Rijtest & Video: Range Rover 2013 SDV8

Range Rover test 2013
Never change a winning team. Een uitspraak die ongetwijfeld aan de basis ligt van het succes van de Range Rover.

Hoeveel gedaanten de Range Rover ook gehad mag hebben, qua concept en ideologie is hij altijd dezelfde gebleven: een luxueuze off-roader. En niet alleen in het “luxueuze” gaat de Range Rover ver, ook dat “off-roaden” ligt hem wel. Aan de buitenkant zien we een imposante wagen met immense afmetingen. Qua looks blijft de wagen dus zeer herkenbaar een Range Rover, al lijkt hij op het eerste zicht iets minder lomp dan zijn voorganger. Daar zitten de strakke koplampen en zijn gestileerde achterwerk zeker voor iets tussen! Zijn vormgeving is trouwens niet alleen esthetisch meer dan verantwoord, ze laat tegelijkertijd ook toe van maar liefst 90 cm diep water te doorkruisen en biedt een maximale oprijhoek van 34,7°. Ideaal dus, off-road. In druk verkeer is de Range Rover met zijn breedte van 2,2 meter dan weer iets minder praktisch…

Range Rover 2013 test

Range Rover 2013 test Range Rover 2013 test

Die 2.2 meter breedte vertaalt zich gelukkig in een enorme binnenruimte. Niet alleen voor de passagiers achteraan die maar liefst 11 cm extra speelruimte krijgen dan bij de vorige generatie, maar ook vooraan is er ruimte teveel. De middenconsole is behoorlijk breed. En dat moet wel, er is namelijk niet alleen plaats nodig voor een Dual View aanraakscherm waarmee ongeveer alles op gebied van infotainment bediend kan worden, er moet ook ruimte zijn om alle off-road gadgets een plaats te geven. Ongeacht hoeveel off-road gadgets er ook aanwezig mogen zijn, aan de binnenkant lijkt de Range Rover – zeker in de door ons geteste Autobiography uitvoering – meer op een living. We vinden zeer hoogwaardige vloermatten, schitterend leder en piekfijn afgewerkte houtinleg terug. TV kijken kan ook, al kan je als bestuurder enkel meekijken wanneer de wagen zich in stilstand bevindt. Nog een geluk dat je als bestuurder continu getrakteerd wordt op een overzichtelijk instrumentenpaneel dat ook volledig uit een scherm bestaat. Mensen die de Range Rover kopen omwille van praktische overtuigingen horen allicht graag dat hij iets meer dan 900 liter kofferruimte biedt, 100 kg gewicht op het dak kan dragen en maximum 3.500 kg achter zich kan meeslepen. Nog steeds een echt werkpaard dus, die Range Rover.

Range Rover 2013 test

Voor het eerst licht er in het vooronder van deze massieve terreinwagen een V6-motor. Dat kan onder meer door de gewichtsdaling, waardoor de Range nu iets sneller van zijn plaats komt dan voorheen en voldoende heeft aan een V6. Die motor is goed voor 258 pk en klaar de sprint van nul naar honderd in 7,9 seconden. Dankzij zijn 600 Nm koppel heeft hij voldoende kracht om zich op de doorsnee heuvel te trekken. Wie meer wil – en dat willen kopers in dit segment nu éénmaal… – kan bij de door ons geteste V8 dieselmotor terecht. 339 pk en 700 Nm moeten in deze versie schoon schip maken. Die prestatiecijfers zijn goed voor een sprint van nul naar honderd in 6,9 seconden, maar bovenal blinkt deze motor uit in souplesse en veelzijdigheid. In gelijk welke situatie is er voldoende kracht aanwezig van zodra het rechterpedaal gevloerd wordt. Daar zit niet alleen de vlotte aandrijflijn voor iets tussen, de achttraps ZF automaat heeft daar ongetwijfeld ook zijn aandeel in. In theorie drinkt deze motor 8,7 liter per 100 km. Wie iets onder 10 liter per 100 km uit komt, heeft zijn best gedaan om zuinig te rijden. Benzinestokers kunnen nog steeds terecht bij het ouwe getrouwe V8 blok met supercharger. 510 pk is meer dan voldoende om een constante glimlach op je gezicht te toveren en als je de beginprijs van €116.000  op tafel kan leggen, zaag je ongetwijfeld ook niet over het verbruik van 13,8 liter per 100 km. Nul naar honderd neemt opvallend genoeg amper 5,4 seconden in beslag. Niet slecht voor een wagen die even aerodynamisch is als een kubus.

