Officieel: BMW X4

BMW X4 - Productierijp
Daar is hij dan eindelijk: de nieuwe BMW X4 is het langverwachte kleine broertje van de X6.

We hadden hem al enkele keren in conceptgedaante gezien, maar nu is het hek volledig van de dam. Niet in Genève, maar op Amerikaanse bodem zal de nieuwkomer binnen het SAC-segment zijn debuut beleven. Deze Sports Activity Coupé combineert de typische kenmerken van de X-familie met enkele trekjes van een coupé, net zoals grote broer X6 dat doet.

Technisch gezien is de wagen gebaseerd op de (nieuwe) BMW X3, maar vanzelfsprekend heeft de X4 een iets sportievere focus. Er even naar kijken zegt al genoeg: een breed front met grote luchtinlaten, de typische LED-ringen, een daklijn die het hoogtepunt bereikt net boven de bestuurder en vanaf daar afloopt, brede wielkasten en ga zo maar door. Achteraan vinden we opnieuw L-vormige lichtblokken met LED-technologie en een kenmerkende diffusor.

Maar ook binnenin heerst een prestatiegerichte atmosfeer: de zitpositie is vooraan 20 mm lager ten opzichte van de X3 en de achterbank is ingedeeld voor twee en niet drie personen. Een klein ukkie krijg je er legaal gezien nog net tussen. Vanzelfsprekend zitten, wanneer je ervoor betaalt, alle nieuwste technologieën in het interieur verwerkt. De koffer slikt 500 liter bagage en is via een 40:20:40 indeling uitbreidbaar tot 1.400 liter.

Motorisch gezien begint het vermogensspectrum bij 184 pk van de 2.0-liter viercilinder benzinemotor of bij de 190 paarden van een 2.0-liter diesel. Die laatste levert voor het eerst ook 400 Nm koppel! De X4 xDrive20d wordt wel overklast door de X4 xDrive35d, die met zijn 313 pk sterke zes-in-lijn  van 0-100 km/u sprint in slechts 5,2 seconden. Het koppel bedraagt een immense 630 Nm. Hij is daarmee dan ook baas boven baas, want aan benzinezijde is de xDrive35i iets trager met 5,5 seconden. Ook afkomstig van een zes-in-lijn, maar hier met ‘slechts’ 306 pk. Een 2.0-liter vult zowel aan benzine- als dieselzijde de leegte met respectievelijk 245 en 258 pk. Alle motoren zijn compatibel met de EU6-norm en krijgen een 8-traps Steptronic automaat, uitgezonderd de X4 xDrive20d die ook met manuele zesbak te verkrijgen is.

 

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...