Uittip: The Gallery Brummen

the gallery header
De zoektocht naar je eigenste oldtimer is voor menig autofan een ware lijdensweg. Eindeloos ronddolen op het wereldwijde web, snuisteren in autoboekjes, onophoudelijk telefoon- en mailverkeer, veel ups en downs. Met hart en ziel op zoek naar de verwezenlijking van die ultieme jeugddroom.

Iedereen die de zoektocht al heeft aangedurfd, is ongetwijfeld al op de website van The Gallery in Brummen gebotst. De lange lijst veteraanvoertuigen met technische beschrijving en soms ook filmpjes waren genoeg om onze nieuwsgierigheid te prikkelen. We besloten onze agenda erbij te nemen en eens een kijkje te gaan nemen. Ik neem jullie mee naar onze noorderburen met vader en vriend; autofan, copiloot en piloot op zoek naar een oldtimer die geschikt is om regulariteitsrally’s mee te rijden.

jaguar XJ

jaguar XJ interior 2 (detail)jaguar XJ interior 1 (detail)

10:00 – vertrek

Na een stevig ontbijt en menig koffieslurpen komt onze derde man de oprit opgereden. Geen tijd te verliezen, want we hebben nog een 120-minuten-rit voor de boeg. Bolide van dienst? Jaguar XJ. Wat door Jeremy Clarckson gebruikt werd om te racen tegen de zon, wordt vandaag onze cruiser. Op de bijzonder smaakvolle iPoddeuntjes en omringd door houtinleg en beige leder beginnen we onze rit op de E34 richting Antwerpen. We knallen heerlijk door op de snelweg en de gps geeft een aankomsttijd van 12:08u aan.

12:10 – Brummen-city

Met de soundtrack op intergalactic lovers en het XJ-klokje op tienovertwaalf bereiken we het typisch Nederlandse Brummen. Enkele wegwijzers later komen we tot stilstand op de parking van The Gallery. Met een bescheiden portie kriebels grijp ik camera en notablok.

the gallery brummen

gemeente brummenthe gallery detail

12:20 – The Gallery

“There’s nothing like the smell of old cars in the morning”. De geur van oud leder, polish en versgemalen koffie, kortom het aroma van nostalgie, brengt ons meteen in de juiste stemming. The Gallery telt 4 verdiepen, van welke 2 bijzonder smaakvol ingerichte toonzalen, een kelder met verborgen schatten en bovenop al dat lekkers bevindt zich een speelgoedmuseum. De honden zijn los en in mum van tijd is elk van ons al aan een klassieker beginnen snuffelen.  Ons liefhebbersoog valt meteen op een Austin Healey 3000 Mk3 van ’67. We komen ook de vertrouwde  Jeep Willy’s tegen en ook een Alfa Romeo 1300 Junior ontbreekt niet. Het grootste deel van de collectie bestaat uit Mercedes, Alfa Romeo en Porsche, maar ook Maserati, Ferrari, Jaguar en Aston Martin zijn goed vertegenwoordigd tussen de honderden modellen. Het duurt niet lang alvorens we aangesproken worden en de heer Nico Aaldering springt meteen mee in de zoektocht. Mijn twee reisgenoten raken aan de praat, terwijl ik mijn oog laat vallen op een volledig originele Jaguar series 1.

austin healey 1

jaguar e-type detail 2jaguar e-type detail

12:45 – Geheime locatie

Nico voelt aan dat we geïnteresseerd zijn en besluit ons mee te nemen naar hun geheime hangar. We rijden een 10-tal minuutjes verder en de heer Aaldering doet zijn verhaal. Hij verkoopt al 30 jaar klassiekers en gaat radicaal voor kwaliteit. “We gaan met The Gallery vooral voor kwaliteit. De mensen kopen bij ons niet meteen de goedkoopste klassiekers, maar prijs vervaagt en kwaliteit blijft je achtervolgen.”

hangar brummen

De verkoper in hart en nieren probeert ons in elk opzicht te helpen en denkt met ons mee. Service krijgen we wel. Aangekomen bij hun opslagplaats valt onze mond op half twaalf en we kijken verwonderd toe. We ontdekken een 100-tal ruwe diamanten, weliswaar niet opgeblonken. Misschien hier potentiële rallywagens? Ik laat het 3mansgroepje achter me en ga zelf op zoek naar de wagen van m’n dromen. Met een voorliefde voor Alfa Romeo kwam ik een Giulia 1300Ti en Spider 2000 tegen. Het galmde keer op keer door m’n hoofd:  “Auto’s als deze maken ze niet meer”. Met spijt in het hart vinden we toch niet helemaal onze zin en na een 20-tal minuutjes ronddolen keren we uiteindelijk toch terug.

brummen hangar

e-type + alfa romeo

13:15 – The Gallery (2)

Teruggekomen in het hoofdkwartier geven we onze bijna uitgedroogde ogen nog even gretig de kost. Geen tijd voor koffie of koekjes, onze passie voor oldtimers houdt ons gaande en zoeken gezwind verder. Ik ga de trap op en verken het tweede verdiep. Eyecatchers van dienst? Een wel heel stoere Gatso en een sub-zero AC Cobra.

gatso oldtimer

ac cobraac cobra 2

Een kwartiertje later heb ik elke klassieker kunnen bewonderen en ik sluit aan bij m’n compagnie. We overleggen even en komen tot de conclusie dat we nog niet 100% ons zin hebben gevonden. Enkele modellen komen in aanmerking, maar die one of a kind waar we naar op zoek waren vinden we hier niet. Niet verkeerd te verstaan, er is gigantisch veel keuze en we je kan zeker zijn van kwaliteit en service, maar om over te gaan tot kopen moet het écht wel ons ding zijn. Om het bezoek af te ronden gaan we nog eens richting kelder, waar wonder boven wonder opnieuw immens veel oldtimers staan opgesteld; er lijkt geen einde aan te komen. Hier springt de Citroën SM Maserati eruit. Schitterende wagen met een ongelofelijke uitstraling, je loopt voor minder met een smile op je gezicht.

kelder brummen

sm maserati

13:30 – Jag-mobiel

Nico Aaldering komt ons nog snel de hand schudden en geeft nog rap z’n kaartje mee. Volledig verzadigd bevind ik me opnieuw onder het panoramisch dak en bijhorende Lynard Skynard tracks op weg naar huis. Gelukkig gromt mijn maag zodat ik ontdek dat we nog niets gegeten heb sinds deze ochtend.

jaguar XJ texaco

notitieboekjedinner

Naar goede gewoonte houden we even halt aan de eerstvolgende afrit. Terwijl we onze  driehoekige boterham en bijhorende cola naar binnen spelen, raken we concluderend aan de praat over onze ervaring. “We hebben veel gezien, veel bijgeleerd en onze neuzen lijken in dezelfde richting te wijzen. Het is nu tijd om de idee te laten bezinken en er nog vele nachten over te slapen.”

porsche + healey

Tekst & Foto’s: Arthur Vanderplaetsen

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...