Rijtest & Video: BMW X6 M50d

Rijtest BMW X6 M50d
Coupé en SUV, onder de motorkap drie turbo’s en een uitgesproken M-afstelling: de BMW X6 M50d.

Opvallen behoort tot de basisuitrusting. Zo leest de catalogus van de nieuwe BMW X6, die na vier jaar trouwe dienst voor het kamp uit München volledig rijp was voor een kleine opfrissing. Al was opvallen nooit het probleem bij de Sports Activity Coupé. Groot, lomp, imposant of impressionant, de X6 had altijd al lovers en haters. En terwijl sommige constructeurs tevergeefs zouden proberen om alle aanhangers van de laatste groep tot aanbidders te transformeren, bleef BMW bij de facelift liever trouw aan het oorspronkelijke cliënteel. Wel werden de kenmerkende nieren opnieuw vormgegeven, kregen de mistlampen een andere positie en werden de lichtblokken zowel voor- als achteraan vernieuwd. Bi-xenons met LED-corona’s zijn standaard, maar kunnen vervangen worden door een volledig adaptieve LED-verlichting. De LED-stroken achteraan zouden op hun beurt de hoogte moeten verdoezelen en de breedte extra in de verf zetten. Hoe dan ook, de X6 blijft wat hij altijd al was: een echte patserbak.

Rijtest BMW X6 M50d

Rijtest BMW X6 M50dRijtest BMW X6 M50d

Maar wie zich het autosalon van Genève 2012 goed herinnert, weet dat de X6 facelift onthuld werd bij het begin van een nieuw era in de geschiedenis van BMW: de M Performance Automobiles. Als brug tussen het standaard gamma en al het lekkers in de M-catalogus, liet BMW toen drie volbloed dieselmonsters op de wereld los: de M550d xDrive, de X5 M50d en de X6 M50d. Midden januari kregen wij de sleutels van die laatste in handen voor een weekendje pure spielerei en vervaagden de bekommernissen om wat de buitenwereld over ons dacht eens aan het stuur als sneeuw voor de zon. Al ging de zon eigenlijk wel schuilen en dwarrelden niet veel later de eerste sneeuwvlokjes uit de lucht. Voor ons echter geen probleem: met permanente xDrive vierwielaandrijving en winterschoeisel om de 19-inchers (standaard 20-inch), voelden we ons elk moment hoog, droog en uiterst veilig. En wat een knap interieur om in te vertoeven: een met leder bekleed M sportstuur, donkere geborstelde decoratieve lijsten in Aluminium Shadow en een BMW Individual hemelbekleding in Anthrazit. Maar hét toppunt blijven ongetwijfeld de sportzetels met een bekleding uit Alcantara en Nappa Schwarz leder, waarbij drie kleine streepjes voldoende zijn om alles te zeggen: dit is geen gewone BMW, achter de nieren schuilt geen gewone krachtbron en deze X6 rijdt niet als een SUV; dit is een prestatiegerichte wondermachine geschapen door perfectionistische Duitse M-ingenieurs.

Rijtest BMW X6 M50d

Rijtest BMW X6 M50dRijtest BMW X6 M50d

Ein Turbo? Nein! Zwei Turbolader? Nicht genug! En inderdaad, onder de opvallende Power Dome ligt een 3.0-liter zes-in-lijn dieselmotor met niet twee, maar drie turbo’s. Onder de 1.500 toeren werkt enkel de eerste kleine turbo, vervolgens schiet een grote in gang en vanaf 2.700 toeren helpt ook de derde, opnieuw kleine turbo mee. Het resultaat is niet minder dan 381 pk of 127 pk/liter en een koppel van maar liefst 740 Nm. Innovatief en doeltreffend! Door de enorme verdichting via de turbocompressoren verhit de lucht bovendien zo sterk dat de ingenieurs ook een tweetraps laadluchtkoeling hebben voorzien. Op één uur verstouwen de compressoren tot 1,4 ton lucht door de koeling richting verbrandingskamers. Toch is het systeem niet volledig onfeilbaar, want af en toe werden we geplaagd door een probleem eigen aan turbolading: het turbogat. Maar begrijp ons niet verkeerd, ligt de automaat in Sport en houd je de toerennaald tussen 2.000 en 3.000 toeren, dan is elk inhaalmanoeuvre met de X6 M50d gewoonweg kinderspel. En dan hebben we het nog niet gehad over de sprint van 0-100 km/u, die slechts 5,3 seconden in beslag neemt. Zo impressionant dat we het, net voor we de wagen terug inleverden, ook op de Rijksweg richting Bornem aan elk stoplicht gewoonweg keer en keer opnieuw wilden uitproberen. Een echte BoM op Wielen! Reusachtige remschijven van 385 mm diameter vooraan en 345 mm achteraan zorgen er tot slot telkens voor dat het witte gevaar tijdig tot stilstand wordt gebracht. En de soundtrack? Langs buiten klinkt de X6 M50d niet exceptioneel, maar binnenin klinken eerder benzine-geluiden dan dieselgeratel.

