Rijtest & Video: Ford Fiesta ST

Rijtest Fiesta ST
De nieuwe Ford Fiesta is leuk, maar toch nog vrij braaf. Een ST-ophanging en 182 pk veranderen wat aan het verhaal.

Net zoals iedereen een lijstje heeft met absolute to-do’s voor het heengaan, is er een lijstje met dingen waarvan je altijd spijt zal hebben dat je ze liet schieten. En de gemiste persreis met de nieuwe Ford Fiesta ST in Nice zal bij mij nog lang aan de top van die tweede opsomming staan. Ik keek immers al uit naar een testrit sinds het Autosalon van Frankfurt 2011 en de getuigenissen van enkele concullega’s over hun volgas belevenissen met het kleine scheurijzer over de Route Napoleon hielpen mijn gemoedsrust ook niet meteen. Had ik maar verlof kunnen nemen… Nu goed, enkele maanden later was het eindelijk aan mij en kon ik meteen nagaan tot wat het ST-chassis na meer dan 5.000 testkilometers over de Nürburgring Nordschleife opgewassen was. Zonder te vergeten om ook die 1.6-liter EcoBoost af en toe eens tot het uiterste te plagen.

Rijtest Fiesta ST

Rijtest Fiesta STRijtest Fiesta ST

Dat turbobenzineblok levert in de Ford Fiesta ST een vermogen van precies 182 pk en garandeert een maximumkoppel van 240 Nm, in tijdelijke overboost zelfs 290 Nm. Daarmee beschikt hij over iets minder kracht dan de 200 pk van zowel de nieuwste Renault Clio RS als de Peugeot 208 GTi, maar toch over 32 eenheden meer dan zijn laatste voorganger. En in de sprint van 0-100 km/u moet hij zijn voornaamste concurrenten echt niet ver laten uitlopen: met 6,9 seconden is hij slechts één tiende trager dan de Peugeot en amper 2 tienden van een seconde trager dan de EDC-geschakelde Renault. En manueel schakelen is zoveel leuker, zeker wanneer het pookje verbonden is aan de manuele zesbak van de Fiesta ST. Deze werd expliciet afgesteld op dit 1.6-liter blok en schakelt dan ook uiterst sportief. De Sound Symposer klinkt zoals ik in de video al zei af en toe eens overdreven, maar zo nu en dan klinkt het geheel eigenlijk ook vrij verslavend. Zeker wanneer je het gas even lost bij het schakelen en het rechter pedaal daarna weer meteen instampt, werken de geluiden die het interieur binnendringen alleen maar motiverend. De diepe tonen gaan door tot een elektronisch begrensde top van 220 km/u, al kan je die topsnelheid voor zoonlief perfect via het MyKey-systeem beperken tot het streepje van 140.

Rijtest Fiesta ST

Rijtest Fiesta STRijtest Fiesta ST

Belangrijker nog dan de krachtbron is het onderstel van deze pittige Ford. Het stuurgewricht werd aangepast, de torsieas werd vervangen en zorgt voor een hogere rolstijfheid achteraan en zowel de veren als de dempers werden in de ST-stand geplaatst. Maar naast het 15 mm lagere zwaartepunt krijg je ook een elektronische stuurbekrachtiging met een overbrengingsverhouding van 13,69:1 en een kortere stuurstangarm. En dat merk je al wanneer je voor de eerste keer het kleine driespaaks stuurwiel omdraait. De respons is opvallend direct en zorgt voor een go-kart gevoel waaraan enkel een MINI JCW nog concurrentie biedt. In elke bocht voel je de verbondenheid met de voortrein en dat zorgt telkens opnieuw voor een wijde glimlach op het gezicht. Verder heeft de Fiesta ST een stuk minder last van onderstuur dan zijn grotere broer. Het elektronische Torque Vectoring Control kan het volledige vermogen hier perfect aan en remt het binnenste voorwiel af indien je toch overhaast de bocht induikt. Zonder merkbare impact op de snelheid, in tegenstelling tot andere wagens die bij het minste gripverlies alle vermogen lijken af te binden. En de leiband kan nog losser, want het ESP systeem laat de bestuurder kiezen uit drie standen: volledig actief, beperkt actief met laat ingrijpen bij uitbreken en tot slot volledig uitgeschakeld.