Range Rover 2013 test

Range Rover 2013 test Range Rover 2013 test

Op de weg voelt de nieuwe Range Rover stukken dynamischer aan dan zijn voorganger. Waarmee we niet gezegd willen hebben dat dit een dynamische wagen is, maar ten opzichte van het slagschip dat de vorige generatie was, is deze Range Rover eerder een wendbare speedboat. Het Adaptive Dynamics systeem zorgt ervoor dat er quasi continu gemonitord wordt hoe de wagen zich gedraagt en tegelijkertijd de juiste correctie van de ophanging plaatsvindt. Voor- en achteraan is de Range voorzien van luchtvering, wat hem ten allen tijde comfortabel maakt. Wanneer er off-road gegaan wordt, kan die luchtvering iets hoger geplaatst worden om voor meer bodemvrijheid te zorgen. En aangezien niet alleen bodemvrijheid van belang is off-road, maar er nog tal van andere parameters zijn die van belang zijn, heeft Range Rover het Terrain Response System voorzien. Standaard kiest de Range Rover zelf welke stand hem het best licht, maar af en toe moet je als bestuurder van een moderne luxewagen ook eens iets zelf doen. Kiezen tussen de verschillende off-road standen bijvoorbeeld. Nog een geluk dat de verschillende standen een behoorlijk duidelijke naam hebben: Snow staat bijvoorbeeld voor rijden op sneeuw, terwijl Grass voor rijden op nat gras staat. Piece of cake! Wie wat bijbetaalt krijgt zelfs het Terrain Response System van de tweede generatie dat nog beter is dan voorheen het geval was. Uiteraard beschikt deze Range Rover ook over een versnellingsbak met laag bereik en een HDC (Hill Descent Control) hulp, die je moeiteloos van een heuvel loodst.

Range Rover 2013 test

Range Rover 2013 test Range Rover 2013 test

Beauty has its price, zeggen ze dan, als je naar het prijskaartje van een Range Rover kijkt. Standaard gaat de wagen – goed uitgerust – voor €91.000 over de toonbank. Toch een hele som geld. Diezelfde wagen met het Autobiography pakket verwisselt voor een duizelingwekkende €115.000 van eigenaar. De 4.4 liter V8 diesel die we testten ging in combinatie met het Autobiography pakket voor €123.300 over de toonbank. Veel geld? Ja. De moeite? Zeker! Opties die we kopers aanraden zijn onder meer de automatische trekhaak (€1.070), adaptieve cruise control (€2.030) en de Meridian geluidsinstallatie met 1700 Watt vermogen (€4.880). Opties die dan weer achterwege moeten gelaten worden? De 22″ velgen bijvoorbeeld. Tenminste als je nu en dan eens een ritje naast de baan wil gaan maken.

Range Rover 2013

Range Rover 2013 test Range Rover 2013 test

Conclusie

De Range Rover is terug, sterker én tegelijkertijd lichter dan ooit tevoren. Sterker, omdat zijn off-road mogelijkheden nog verbeterd werden en lichter door het feit dat hij nu veelvuldig gebruik maakt van aluminium. Dat laatste komt hem zodanig veel ten goede dat er zelfs voor het eerst een V6-motor onder de motorkap gelegd wordt. Wij gingen op pad met de V8 dieselmotor en keerden uiterst tevreden terug. De Range Rover combineert nog steeds luxe en prestaties met elkaar als geen ander. Enkel jammer van het 22″ groot schoeisel op ons testmodel, dat off-road wat te wensen over laat.

Range Rover 2013

Overzicht

+ Zuiniger
+ Interieur
+ Werkpaard
+ Lichter en dynamischer dan zijn voorganger…

– … maar soms nog steeds lomp

Tekst & Foto’s: Jeroen Maes

Deel dit bericht:

3 reacties op "Rijtest & Video: Range Rover 2013 SDV8"

 1. bteun 03-04-2013 om 3:21

  das echt ne zalig schonen auto!

 2. Tokke 03-04-2013 om 21:03

  Misschien in het vervolg proberen de muziek enerzijds en de uitleg over de wagen anderzijds beter op elkaar af te stemmen bij het monteren. Soms is de muziek te luid of teveel op de voorgrond tegenover de spreker. Voor de rest top!

  • PJS 04-04-2013 om 9:16

   Beste @Tokke,

   Er waren inderdaad enkele specifieke problemen bij de audio opname van deze video, waarvoor onze excuses.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...