Officieel: Audi S3 Sportback

Audi S3 Sportback
Audi heeft figuurlijk het doek van haar nieuwe S3 Sportback gehaald en zal dat in Genève ook letterlijk doen.

Het zal een titanenstrijd worden in de klasse van de premium hatchbacks, want BMW en Mercedes liggen met hun M135i en A45 AMG al even voorop. Wat Audi tevoorschijn zal toveren met het woord ‘sportback’ is niet moeilijk in te beelden; vijf deuren in plaats van drie. Ook het overmatig aluminiumgebruik komt terug, waardoor het leeggewicht op een impressionante 1.445 kg komt. Interessanter is echter de S-styling. Makkelijk te spotten door de subtiele S3 badges, grotere luchtinlaten en aangepaste voorbumper, dakrails, een prominente spoiler en ook een diepere achterbumper met diffuser.

De prestaties komen nog steeds van hun veelgebruikt EA888-motor. Het gaat om een geblazen 2.0-liter viercilinder met 296 pk en een koppel dat piekt aan 380 Nm. Deze motor wordt beschreven als de meest geavanceerde viercilinder die Audi tot op heden gemaakt heeft. Om deze kracht over te brengen krijgt de S3 Sportback een manuele zesbak met Haldex multi-plate-clutch all-wheel-drive system, terwijl als optie ook een zestraps automaat met dubbele koppeling aan te vinken valt.

Cijfergewijs leidt dit tot een sprint van 0 naar 100 in ongeveer 5 seconden met de S-tronic versnellingsbak met launch control. Topsnelheid blijft elektronisch gelimiteerd op 250 km/u. De combinatie van de ultra-performante motor en een dubbele koppeling zorgt voor het terugdringen van het verbruik en een sportievere rijervaring. Maar of dit genoeg is om BMW en Mercedes aan te pakken? Time will tell!

Deel dit bericht:

3 reacties op "Officieel: Audi S3 Sportback"

 1. mrnix 13-02-2013 om 20:33

  hmm ik ben precies niet helemaal accoord met de a45 amg als concurrent te zetten, is het niet eerder de RS 3 dat een concurrent daarvan is? 😉

  • AVDP 13-02-2013 om 21:53

   De RS3 is inderdaad een betere vergelijking. Ze zitten gewoon in hetzelfde segment, hetzij met zo’n 60 pk verschil. Op vlak van verkopen misschien wel nog concurrentie. Goed opgemerkt!

 2. mrnix 14-02-2013 om 1:14

  inderdaad…nu is de volgende vraag: wat gaat dit prachtbeestje kosten? het moet sowiso minder als 50000 € liggen. anders zouden mensen sowiso voor de RS versie gaan…

Reageer

Reactie aan het plaatsen...