Kort getest: Smart Brabus + Persvoorstelling: Smart Forjeremy

Smart Forjeremy + Smart Brabus
De Smart met meer stijl, meer milieuvriendelijkheid en vooral meer exclusiviteit.

Smart is eigenlijk gewoonweg de afkorting van Swatch-Mercedes-Art. De uitvinder van de Smart was Nicolas Hayek, een Zwitsers zakenman bekend van het horlogemerk Swatch. Naast horloges ontwierp Hayek ook andere concepten waaronder de Smart. Een concept waar Mercedes een toekomst in zag, waardoor we de Smart vandaag vaak in centra van druk bevolkte steden zien rondrijden.

Smart ForJeremy Brabus

Op een zonovergoten dag werden we door Smart uitgenodigd om de persvoorstelling bij te wonen van de gloednieuwe Smart Forjeremy. Een eigenwijs wagentje ontworpen door Jeremy Scott, een bekende fashion designer. De Forjeremy is beperkt tot 200 stuks waarvan slechts 1 bestemd is voor de Belgische markt. Achteraan heeft de Forjeremy kleine vleugeltjes die het handelsmerk zijn van de designer. Binnenin zijn er dan weer tal van details die de auto toch anders maakt dan de rest van het gamma. De Forjeremy wordt aangeboden in glanzend wit met verchroomde koplampen en een “Tridion Safety Cell”. De Tridion Safety Cell is een veiligheidskooi die de kleine Smart toch van genoeg veiligheid voorziet tussen het drukke verkeer de dag van vandaag. De vanafprijs van de Forjeremy is €33.000. Heel wat denk je dan maar je hebt er wel iets unieks voor terug. Met vleugels. En bovendien is de wagen ook milieuvriendelijk, want de Forjeremy is gebaseerd op de Smart Fortwo electric drive.

Smart ForJeremy BrabusSmart ForJeremy Brabus

Smart ForJeremy BrabusSmart ForJeremy Brabus

Na de voorstelling en onthulling van de nieuwe Smart Forjeremy kregen we de kans om een aantal Smarts aan een test te onderwerpen. Uiteraard was het niet lang twijfelen als je de door Brabus onder handen genomen Smarts zag staan. De samenwerking tussen Smart en Brabus zorgt ervoor dat je Smart Brabus 102 pk met zich mee krijgt wat toch een leuk gevoel geeft in zo’n klein autootje. Verrassend genoeg krijgen de twee personen vooraan meer dan voldoende ruimte, iets wat je niet meteen zou verwachten. Zowel naar voor toe als rondom. Een verklaring hiervoor is dat de vooruit ver van de passagiers verwijderd is en zo een ruim gevoel creëert. We hebben twee verschillende Smarts Brabus onderworpen aan een korte test. De Smart Brabus Cabrio, die perfect was voor de stralende zon, en de Smart Brabus Tailor Made (coupé).

Smart ForJeremy Brabus (12)

Smart ForJeremy BrabusSmart ForJeremy Brabus

De Smart Brabus Cabrio en de Smart Brabus Tailor Made zijn identiek dezelfde auto’s onderhuids. Ze werden beiden aangepakt door Brabus, hebben allebei 102 paarden en sprinten in 8,9 seconden naar de honderd. Ze zijn subtiel aangepakt aan de buitenkant met bijhorende velgen, emblemen op de voor- en achterkant en ook de twee uitlaten in het midden van de achterbumper zijn een onderscheidend kenmerk. In het interieur verschillen de twee dan wel weer. De Cabrio was geen Tailor Made versie en dat merkte je toch wel in de afwerking. De interieurafwerking bij Tailor Made versie is van topkwaliteit terwijl die van de gewone versie wat tegenviel. Vooral dan de afwerking van de semi-automaat oogde wat goedkoop in de Cabrio. Het infotainementsysteem was standaard maar duidelijk en goed van kwaliteit. We reden in beide versies de semi-automaat. Ze rijden allebei voldoende vlot, maar toch leek het alsof de Smart niet altijd direct reageerde op het schakelen. Los daarvan zijn ze in het stadsverkeer uiterst handig en leuk om mee te rijden. Daarenboven heb je ook nog eens een leuke grom die het rijden toch sportief en speels maakt. In de Tailor Made versie ga je van iets origineel, wat de gewone Smart wel is, naar iets unieks. Je creëert je eigen unieke exemplaar via individualiseringspakketten en kleurpakketten. De mogelijkheden lijken haast oneindig. Voor de Cabrio zijn er zelfs mogelijkheden om het stoffen dak te individualiseren.

Smart ForJeremy Brabus

Er zijn uiteraard nog andere leuke, trendy versies van de Smart verkrijgbaar dan die van Brabus. Smart is een hip en trendy merk dat zich onderscheidt door hun in het oog springend exterieur en interieur. Daarbij houden ze ongetwijfeld van limited editions. Voorbeelden hiervan zijn de City Flame en de Smart Iceshine Edition. De prijzen van deze limited editions beginnen vanaf €14.990, een uitstekend initiatief als je de Forjeremy te duur vindt en toch iets exclusiefs in je garage wil hebben staan. Ook de Smart Fortwo Boconcept is weeral een unieke samenwerking tussen Smart en een designmerk, namelijk het Deense Boconcept. De Smart Fortwo Boconcept is gebaseerd op de Brabus Cabriolet. Uiteraard zijn er heel wat aanpassingen gebeurd om er toch weer iets unieks van te maken. Je kan de Boconcept gemakkelijk herkennen aan zijn mat Kristalwit kleurtje in contrast met een mat Oriëntaals bruine “Tridion Safety Cell”. Het interieur van de Smart Fortwo Boconcept wordt gedomineerd door tabaksbruin leder samen met grijs vilt, verwerkt in de rugleuningen. Het leuke aan de Smart Boconcept is dat er ook verschillende bijhorende accessoires voor je interieur te verkrijgen zijn in de Boconcept Store. In Oktober van dit jaar komt er ook een instapmodel van de Smart Fortwo Boconcept op de markt.

Smart ForJeremy Brabus

Conclusie van de dag: de Smart is een auto die vlot rijdt en de perfecte tweezitter is, maar veel meer moet je van dit wagentje niet verwachten. De Smart is vooral een plezierwagen en praktisch om in de stad in te parkeren. Er is wel voor elk wat wils, via het Smart Tailor Made programma kan je je eigen Smart samenstellen en dankzij de Smart Brabus is er ook iets voor de sportievelingen onder ons.

Tekst & Foto’s: Cedric Van Mierlo

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...