Nederland start ‘Smart Highway’ proefproject

Smart Highway
Midden 2013 zal de Nederlandse overheid een aantal nieuwe technieken uitproberen, waaronder lichtgevende wegmarkeringen.

Het ‘Smart Highway’ proefproject omvat een aantal bekende zaken, sommige vanuit onverwachte hoek. De glow-in-the-dark technologie wordt van de kindermuur gehaald, en in de verf van de wegmarkeringen gestopt. De voordelen spreken voor zich: met het daglicht worden de speciaal ontwikkelde partikels opgeladen, en de fabrikant belooft dat ze tot 10 uur lang hun typisch gelige licht afgeven. Daarmee maken ze meteen komaf met de hele straatverlichting.

Smart Highway 2

Andere additieven zouden er verder voor zorgen dat bij vriesweer bijvoorbeeld grote sneeuwvlokken oplichten in het wegdek. Vooral bij droog weer wordt de bestuurder dan attent gemaakt op mogelijke gladheid. Verder denkt men ook aan kleine windmolentjes aan de zijkant van de weg. Die kunnen een kleine stroom genereren, en worden in beweging gezet door de voorbij rijdende auto’s. Tenslotte denkt men ook na om elektrische auto’s via inductie op te laden tijdens het rijden. Benieuwd welke van deze nieuwe technieken later ook effectief zullen worden gebruikt.

Smart Highway 3

Deel dit bericht:

2 reacties op "Nederland start ‘Smart Highway’ proefproject"

  1. TDB 12-11-2012 om 20:38

    Die lichtgevende wegmarkeringen zouden we in België best wel kunnen gebruiken.

    Of wacht ja, in ons land investeren we enkel in flitspalen en trajectcontroles.

    • PJS 12-11-2012 om 22:30

      De ROI op flitspalen en trajectcontroles is natuurlijk een pak hoger 😉

Reageer

Reactie aan het plaatsen...