Rijtest & Video: Jaguar F-Type S

Jaguar_F-Type_Header_2
Er waait een nieuwe wind door Jaguar. Na 51 jaar is er eindelijk tijd om een opvolger voor de E-Type te voorzien. Aanschouw de Jaguar F-Type.

Nu Jaguar niet langer bij Ford moet langsgaan om de plannen voor een nieuwe wagen te gaan voorleggen, kan er plotseling veel meer. Eigenaar Tata laat de mensen in Coventry meer hun eigen gang gaan. En dat levert mooie dingen op. Naast de introductie van de Jaguar XF Sportbrake die al eindeloos lang op de tekentafel lag, kwam er ook een compacte diesel in bepaalde modellen te liggen. En die introducties zijn goed voor een flinke omzetstijging bij het Britse merk. En nu is er als kers op de taart ook de spirituele opvolger voor de E-Type die we één letter verder in het alfabet terugvinden: de F-Type. Een roadster pur sang met een joekel van een motor in het vooronder en achterwielaandrijving. Het ideale recept voor tonnen rijplezier.

Jaguar_F-Type_test

Jaguar_F-Type_testJaguar_F-Type_test

De gelijkenissen met de Jaguar E-type houden daar niet op, al blijven ze beperkt. De F-Type vindt op gebied van design zeer goed zijn eigen weg. Net zoals de E-Type opent de motorkap aan de kant van de voorruit en zijn de achterlichten lang en smal. Maar ongeveer al het overige van het design is volledig afkomstig van het “nieuwe Jaguar”, dat maar al te graag verwijst naar haar verleden inzake sportwagens dat na meer dan een halve eeuw eindelijk terug de kop komt opsteken. Smaken verschillen, maar hoe je ’t ook draait of keert, de F-Type is een imposante verschijning die niet onopgemerkt voorbijgaat. En veel voorbijgangers gaven ons een duimpje, wat onze vermoedens dat deze auto pure beauty is hard maakt. Het lijnenspel van de F-Type is duidelijk afkomstig van Jaguar, al oogt het geheel iets jonger dan dat van de doorsnee Jag. Daar zitten de twee centrale uitlaten achteraan ongetwijfeld voor iets tussen. De lange motorkap en de korte achterkant – inzittenden zitten bijna op de achterwielen – maken het geheel af.

Jaguar F-Type test (5)

Jaguar_F-Type_testJaguar_F-Type_test

Aan de binnenkant zijn alle instrumenten naar de bestuurder gericht. Voor de passagier zijn er 2 handgrepen voorzien, doodsangsten in de passagiersstoel kunnen op die manier perfect opgevangen worden. Centraal in het interieur staat een piekfijn afgewerkte versnellingspook die doet denken aan de joystick van een fighter jet, hetzelfde geldt voor de bediening van de airco die iets hoger terug te vinden is. Nog een verwijzing naar de Jaguar E-Type (Series I) wiens interieur naar het voorbeeld van toenmalige oorlogsvliegtuigen werd geschapen? Eén ding is zeker: ook aan de binnenkant voelt deze F-Type uiterst sportief aan. En zoals we dat van Jaguar gewend zijn: piekfijn afgewerkt. Gadgetliefhebbers worden verwend door de centrale ventilatiemonden die uit het dashboard vouwen als de airco wordt ingeschakeld, terwijl liefhebbers van traditioneel comfort nog steeds veel leder krijgen en – indien ze genoeg opties aanvinken – in Performance zetels kunnen zitten die de bestuurder heerlijk omsluiten.

Jaguar_F-Type_test

Jaguar_F-Type_testJaguar_F-Type_test

Mogelijks nog belangrijker dan hoe de wagen eruit ziet aan binnen- en buitenkant is de manier waarop hij rijdt. Want veel uiterlijk vertoon en bijhorende luide brullen wekken natuurlijk wat sportieve verwachtingen op. Verwachtingen die in het geval van ons testmodel ingelost moeten worden door een V6-motor met supercharger die 380 pk levert. Op papier is die goed voor een sprint van nul naar honderd in 4,9 seconden en een topsnelheid van 275 km/u. In de realiteit voelt de wagen dan ook akelig snel, is er steeds voldoende vermogen beschikbaar in ongeveer elke versnelling en bij gelijk welk toerental en laat de uitlaat een overdreven impressionante grom weerklinken. Al komt dat laatste deels door wat auditief gefoefel met de uitlaat. Een druk op de knop volstaat om deze Jaguar 2 maal zo luid als anders te laten brullen. Artificieel, maar daarom niet minder heerlijk. Een optie die we zonder twijfelen zouden aanvinken. En ook al is het voor kopers volstrekt irrelevant, toch geven we nog even graag mee dat deze katachtige op de snelweg ongeveer 8 liter per 100 km drinkt. Weinig, oordelen we. Al stijgt het verbruik redelijk snel éénmaal er flink op z’n staart wordt geduwd. Dan is 13 liter per 100 km een betere richtlijn.

