Opgelijst: Steden met hoogste filedruk in Europa

TomTom Congestion Index
Met een groot aantal GPS’en in omloop weet TomTom als geen ander waar het verkeer het meest stilstaat in Europa.

TomTom heeft zijn nieuwe Congestion Index bekendgemaakt, waarmee we een klare kijk krijgen op de verkeersdrukte in de grote stedelijke gebieden van Europa. De methode bestaat erin om de reistijden tijdens rustige periodes te vergelijken met de reistijden tijdens de piekuren van de dag. Het verschil wordt dan uitgedrukt in een percentuele verhoging van de reistijd. Alle metingen werden gedaan met behulp van het leger TomTom GPS’en dat dagelijks door de verschillende Europese steden rondtoert, waardoor men een zeer duidelijk beeld krijgt van hoe groot het fileprobleem in de verschillende steden exact is.

In Europa ligt de gemiddelde verstopping momenteel op 23%, met als top 5 drukste steden: Istanbul, Warsaw, Marseille, Palermo en Rome. Voor België staat enkel Brussel in de top 50, met een 8ste plaats en een Congestion index van 33%. In de ochtendpiek doen mensen er gemiddeld 78% langer over om op hun bestemming aan te komen, terwijl dat in de avondpiek 83% is. De ochtendspits is daarnaast het zwaarst op dinsdag en het lichtst op vrijdag, terwijl ’s avonds vooral donderdag druk is en maandag het rustigst. In de drukste stad van Europa, Istanbul, laat je de auto maar beter thuis. Daar bedraagt de Congestion index 57%, ’s ochtends doe je er 84% langer over om op je werk te geraken, terwijl je tijdens de avondpiek 125% extra tijd nodig hebt dan tijdens rustige periodes.

Er zijn ook steden waar het beter gaat dan voorheen, zo daalde de filedruk in Bern, Rome en Milaan al flink. Steden als Bradford-Leeds, Birmingham en Luxembourg raken echter steeds meer verstopt. Het volledige verslag kan je hier downloaden, de belangrijkste resultaten vind je in onderstaande galerij.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...