Officieel: Mercedes S-Klasse

Mercedes-Benz S 350 BlueTec (W 222) 2013
Na vele teasers en gelekte afbeeldingen heeft Mercedes eindelijk de nieuwe S-Klasse officieel voorgesteld.

We wisten al lang hoe hij eruit ging zien, maar nu krijgen we van Mercedes ook alle details. De nieuwe S-Klasse is 5.116 mm lang, 1.899 mm breed en 1.483 mm hoog, terwijl de wielbasis 3.035 mm bedraagt. De versie met lange wielbasis meet zelfs 5 meter en 246 millimeter. Geen revolutionair, maar een evolutionair design brengt een sportievere neus met grotere grille en een zachter aflopende schouderlijn. De luchtweerstandscoëfficiënt ging er alvast op vooruit: met 0,24 is die slechts minimaal groter dan de 0,23 Cd-waarde die de CLA kenmerkt. En natuurlijk heeft de nieuwe S-Klasse ook LED’s, véél LED’s: 56 in elke koplamp, 35 in elk achterlicht en zo’n 300 LED’s in het interieur.

Binnenin wordt de nieuwe Mercedes S-Klasse zoals we verwachtten aangekleed met een hoop hoogkwalitatieve materialen en vele premium accenten. Een luxueuze houtinleg, zacht leder en metaalaccenten brengen het interieur naar een nog hoger niveau. Twee 12,3-inch displays voorzien de bestuurder van alle informatie: één als instrumentenpaneel, één als multimediascherm. Een systeem dat standaard bovendien gelinkt is aan tien luidsprekers, maar met wat extra centjes op tafel bekom je een High-End Burmester 3D Surround Sound systeem!

En standaard is natuurlijk niets voor een eigenaar van een Mercedes S-Klasse. Daarom zijn er een heleboel opties beschikbaar, waaronder een Air Balance systeem dat de lucht filtert en ioniseert, een Warmth Comfort Package met verwarmde hoofdsteunen, verwarmd stuurwiel en verbeterede zetelverwarmers, maar natuurlijk ook een uitgebreid massagesysteem is te verkrijgen.

Zelfs de ophanging werd nog verder gedigitaliseerd dan voorheen: een Road Surface Scan systeem gebruikt een camera om het wegdek in de gaten te houden en filtert zo oneffenheden weg. Dat gebeurt via signalen naar het Magic Body Control. Op het veiligheidsvlak is er keuze uit het DISTRONIC PLUS systeem met stuurassistentie en Stop&Go Pilot, een Brake assist met Cross-Traffic Assist, Active Lane Keeping Assist, Night View Assist Plus, enzovoort!

Onder de motorkap zullen er bij de lancering vier motoren beschikbaar zijn. De instapper is de S300 BlueTEC Hybrid met jawel, een kleine 2.1-liter viercilinder en 204 pk. Het koppel van 500 Nm is wel respectabel te noemen. De S350 BlueTEC krijgt vervolgens een 3.0-liter V6 dieselmotor die 258 pk en 620 Nm koppel levert. De S400 Hybrid op zijn beurt krijgt een 3.5-liter V6 met 306 pk en 370 Nm koppel. De populaire S500 blijft de topper met voortaan een 4.7-liter V8 met 455 pk en een nog grotere zee van koppel: 700 Nm om precies te zijn. In een S-Klasse van 0-100 km/u in 4,8 seconden, dat kan al tellen!

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...