Rijtest BMW X6 M50d

Rijtest BMW X6 M50dRijtest BMW X6 M50d

De M-ingenieurs lieten ook heel wat hocus pocus los op het onderstel van de X6. In tegenstelling tot de recentste BMW-creaties heeft de X6 M50d geen Normal, noch Sport of ECO Pro modus, maar slechts één nagenoeg perfecte afstelling. De sprint van 0-100 km/u was zoals we reeds zeiden al impressionant, maar hoe de X6 M50d de bocht omgaat, is werkelijk magisch. Met een tank van een wagen die 2.225 kilogram op de weegbank zet, verwacht je meteen het slechtste. Het gewicht is echter zo goed als perfect 50:50 verdeeld over voor- en achteras, koetswerkrol is verbazingwekkend zo goed als afwezig en de X6 houdt zijn greep op het wegdek uiterst lang aan. Op de limiet zal de X6 eerder ondersturen dan oversturen, maar dan spreken we echt wel over de limiet. Dynamic Performance Control is standaard op de X6 M50d en verdeelt het koppel op de achteras traploos tussen linker- en rechterwiel, zodat het wiel met de meeste grip ook het meeste kracht toegestuurd krijgt. Zelfs al ga je dus iets te vroeg op het gas, je komt perfect de bocht uit. Niet dat de X6 ooit een racewagen wordt, maar de ingenieurs verdienen duidelijk een pluim. Verder is de stuurbekrachting lekker zwaar. Zelfs zwaar naar BMW-normen, maar we hebben persoonlijk niet liever. Comfort wordt aan de andere kant te allen tijde gewaarborgd door het Adaptive Drive, dat elke schokdemper individueel afstelt afhankelijk van het wegoppervlak. Het countert ook schommelbewegingen.

Rijtest BMW X6 M50d

Rijtest BMW X6 M50dRijtest BMW X6 M50d

 

De X6 M50d is zoals al het bovenstaande getuigt geen normale X6 en krijgt dus ook geen normaal prijskaartje. Toch niet normaal voor de modale mens, want dit M Performance technologisch kunstwerkje kost je minstens 86.000 euro. Gelukkig is de standaarduitrusting ditmaal vrij volledig: xenon koplampen, elektrische zetels, Park Distance Control, automatische airco, cruise control enzovoort. Maar natuurlijk zijn er nog vele snufjes die BMW graag tegen betaling aanbiedt: een adaptieve cruise control met Stop&Go functie en Head-Up Display (Innovation Line Pack:€2.880), adaptieve LED koplampen (€2.460), automatisch dimmende binnen- en buitenspiegels (€360) en een High-End BMW Inidividual Audiosysteem (€1.690) waren enkele van de opties waarmee onze testwagen was uitgerust. Totaalprijs: 103.220 euro.

Rijtest BMW X6 M50d

Conclusie

Geef een BMW X6 aan de M-afdeling en ze verrichten er wonderen mee. De tri-turbo zes-in-lijn is magnifiek, koetswerkrol is zo goed als onbestaande en de xDrive haalt je probleemloos met 740 Nm door de sneeuw. Comfortabel cruisen op de Autobahn of even de afrit afhoeken: de M50d voelt zich overal in zijn sas. Natuurlijk is de X6 M50d zeer exclusief en daarvoor betaal je als je langs de kassa passeert. Aan de pomp bespaar je wel een hoop vergeleken met de échte X6M: onder de 10 liter blijven zou bij een normale rijstijl geen enkel probleem mogen zijn. En over het uiterlijk valt te twisten: je bent voor, of je bent tegen. Geef ons liever de M550d Touring, die iets lager tegen de grond staat en iets prettiger op ons netvlies kleeft. Maar of we neen zouden kunnen zeggen tegen de X6 M50d? Geef de sleutels maar terug, alstublieft.

Rijtest BMW X6 M50d

Overzicht

+ M-Prestaties
+ Uitstekende (wegligging/gewicht)-ratio
+/- Notoir uiterlijk

Rijtest BMW X6 M50d

Tekst & Foto’s: Tim De Baets

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...