Volvo ontwikkelt draadloos opladen

Volvo Inductief Laden Draadloos Laden
Volvo verkent de mogelijkheden van inductief opladen voor elektrische wagens.

Volvo houdt er wel van om een pioniersrol te vervullen in de automobielwereld. Naast de ontwikkelingen van allerhande veiligheidssystemen, autonoom rijden en autonoom parkeren houden de Zweden zich momenteel bezig met het potentieel achter inductief – zeg maar draadloos – opladen van elektrische wagens. Snelladers zijn immers niet de enige weg naar elektrisch succes. Ons eigen Vlaamse Flanders’ Drive initieerde het onderzoek.

En hoe gaat dat precies in zijn werk? Inductief laden maakt gebruik van een elektromagnetisch veld voor het overbrengen van energie tussen twee objecten, in plaats van een kabel. Een inductiespoel creëert een afwisselend elektromagnetisch veld bij een laadstation. Een tweede inductiespoel in het rijdende object pikt stroom van het elektromagnetische veld op en zet het om in elektrische energie welke de batterij oplaadt. Technologie die al veelvuldig gebruikt wordt voor pakweg elektrische tandenborstels, maar nog niet beschikbaar is voor elektrische wagens.

Volvo stelde aan Flanders’ Drive een elektrische C30 ter beschikking om de technologie in de praktijk te beproeven. De wagen met zijn elektromotor van 120 pk werd probleemloos opgeladen in ongeveer 2,5 duur. Vrij snel en een stuk praktischer dan sukkelen met het laadsnoer. Van een commercialisatie is nog niet meteen sprake, maar iemand moet de kar vooruit trekken.

Induction Charging Electric Vehicles

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...