Rijtest Fiesta ST

Rijtest Fiesta STRijtest Fiesta ST

In laatste instantie gaat remmen ook dat tikje sneller dan bij de reguliere Fiesta. De ST is de eerste auto op het Fiesta-platform voorzien van schijfremmen achteraan en krijgt ook nog een grotere hoofdremcilinder voor de iets hevigere coup de frein. Deze schijven schuilen achter knappe 17-inch lichtmetalen velgen met lekker plakkend 205/40 Bridgestone Potenza rubber. Al zijn deze schoentjes niet de enige aandachtstrekkers: het grote trapeziumvormig radiatorrooster met ST-inscriptie, een diffuser met dubbele uitlaat achteraan, spoiler en zijschorten scheiden de wolf van de massa schapen. En met gewaagde kleuren als Race Red, Molten Orange en Performance Blue hebben ook slechtzienden geen probleem om van ver de bliksemsnelle hot hatch te zien afkomen. De lichtjes gemeen ogende LED dagrijlichten zijn tot slot ook standaard.

Rijtest Fiesta ST

Rijtest Fiesta STRijtest Fiesta ST

Het enige echte minpuntje dat we konden vinden aan deze uiterst geslaagde creatie zijn de zeer krap zittende Recaro sportkuipen. Zelf zijn we niet van de breedsten en toch werd het na langer dan anderhalf uur al iets minder comfortabel in de Fiesta. Ondanks de uitstekende zijdelingse steun waren we dus toch meer verknocht aan de Abarth Corsa Sabelts die we na meer dan een jaar geleden nog steeds herinneren uit de Abarth 500 Esseesse. Maar goed, niets of niemand is perfect. Het interieur is verder immers uitstekend afgewerkt. Het instrumentenpaneel kent rode laserzwaarden in plaats van blauwe, er is een ST stuurwiel en ST pookje, verlichte ST zijdrempels begroeten je bij het instappen en de pedalen werden met aluminium afgewerkt. Comfort wordt voorzien met een Hill Start Assist, een airconditioning en een RADIO/CD met zowel AUX- als USB-aansluting. Een boordcomputer brengt je  tot slot op de hoogte van het verbruik, en dat bleef eigenlijk ten allen tijde binnen de perken. Het opgegeven gemiddelde bedraagt 5,9 liter per 100 kilometer, wij klokten (dankzij heel wat snelwegkilometers) af op 7,5 liter en bij het voortdurend alles geven tijdens het filmen klom de teller niet boven de 8,5. Zuinig rijden en eindigen onder de 7 liter kán echt wel, maar je moet er verdorie enorm wat karakter voor hebben. De CO2-uitstoot blijft beperkt tot 138 gram per kilometer.

Rijtest Fiesta ST

Conclusie

We hebben er lang op moeten wachten, maar Ford heeft al dat nagelbijten met een extreem geslaagde creatie beantwoord. De Ford Fiesta ST is zonder twijfel een der leukste hot hatches die momenteel worden aangeboden en ondanks zijn iets lagere vermogen dan de meeste concurrenten, maakt hij komaf met hen qua beleving. Het weggedrag is dankzij een zeer directe stuurrespons uitmuntend en zeer go-kart like, de pittige 1.6-liter EcoBoost zorgt voor voldoende poer. En wie ondanks alles toch nog twijfelt, wordt meteen over de streep getrokken door de uiterst aantrekkelijke prijs: vanaf 21.150 euro heb je hem al en daarmee is hij zelfs 3.800 euro goedkoper dan de Renault Clio RS met zijn flippertjes. Qua fun/prijs-verhouding reden we zelden beter…

Rijtest Fiesta ST

Overzicht

+ Wegligging en verbondenheid
+ Prestaties
+ Prijs!

– Té krappe Recaro’s

Rijtest Fiesta ST

Tekst & Foto’s: Tim De Baets

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...