Officieel: Porsche Cayenne Turbo S


Porsche lanceert de overtreffende trap in het Cayenne-gamma: de Turbo S.

Niet zolang geleden onthulde Porsche nog de Cayenne S Diesel, de top in het dieselgamma. Maar die verbleekt bij het nieuwtje dat Porsche binnenkort zal lanceren: de Cayenne Turbo S. Een sportwagen in SUV-kleren die maar liefst 550 pk via de vier wielen op het wegdek neerzet. Zo noemen de ingenieurs uit Zuffenhausen hem, en terecht!

Een complex actief chassis moet ervoor zorgen dat de Cayenne Turbo S de dynamische kwaliteiten van een sportwagen bezit en tegelijk de capaciteiten heeft om de verharde wereld te verlaten, een hoog rijcomfort biedt en tot slot ook de boot naar de jachthaven kan trekken. Onder de motorkap ligt een 4.8-liter V8 turbo benzinemotor die maar liefst 550 pk levert, 50 pk meer dan de Cayenne Turbo. Het koppel mag dan nog niet dat van de V8 diesel evenaren, de piek van 750 Nm blijft immens. De Cayenne Turbo S sprint in slechts 4,5 seconden naar 100 km/u en bereikt een topsnelheid van 283 km/u, hallucinante waarden voor een SUV! Het verbruik zou beperkt blijven tot gemiddeld 11,5 liter per 100 km.

De top in het gamma mag best wat standaarduitrusting meekrijgen, redeneerden de Duitsers. Daarom krijgt hij alle relevante controlesystemen standaard mee: een luchtophanging met actieve PASM dempingcontrole, het Porsche Dynamic Chassis Control dat rolbewegingen tegengaat, Porsche Torque Vectoring Plus met een elektronisch vergrendelbaar achterdifferentieel en zelfs het befaamde Sport Chrono Package. Ook de afwerking buitenaf bevestigt dat dit het topmodel betreft: specifieke luchtinlaten, behuizingen voor de koplampen, hoogglanzende spiegelkapjes en maar liefst 21-inch (!) grote 911 Turbo II wielen.

Binnenin zorgden de designers voor tweekleurige lederpakketten met nieuwe combinatiemogelijkheden. De afwerking werd verfijnd met decoratieve stiksels, terwijl elementen uit koolstofvezel de luxe met een tikje high-tech sportiviteit aanvullen. De Cayenne Turbo S moet vanaf januari 2013 in de showroom staan en krijgt in Duitsland een prijskaartje van 151.702 euro. Op de Belgische prijzen blijft het nog even wachten.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...