BMW introduceert 4G-module voor draadloze internettoegang

BMW LTE
BMW verkoopt sedert kort een apparaatje dat via een SIM-kaart en een 4G-abonnement een hotspot maakt voor supersnel internet in de wagen.

In het opbergvak onder de armsteun tussen de voorzetels, kun je in recente BMW’s je iPhone kwijt. Nu introduceert BMW een toestelletje dat hier ook in past, en waar ook een SIM-kaartje in gaat. Het doel is eenvoudig: het toestel heeft verbinding met het 4G-netwerk en maakt plaatselijk een hotspot voor WiFi. Dit maakt snelle internettoegang mogelijk op de laptop van de diplomaat die onderweg is in z’n 7-reeks.

Op het apparaat kunnen maximaal 8 ‘gebruikers’ tegelijk aangesloten zijn. Dit kunnen tablets, smartphones of laptops zijn. De eerste keer moet er een koppeling gemaakt worden. Dit kan via de traditionele manier: een knop op de module indrukken, vervolgens het draadloze netwerk kiezen en dan een vooraf bepaalde code (wachtwoord) ingeven. Maar het toestel ondersteunt ook NFC: het systeem dat onder andere door Samsung gebruikt wordt: Near Field Communication. Om verbinding te maken volstaat het simpelweg van je toestel even op de module te leggen. Zo eenvoudig is het.

Om een optimaal signaal te hebben, maakt het toestel gebruik van de GSM antenne die op het dak van de meeste BMW’s staat. Maar ook beschikt het over een batterij, met als gevolg dat je het toestel eenvoudig kan uitklikken en meenemen. Zo kun je zeker een uur surfen op volle snelheid. Er is ook een adapter meegeleverd, zodat je er in de nabijheid van een stopcontact non-stop gebruik van kunt maken. Voor oudere modellen, of modellen die niet uitgerust zijn met iPhone aansluiting, kan de module ook via de sigarettenaansteker van stroom voorzien worden.

4G is echter nog verre van overal beschikbaar. Zo biedt Proximus het nog maar slechts in de grootste steden aan: Gent, Brussel, Hasselt, Antwerpen en Leuven, Bergen, Namen en Luik. Mobistar en Base zijn druk in de weer om dat vanaf begin volgend jaar te doen. Tot nu toe zijn er al een aantal systemen, zoals internet op je smartphone zelf, of een USB-stick voor de laptop met een SIM-kaartmodule. Het voordeel van deze module is dus de betere verbinding onderweg dankzij de antenne van de wagen, en dat zeer gemakkelijk verschillende toestellen hetzelfde abonnement kunnen gebruiken. De SIM-kaart die daarvoor nodig is is dezelfde als die in zo’n USB-module, of zoals die in een tablet: enkel mobiele data en geen belminuten of SMS’en.

De timing kon niet beter zijn, vooral nu Belgacom op de proppen komt met ‘Internet Overal’. Dit komt erop neer dat de klanten die een Belgacom internetaansluiting hebben thuis, vanaf nu gratis een beperkt volume mobiel internet krijgen. Telenet zal ongetwijfeld niet achterblijven, zodat quasi iedereen zo’n mobiel internet ter zijner beschikking zal hebben, zonder meerprijs.

BMW LTE module

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...