BMW werft voorwaardelijk aan


Een verregaande flexibiliteit maakt het voor BMW mogelijk 3.000 nieuwe jobs aan te bieden.

BMW verwacht dat 2012 een recordjaar wordt, net terwijl andere merken moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Zelfs wanneer de verkoop met 30 procent zou terugvallen, zou BMW geen verliezen maken, noch werknemers moeten ontslaan. Maar een voorzichtig merk is er twee waard, en daarom bereiden ook de Duitsers zich voor op een eventuele instorting van de vraag. In een verregaand akkoord met de vakbonden staat een enorme flexibiliteit van de werknemers centraal.

Als de vraag hoog is, verwacht BMW van haar werknemers dat er veel gewerkt wordt, bij laagconjunctuur een stuk minder. Volgens het nieuwe akkoord worden opgespaarde overuren aan het einde van het jaar niet langer uitbetaald, maar worden ze overgezet naar het volgende jaar. Ook snoeit BMW in een premie die de werknemers kregen in goede jaren. Ten slotte kan een fabriek zelfs vijf weken sluiten moest het echt nodig zijn en moeten de werknemers in dat geval verplicht vakantie nemen. Voorwaarden die in België hoogstwaarschijnlijk ondenkbaar zijn, maar in ruil voor de verregaande flexibiliteit wil BMW zelfs 3.000 nieuwe werknemers aanwerven. Voor wat, hoort wat!

Test BMW 320i

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...