 15

Conclusie

De nieuwe Volkswagen GTI mag dan nog minder pk’s zijn toebedeeld dan zijn voornaamste concurrenten, hij slaagt in elke opzet. Hij is praktisch – met vijf deuren zelfs nóg praktischer -, biedt het comfort van een daily driver en komt met zijn 230 pk (Performance) meer dan verrassend vlot voor de dag. Koop je een Golf GTI, ga dan wel meteen voor de GTI Performance. Niet voor de 10 pk extra, noch voor de betere remmen, maar gewoon voor het mechanische sper. Voor 1.060 euro is het een ingenieus koopje dat van de Golf GTI geen goede hot hatch, maar een crimineel grippende top hot hatch maakt. Hij is de duurste in het rijtje, maar is zonder twijfel ook de best afgewerkte en meest mature leerling van de klas. Is de Golf GTI nog steeds de referentie? Yes it is!

Rijtest - Volkswagen Golf GTI Performance (Mk7) 34

Overzicht

+ Afwerking & Comfort
+ Mechanisch sper
+ 2.0 TSI: vinnig, koppelkrachtig & een aangename sound

– Vaag stuurgevoel
– De duurste

Tekst & Foto’s: Tim De Baets

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...