Officieel: Koenigsegg One:1

Koenigsegg One 1
Deze Koenigsegg One:1 beschikt over maar liefst 1.341 pk!

We keken er al even naar uit, maar nu worden we uit onze hoogspanning verlost. Dit is de finale versie van de Koenigsegg One:1, de regelrechte enemy of the Veyron-state. Zoals de naam het dicteert heeft de One:1 een power-to-weight ratio van 1 op 1. Een lichtgewicht aluminium 5.0-liter V8 perst maar liefst 1.341 pk en 1.371 Nm uit, waarmee we ook meteen het gewicht weten: 1.341 kilogram. De motor draait niet enkel op reguliere benzine, maar ook op E85 biobrandstof of racebenzine. De gewichtsbalans is 44/56, precies dezelfde als de Agera R.

Al deze kracht gaat via een zeventraps transmissie met dubbele koppeling en een elektronisch differentieel over naar de achterwielen en laten deze Koenigsegg toe om van 0-400 km/u te sprinten in amper 20 seconden. Inderdaad, 0-400 km/u! Gooi je alle remmen toe, dan sta je na 10 seconden al stil. Doe je hetzelfde bij 100 km/u, dan heb je amper 28 meter nodig. Daarvoor zorgen de 397 mm grote en geventileerde keramische remschijven met zes zuigers voor, die overkomen van de Koenigsegg Agera R. Achteraan meten ze nog steeds 380 mm en werden er vier zuigers gemonteerd. De triplex achterophanging met actieve schokdempers en carbon veren werd verder geüpdatet.

Natuurlijk zijn jullie ook benieuwd naar de topsnelheid van de Koenigsegg One:1: verslaat hij de Bugatti Veyron, of niet? Wel, die verrassing houdt Koenigsegg nog even voor zich. Wat we wel weten is dat de banden het ten minste eventjes moeten aankunnen: de Michelin Cup Tires rond de 19-inch carbon velgen vooraan en 20-inchers achteraan hebben een snelheidsrating van maar liefst 440 km/u. Hoeveel het prijskaartje bedraagt, doet er al niet meer toe: amper zes stuks zullen gebouwd worden en allen zijn ze al uitverkocht.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...