Review: Forza Horizon


Forza Motosport staat al jaren bekend als de grootste rivaal van Gran Turismo. Met Forza Horizon staat de titanenstrijd tussen de twee franchises even op pauze.

Turn10 studio’s zette een stap opzij voor deze Forza Horizon en gaf de ontwikkeling deels in handen van Playground Games. De geroutineerde formule van effen tarmac en curbstones werd radicaal ingeruild voor een open wereld. Virtuele staat van dienst is Colorado, met zijn eindeloze wegen met rechte, bochtige, bergachtige en stedelijke kilometers. Het concept is vrij eenvoudig: Colorado organiseert het Horizon Festival. Een evenement  dat bestaat uit een muziek- en een racegedeelte. Als groentje krijg je een gelijkaardig polsbandje aan dat je meteen toegang geeft tot de kwalificaties. Doorkom je deze eerste races, dan kan het echte werk beginnen.

forza horizon xkrs en lamborghini

Doel van het spel? Door races verzamel je punten en geld. Deze punten zorgen ervoor dat je nieuwe polsbandjes krijgt die dan op hun beurt toegang geven tot nieuwe races. Bij elke reeks evenementen hoort ook een rivaal. Deze gevestigde waarden racen telkens mee en kunnen bij het vrijspelen van een nieuwe polsband uitgedaagd worden voor hun pink slips. Het grote geld valt echter te verdienen met de randactiviteiten. Straatraces zijn in ware Fast & The Furious stijl en in de spectaculaire Showcases race je tegen vliegtuigen, luchtballonen, helikopters en zoveel meer. Naast geld en punten is er ook respect te verdienen. Scheer rakelings langs passerende wagens, verniel vervolgens alles op je pad en rond je krachttoer af met een monsterdrift. Roekeloos rijden wordt beloond door combo’s die je laten stijgen in het populariteitsklassement. Tot slot zijn er ook hier en daar oude schatten verstopt in schuurtjes die je, als je ze vindt, gratis kan laten restaureren.

forza horizon schuur

Na het winnen van enkele races en het aanschaffen van een hemelse 458 spider, namen we de tijd om deze open wereld vol verrassingen te verkennen. Opvallend is hoe zeer de wegen leven. Alle deelnemers van het festival rijden rond in hun bolides en je kan deze op elk moment uitdagen tot een kleine sprint. De hele sfeer in en rond het festival is subliem en brengt je in een soort roes. De dag- en nachtcyclus zorgen daarnaast voor magische momenten; zo reden we ‘s nachts naar de verste uithoek van het spel met in onze spiegels de reflectie van de festivalspots. Niet de enige reflectie in onze spiegels weliswaar, rekening houdende met de flitspalen.

jaguar xkrs forza horizon

De hele presentatie en de menu’s zitten logisch in elkaar en het knalroze tintje draagt bij tot een luchtige en optimistische sfeer. Grafisch zit het hele zootje wel snor, de wagens zijn tot in het kleinste detail nagemaakt en de omgeving geeft een bevredigende weergave van de realiteit. Dit oog voor detail wordt volledig doorgetrokken tot het schademodel. Crash je een paar keer in het decor, dan krijgt je wagen vrij realistische littekens, die jammerlijk enkel cosmetisch een invloed hebben. Geen haperende versnellingsbak meer dus.

forza horizon F40

Niet dat we een haperende versnellingsbak überhaupt zouden kunnen horen, de soundtrack staat namelijk geprogrammeerd op een feestje. Met artiesten als Avicii, Nero, Skrillex en ook het Belgische Netsky kunnen we niet anders dan  als een halve gek neuriën en het pedaal bijgevolg roekeloos blijven indrukken. Er zijn drie radiostations die  je laten wisselen tussen Rock, Electro en iets daartussen. De soundtrack zuigt je in het Festival en helpt voor een intense beleving. Spijtige zaak is dat hierdoor het geluid van de wagens van mindere kwaliteit is. Het is ook mogelijk de radio uit te schakelen en zo je oren te trakteren op een deuntje van je bolide, maar echt overweldigend is dit niet.

forza horizon GTR

Grootste vrees die we hadden bij aankondiging van dit zijstapje was dat Forza té arcade zou worden. Gelukkig bleek deze vrees ongegrond, het spel is geschikt voor de kleinsten en grootsten onder ons. Wil je elke race eerste eindigen zonder enige moeite met een standaard controller in de hand? Schakel dan de tractiecontrole en ABS in, en plaats ook de tegenstanders op makkelijk en de sturing op normaal. Zet je daarentegen alle hulpmiddelen uit, dan komt een wel heel realistische rijervaring naar boven. De wagens reageren exact zoals ze dit zouden doen in de echte wereld en de rivalen bieden wel heel veel weerstand. Pas echt realistisch wordt het met stuur en pedalen, we komen niet zo gek ver van “the real thing”.

flitspaal forza horizon

Na een vijftal uren spelen hebben we alle liedjes ongeveer 10 keer gehoord en leggen we onze eigen muziek op via het XBOX-menu. Vervolgens bezoeken we het centrale punt van het festival. Hier kan je nieuwe wagens aanschaffen, er vervolgens tussen wisselen en tot slot is er ook mogelijkheid tot tunen en knutselen. Het wagenpark waaruit je kan kiezen is teleurstellend met slechts een honderdtal modellen. Dit aantal zal waarschijnlijk nog uitbreiden, maar deze wagens zijn dan enkel tegen betaling te verkrijgen via DLC. Kleine toevoeging bij het tunen zijn de matte kleuren, maar verder krijgen we een Forza 4 déjà vu.

Conclusie

We kunnen besluiten dat Turn10 een wel bijzonder slimme spin-off heeft gemaakt. De formule is geschikt voor elk soort gamer en stelt op vlak van simulatie ook niet teleur. De sfeer in en rond het festival is ronduit fantastisch en na een paar uur spelen het je ongetwijfeld zin om te feesten. De oorspronkelijke Forza werd geïnjecteerd met een serieuze dosis adrenaline en dat maakt de ervaring des te spectaculairder. Zijn we bang of sommigen dit op de openbare weg zullen proberen? Weinig kans, het aantal bomen en auto’s die we geknuffeld hebben tijdens onze sessies zijn ondertussen ontelbaar.

Overzicht

+ zowel arcade als simulatie
+ sfeer

– beperkte wagenkeuze
– enkel cosmetische schade

F40 forza horizon

Tekst & foto’s: Arthur Vanderplaetsen

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...