Officieel: Audi A3 Sportback

Nieuwe Audi A3 Sportback 2013
De driedeurs Audi A3 kenden we al even, in Parijs zal Audi nu echter ook de vijfdeurs A3 Sportback voorstellen.

Audi zal op het autosalon van Parijs de nieuwe A3 Sportback voorstellen. Dat model vult het A3 gamma aan, dat voortaan dus ook uit een meer praktische vijfdeurs zal bestaan. De nieuwe A3 Sportback is wat groter dan zijn voorganger en zag zijn wielbasis met 5,8 centimeter toenemen. Ten opzichte van de driedeurs is de wielbasis 3,5 centimeter langer, wat uiteraard de beenruimte op de achterbank ten goede komt. Het design van de vijfdeurs A3 ligt grotendeels in dezelfde lijn met wat we reeds van de driedeurs A3 kennen, alleen komt het Coupé gevoel dat we bij de driedeurs hadden hier minder naar boven. Ten opzichte van zijn voorganger oogt de A3 Sportback in ieder geval een stuk scherper, met knap uitgewerkte LED lichten, een strakke flank en een stoere kont. Deze A3 Sportback zal ongetwijfeld weer als zoete broodjes over de toonbank gaan.

Wat we over de nieuwe A3 konden vertellen over gewichtsbesparing, kunnen we ook bij de A3 Sportback herhalen. Ten opzichte van zijn voorganger is de A3 Sportback 90 kilogram lichter geworden dankzij het intensief gebruik van allerlei lichtgewicht materialen. Het interieur werd daarnaast helemaal herwerkt met knappe materialen, nieuwe ventilatiemonden en een strak MMI display. Het geheel oogt misschien een tikkeltje saai, maar dat het met de grootste precisie in elkaar is gezet, daar kunnen we ons hand voor in het vuur steken. Dankzij de gegroeide wielbasis is het trouwens ruimer zitten op de achterbank, terwijl ook de kofferruimte toenam tot 480 liter. Klap je de achterbank neer, dan kan je 1.220 liter meezeulen.

Onder de motorkap van de nieuwe A3 Sportback krijgen we uiteraard hetzelfde motorgamma als de gewone A3, maar bij de lancering zullen maar één diesel- en twee benzinemotoren beschikbaar zijn. Later zullen nog twee extra diesels en één benzine het gamma vervoegen. Langs dieselzijde is de 1.6 TDI de meest efficiënte motor uit het gamma, met een CO2-uitstoot van 99 gram/km en een gemiddeld verbruik van 3,8 liter/100 km. Verder kan je nog kiezen voor een 2.0 TDI met 150 pk en 320 Nm koppel die van 0 naar 100 km/u sprint in 8,4 seconden. Wie krachtiger wil dieselen kiest echter best voor de 2.0 TDI met 184 pk en 380 Nm koppel, die brengt de A3 Sportback van 0 naar 100 km/u in 7,4 seconden, maar verbruikt tegelijk maar 4,3 liter/100 km.

Wie liever benzine rijdt kan instappen met een 1.2 TFSI met 105 pk en 175 Nm koppel, daarnaast is ook een nieuwe 1.4 TFSI in de A3 Sportback beschikbaar. Deze motor weegt amper 107 kilogram, zorgt voor 122 pk en brengt de A3 Sportback van 0 naar 100 km/u in 9,3 seconden. Daarnaast is ook een 1.4 TFSI beschikbaar met 140 paarden onder de motorkap, die is sportiever en helpt de A3 Sportback in 8,4 seconden naar honderd. De topper is uiteindelijk de 1.8 TFSI met 180 pk en 250 Nm koppel, 0 naar 100 km/u duurt hier 7,3 seconden, terwijl het verbruik met 5,6 liter/100 km erg beperkt blijft. Alle opgesomde motoren worden trouwens standaard gekoppeld aan een manuele zesbak, optioneel kies je voor een S-Tronic automaat. Quattro vierwielaandrijving is verder beschikbaar voor de 1.8 TFSI en 2.0 TDI motoren.

De nieuwe Audi A3 Sportback wordt volgende week voor het eerst aan het publiek getoond op het autosalon van Parijs, vanaf februari 2013 zal het model uiteindelijk bij de dealers te vinden zijn. De basisprijs in Duitsland zal 22.500 euro bedragen, de Belgische prijs zal hier niet ver vandaan liggen.

Lees hier onze rijtest met de nieuwe Audi A3.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...