Autosalon van Brussel 2014: CNG wagens

Zafira CNG
Het aandeel wagens in België dat op CNG rijdt is nog aan de magere kant. Misschien kan een informatief Autosalon van Brussel daar wel wat aan veranderen..

Naast de strategische keuze tussen conventionele benzinemotoren en de populaire dieselexemplaren kan je ook nog opteren voor een hybride krachtbron. Of je opteert per direct om de wereld wat milieuvriendelijker te maken en gaat voor een volledig elektrische wagen. In 2013 zagen we enkele serieuze alternatieven bij BMW, Renault en ook hoger in het segment bij Tesla. Daarnaast kan je een wagen laten ombouwen zodoende hij op LPG rijdt of je kiest gewoon voor een CNG model! Slechts een 600 Belgische eigenaars koos al voor een CNG krachtbron, in Nederland en Scandinavië is het al veel beter ingeburgerd!

Deze modellen zijn vaak net iets duurder dan een benzinevariant, maar op middellange termijn kan je de meerprijs er zonder problemen uithalen omdat het gas in aankoop een stuk goedkoper is dankzij het wegblijven van accijnzen én ook nog eens een lagere BIV bijdrage geniet! Ook de uitstoot van fijn stof is bij CNG wagens aan de lage kant wat goed nieuws is voor onze longen. Probleem blijft wel de beschikbaarheid van de specifieke CNG tankstations, daarom hebben de huidige wagens zowel een benzinetank als gastank, waardoor je jezelf probleemloos kan verplaatsen zonder afhankelijk te zijn van specifieke tankstations. Een mooi overzicht daarvan vind je hier.

Bij enkele Duitse en Italiaanse automerken kan je fabrieksaf een CNG model verkrijgen waardoor alles mooi weggewerkt zit, als je zelf een ombouw laat doen zal je heel wat kofferruimte verliezen. Zowel voor lichte motoren als de krachtpatsers kan je een CNG ombouw een oplossing bieden, al blijft gas een fossiele brandstof en zullen we dus over een tiental jaar moeten overschakelen op waterstof of elektriciteit!

Tijdens het komende Autosalon van Brussel 2014 kan je in Paleis 4 een Cleaner Mobility infostand terugvinden met heel wat informatie omtrent milieuvriendelijke(re) en alternatieve energiebronnen zoals elektrische en hybride wagens, laadpalen, CNG en nog veel meer nieuwe ontwikkelingen. Net buiten Paleis 2 kan je de theorie omzetten in de praktijk met een Eco Test Track waar je met een 15-tal verschillende wagens een parcours kan afleggen. Inschrijven doe je bij de desbetreffende infobalie of bij de verschillende merken zelf (BMW, Audi, Opel, Volvo, Mercedes, Renault, Volkswagen, Fiat én Citroën!).

Als we vluchtig door het Belgische aanbod CNG wagens gaan komen we uit bij de volgende modellen. Als je voor eind februari tot de aankoop van een dergelijk model overgaat schenkt de aardgasfederatie KVBG je een bonus van €2.000! Fiat verdriedubbelt dat genereuze aanbod bovendien, dus ook bij de alternatieve krachtbronnen kan je op de Heizel dus je interessante koopjes doen!

  • Opel Zafira
  • Opel Combo
  • Volkswagen EcoUp
  • Volkswagen Passat (Variant)
  • Volkswagen Caddy (Maxi)
  • Volkswagen Touran
  • Mercedes B-Klasse
  • Mercedes E-Klasse
  • Lancia Ypsilon
  • .. En bijna het volledige Fiat gamma (Punto, Panda, 500L (Living), Qubo, Doblo)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...