MINI onthult details over nieuwkomer

MINI Cooper 2014
De nieuwe MINI Cooper wordt pas onthuld op 18 november, maar MINI lost alvast enkele details.

De nieuwe MINI wordt iets minder mini, dat gaf de constructeur vandaag alvast mee. Maar het gewicht daarentegen gaat naar beneden dankzij gebruik van minder, maar wel sterker staal. Bovendien krijgen we zwart-op-wit een driecilinder 1.5-liter benzinemotor onder de motorkap, al zal die wel een dikke 136 pk en 220 Nm leveren. En als het toch nog wat meer moet zijn: een nieuwe 2.0-liter viercilinder levert 192 pk en 280 Nm. Dit terwijl de uitgaande Cooper S en zelfs JCW slechts beschikten over een cilinderinhoud van zo’n 1.600 cc. Van upsizing gesproken! Het maximum toerental van beide nieuwe benzinemotoren bedraagt een relatief hoge 6.500 toeren per minuut.

Aan dieselzijde zal de MINI vanaf de lancering beschikbaar zijn met een nieuwe 1.5-liter common-rail diesel met directe injectie, tevens drie cilinders en 116 pk. Toch bereikt de koppelcurve een knappe 270 Nm en zou het blok tot 7 procent zuiniger zijn dan zijn viercilinder voorganger. Schakelen kan nog steeds met zowel een manuele transmissie als via een automaat.

Een verdere innovatie op de nieuwe MINI is een actieve motorkap die automatisch omhoog lift bij een aanrijding met een voetganger tussen 19 km/u en een dikke 55 km/u. Eens omhoog creëert de motorkap een absorberende kreukelzone die meer kinetische energie opneemt en zo de ongelukkige voetganger beter beschermt. Aan de andere kant van het stuurwiel kan de bestuurder voortaan genieten van een nieuwe elektronische stuurbekrachtiging die de typische wendbaarheid moet bieden, maar tevens comfort.

Tot slot valt ook te vermelden dat de remmen lichter en grijpliever zijn geworden. De nieuwe MINI krijgt bovendien elektronisch instelbare dempers met twee rijmodi: “gebalanceerd en comfortabel” naast “nadrukkelijk sportief”. De nieuwe MINI staat op het UKL1-platform dat ook de basis zal vormen van de toekomstige voorwielaangedreven BMW’s. Extra moeite werd besteed aan een precieze en sportieve handling, terwijl verdere mijlpalen werden bereikt op het vlak van comfort. De achterste passagiers zouden ook nog beter de achterbank moeten kunnen bereiken en de koffer nam met enkele liters toe. Voor nog meer details, en natuurlijk ook foto’s, is het wachten tot de officiële onthulling op 18 november in de fabriek te Oxford.

MINI Cooper S 2014 03

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...