Jaguar_F-Type_test

Jaguar_F-Type_testJaguar_F-Type_test

En flink op z’n staart duwen doe je als bestuurder van de F-Type sowieso. Daartoe nodigen het rechterpedaal en de sportophanging alleszins uit. In een rechte lijn voelt de F-Type zich zelfzeker. De wegligging is relatief hard, waardoor de F-Type goed aan de baan blijft kleven. Enkel wanneer het wegdek grote oneffenheden vertoont, durft de F-Type zich springerig te gedragen, wat een bepaalde onzekerheid met zich meebrengt. Het stuurgevoel voldoet aan ongeveer alle sportieve verwachtingen die we over deze wagen hadden, enkel op het scherpst van de snee duikt er een kleine onzekerheid op. En de onzekerheid die we in het onderstel en het stuurgevoel vinden, voelen we ook wanneer we de F-Type enthousiast een bocht omgooien. De achterkant breekt vaak met veel plezier uit, je hoeft daarvoor zelfs niet voluit op het gas te gaan. Ook op momenten dat je het niet direct zou verwachten breekt de F-Type’s achterste al eens uit. Daar zit het mechanische sperdifferentieel van de F-Type S ongetwijfeld voor iets tussen. De F-Type kan dus venijnig uit de hoek komen en als chauffeur moet je steeds op alles voorbereid zijn. En zo hebben we het graag. Want het maakt snel rijden met de F-Type een echte uitdaging en tegelijkertijd een plezier. Als je deze Jaguar zacht behandelt, gedraagt hij zich overigens poeslief.

Jaguar_F-Type_test

Jaguar_F-Type_testJaguar_F-Type_test

F-Type rijden kan vanaf €75.300. Daarmee prijst Jaguar haar nieuwe roadster niet bepaald goedkoop. Toch niet als je ‘m met de Porsche Cayman S vergelijkt. Vergelijk je ‘m met de Porsche 911 is de F-Type stukken betaalbaarder. Voor €75.300 krijg je de instapmotor, een V6 met 340 pk die in 5,3 seconden naar 100 km/u sprint. Voor €86.900 levert Jaguar een F-Type V6 S die dankzij een supercharger over 380 pk beschikt en in iets minder dan 5 seconden naar 100 km/u sprint. Het summum van het gamma is de F-Type V8 S, die over maar liefst 495 pk beschikt en een spurt van nul naar honderd in 4,3 seconden voltooit. Die doet met z’n prijskaartje van €102.500 het meest pijn in de portemonee. Welke van de drie je kiest, je hoeft nooit in de optielijst te duiken. Standaard zijn bi-xenon koplampen, een sportuitlaat, sportophanging en een open differentieel in de prijs inbegrepen. Leuke extraatjes zijn onder meer een windscherm (€210), sportpedalen (€230), Performance zetels (€3.050) en een set velgen met een maatje meer (€1.500 – €3.860). Het doet ook deugd te weten dat 380 pk meer dan voldoende is voor een wagen als deze. Op de V6 krijg je een mechanische sper, terwijl die op de V8 elektronisch geregeld wordt. De V8 weegt bovendien ook iets meer, dus misschien is de V6 S in dit geval wel the car to choose.

Jaguar_F-Type_test

Jaguar_F-Type_testJaguar_F-Type_test

Conclusie
Na 51 jaar radiostilte bouwt Jaguar eindelijk terug een tweezitter roadster en ze hebben dat in de loop der jaren duidelijk niet verleerd. De F-Type ziet er niet alleen beeldig uit, maar rijdt tegelijkertijd ook subliem en klinkt geweldig. We zijn maar zelden een wagen tegengekomen waarmee we actief op zoek gingen naar tunnels en bruggen om er met de kap open voluit door te knallen. En mocht er een kleine €90.000 op onze bankrekening staan, weten we alvast waar die naartoe zou gaan.

Overzicht

+ Looks
+ Geluid
+ Afwerking
+ Rijgedrag

– Soms springerig
– Prijs

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...