Autosalon Brussel 2014: Opel Line-up

Opel Meriva 2014
Opel toont maar liefst 30 wagens in Paleis 5, de nieuwe Opel Meriva kent in Brussel zelfs zijn wereldpremière!

Wereldpremières zijn meestal voorbehouden voor Genève, Frankfurt of Parijs, maar gezien België het vierde belangrijkste land is voor de Opel Mervia in Europa, werd de wereldpremière toch aan Brussel geschonken. Daarnaast brengt Opel ook de Monza Concept mee naar Brussel en staat de nieuwe Insignia er in vol ornaat. Zowel in vierdeurs, break als Country Tourer. Natuurlijk mocht de Cascada niet ontbreken en is de speelse ADAM eveneens van de partij. Tot slot geeft de Mokka acte de présence en krijgen bezoekers de gelegenheid om de elektrische Opel Ampera indoor te testen op de Eco Test Track in paleis 2.

Maar nu even terug naar de wereldpremière: de Opel Meriva. Met een recept van evolutie eerder dan revolutie wapent Opel de compacte monovolume om opnieuw enkele jaren mee te gaan. De grille werd lichtjes aangepast en de koplampen werden subtiel hertekend. De achterlichten zijn voortaan beschikbaar met LED-technologie, terwijl dat ook optioneel mogelijk is voor de dagrijverlichting vooraan. Binnenin is voornamelijk het modernere IntelliLink infotainmentsysteem van tel en onder de motorkap komt er een belangrijke, zuinige diesel: een EU6-conforme 1.6-liter CDTI met 136 pk en 320 Nm, goed voor een gemiddeld verbruik van slechts 4,4 liter per 100 kilometer. De 1.4-liter turbo benzinemotor blijft net als de handige FlexDoors van de partij. Schakelen gebeurt manueel via geoptimaliseerde vijf- en zesversnellingsbakken, terwijl automaat-liefhebbers hun gading vinden bij een nieuwe zestraps automaat.

Over de Opel Monza Concept kunnen we kort zijn: hij ziet er prachtig uit en komt hopelijk nauwelijks aangeroerd ooit in productie. Het infotainmentsysteem is vrij high-tech, de aandrijftechnologie omvat vanzelfsprekend elektrificatie. Kortom, de Monza Concept is niets minder dan de visie van Opel op de toekomst van de auto. Maken die handel!

Wie het aantal Insignia’s op onze wegen telt, weet hoe belangrijk de middenklasser voor de Belgische (lease-)markt is. De aangescherpte facelift mocht in Brussel dus ook niet ontbreken, zeker niet met zijn zuinige 2.0-liter CDTI. Zowel de vier- als vijfdeursversies verbruiken theoretisch gezien met handbak in zowel 120 als 140 pk-versie slechts 3,7 liter per 100 kilometer, terwijl de Sports Tourer 0,2 liter extra verlangt. Maar hij behoort niet alleen tot de zuinigste wagens, met zijn luchtweerstandscoëfficiënt van amper 0,25 is de Insignia nu ook de meest gestroomlijnde vijfdeurs ter wereld. Iets wat bij de OPC sportversie alleen maar van pas kan komen, want met 325 pk en 435 Nm is aerodynamica geen te onderschatten factor meer. De nieuwe vormgeving vooraan en achteraan, met specifieke OPC-designelementen zoals de karakteristieke sabeltandafwerking vooraan en de geïntegreerde afwerking van de uitlaatpijp achteraan, zetten zijn kracht in de verf.

Maar voor het eerst in Brussel staat ook de Opel Country Tourer, een atletische allrounder die zich niet per se hoeft te beperken tot de stad en asfaltwegen. De wagen wordt getypeerd door decoratieve platen onderaan de voor- en achterkant van de carrosserie, die gecombineerd worden met een opvallende bekleding van wielkasten en onderste carrosseriedelen en vervolledigd met een dubbele uitlaatpijp. De Country Tourer is verder standaard uitgerust met een beschermplaat onder de motorruimte die gemaakt is van hoogwaardig staal en speciaal gecoat voor duurzaamheid. De ultramoderne vierwielaandrijving geeft de nodige grip en betrouwbaarheid in alle rijomstandigheden en wordt aangevuld met krachtige turbomotoren, zoals de 2.0-liter benzinemotor met 250 pk (2.0 ECOTEC Direct Injection Turbo) of de hyperperformante 2.0 CDTI BiTurbo, beide met een indrukwekkend maximumkoppel van 400 Nm. Het instapmodel van de nieuwe Insignia Country Tourer is uitgerust met de 2.0 CDTI motor met 120 kW/163 pk, handgeschakelde zesversnellingsbak, vierwielaandrijving en Start/Stop.

De Opel Cascada keurden we onlangs nog goed en deze krijgt er nu ook een performante 1.6-liter benzinemotor met 200 pk voor als het wat vlotter mag gaan. Maar als het ook wat kleiner mag zijn, dan is de Opel ADAM misschien wel jullie ding. De ADAM Black Link en White Link varianten worden geproduceerd in een beperkte oplage van 2.000 exemplaren en hebben een typische, zwarte of witte smartphone-look met accenten in geborsteld aluminium. Ze worden standaard uitgerust met het IntelliLink infotainmentsysteem en Siri Eyes Free stembediening. In de loop van 2014 is de ADAM bovendien beschikbaar met de nieuwe 1.0-liter driecilinder turbomotor, Ford achterna! Al blijft een compacte SUV anno 2014 ook nog steeds gewild: de Opel Mokka wordt wegens het grote succes in de tweede helft van 2014 ook in de GM-fabriek te Zaragoza (Spanje) geproduceerd. Ondanks zijn beperkte lengte van 4,28 meter, biedt de Mokka ruim plaats voor vijf personen en zitten ze allen iets hoger. De Opel Mokka is zowel met voorwiel- als vierwielaandrijving beschikbaar.

Kortom: een wereldpremière, een concept en meerdere nieuwe modellen maken het meer dan de moeite om eens langs de stand van Opel in Paleis 5 te passeren, waar je bovendien ook Ford terugvindt.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...