Rijtest & Video: Toyota GT86

Test Toyota GT86
De laatste jaren stond Toyota enkel nog in de kijker met milieuvriendelijke modellen, met de Toyota GT86 wil het merk zijn sportieve reputatie terug op de voorgrond brengen.

Toyota is niet altijd het merk geweest met de focus op milieuvriendelijkheid. De laatste jaren is die perceptie wel gegroeid, doordat ondermeer de Prius als grote boegbeeld van het merk op de markt werd gezet. Wie Toyota echter al wat langer kent weet dat de Japanners ook een sportieve geschiedenis hebben, met niet zo lang geleden ondermeer de Supra en de Celica, en wat verder terug in de tijd de legendarische Toyota 2000 GT. Het merk wou enkele jaren geleden de draad terug oppikken door een nieuwe sportcoupé te ontwikkelen, en daarvoor heeft het Subaru als bondgenoot gevonden. Voor het project werden de taken wat verdeeld, waarbij Toyota het design voor zijn rekening nam en Subaru zich vooral met de technische kant bezig hield. Het is dan ook geen toeval dat het design van de GT86 verwijst naar de 2000 GT. De lange en lage motorkap, de vloeiende Coupé-lijn, de doorzichtige achterlichten en de dubbele uitlaatpijpen zijn enkele van de elementen die verwijzen naar het legendarische model uit 1967. Uiteraard aangevuld met wat hedendaagse elementen zoals een kofferspoiler, Xenon koplampen, een diffuser en 17″ lichtmetalen velgen.

Test Toyota GT86

Test Toyota GT86Test Toyota GT86

Het sportieve gevoel bevliegt je meteen zodra je in de GT86 instapt, daarvoor zorgen ondermeer de lage zitpositie, de nauw aansluitende sportstoelen, het goed in de hand liggend stuur en de koolstofvezel accenten op het dashboard. Ook de tellerpartij laat weinig aan de verbeelding over, zoals een sportwagen het betaamt staat centraal namelijk de toerenteller, geflankeerd door een snelheidswijzer en brandstofmeter. Alles ademt sportiviteit, al zou je kunnen zeggen dat het interieur wat Spartaans is voor deze tijd. Niet dat wij er ons aan stoorden, de algemene afwerking is zeker prima en de bediening van de airco gaat via leuk ontworpen draaiknoppen. De GT86 heeft precies genoeg sportieve details om de bestuurder een goed gevoel te bezorgen. Op praktisch vlak mag je deze 2+2 eerder als 2+0 indelen, de achterbank is enkel bereikbaar voor kinderen of mensen zonder onderste ledematen, maar het doet wel prima dienst als extra opbergruimte. Want als je enkel op de kofferruimte van 234 liter moet rekenen, dan kom je vaak wat krap uit.

Test Toyota GT86

Test Toyota GT86Test Toyota GT86

Onder de motorkap van de Toyota GT86 zit een 2-liter viercilinder Boxermotor van Subaru makelij, al komt de directe injectie wel van bij Toyota. Het blok is goed voor 200 pk en 205 Nm koppel, waardoor de GT86 van 0 naar 100 km/u sprint in 7,6 seconden. Dat is niet flitsend snel, maar maakt de GT86 ook geen kluns. De motor is echter wel het onderwerp van heel wat discussie, waarbij vooral getwijfeld wordt of 200 pk wel voldoende is voor de GT86. Meer vermogen is natuurlijk altijd welkom, maar het is vooral ook het atmosferische karakter van het blok dat hem parten speelt. Het maximale koppel komt pas vrij vanaf 6.600 toeren per minuut en ook op het maximaal vermogen is het wachten tot de naald 7.000 toeren aanwijst. Dat maakt dus dat je er in de praktijk vaak de zweep moet opleggen, want pas vanaf 4.500 toeren per minuut wordt het echt leuk in de GT86. Het feit dat de boxermotor geen drukvoeding heeft, heeft wel het voordeel dat de vermogensafgifte erg lineair gebeurt, waardoor je beter dan bij een turboblok heel precies kan inschatten hoe de motor zal reageren. De schakelgangen zouden echter wel wat korter mogen, om sneller in de hoge toeren te kunnen klimmen. Het verbruik blijft trouwens wel relatief beperkt, tijdens onze testperiode was 8,6 liter/100 km voldoende, terwijl Toyota zelf 7,8 liter/100 km opgeeft. Best sterk.

Test Toyota GT86

Test Toyota GT86Test Toyota GT86

Voor het rijden zelf zijn er verschillende elementen die in het voordeel van de Toyota GT86 spreken, zo is er ondermeer de achterwielaandrijving, het mechanisch differentieel, de 53/47 gewichtsverdeling en het lage zwaartepunt. Daarnaast werpt deze GT86 ook maar 1.205 kg in de schaal, het kan niet anders dan dat hier een goede basis voor een prima sturend scheurijzer is gelegd. Het stuurgevoel is daarnaast lekker zwaar en verbazend accuraat, de pedalen vereisen wat meer spierkracht en ook de schakelpook moet kordaat door de verzetten heen gelaveerd worden. Ook het onderstel doet goed mee, mooi gebalanceerd met de focus op sportiviteit brengt het veel zekerheid en stabiliteit in de bochten. De sportieve rijbeleving is dus meteen aanwezig. Schakel echter alle hulpsystemen uit, hou de boxermotor hoog in toeren en werp de GT86 enthousiast de bocht in, dan breekt het geheel erg snel uit. De afstelling van de achteras zou bij de GT86 nog net wat speelser zijn dan bij de Subaru BRZ, waardoor je gemakkelijk een stap opzij kan zetten. Goed bekeken van Toyota, want rijplezier gaat tegenwoordig niet enkel meer om pk’s en pure prestaties, ook met stuurmanskunst valt heel wat plezier te beleven.

Test Toyota GT86

Test Toyota GT86Test Toyota GT86

De Toyota GT86 is er vanaf 31.690 euro, en voor dat geld krijg je eigenlijk meteen al een aardig uitgerust exemplaar met sportuitvoering mee. Je krijgt standaard ondermeer de sportieve stoelen, aluminium pedalen, Xenon koplampen, twee zones airco, 17″ velgen en een snelheidsregelaar. Veel opties kan je verder niet meer aanvinken, voor metaalkleur betaal je wel 420 euro extra, leder kost 1.590 euro en het 6.1″ groot GPS systeem wordt voor 899 euro geïnstalleerd. Op technisch vlak kan je verder nog een automaat (+1.500 euro) of een Aero Pack (+1.350 euro) bestellen, maar veel duurder dan 35.000 euro zal een GT86 nooit worden. Daarmee krijgt hij een gelijkaardig prijskaartje als de Mégane RS, Scirocco R en RCZ 200 THP mee, maar die zijn enkel met voorwielaandrijving beschikbaar. Nog niet zo’n slechte keuze dus, die GT86.

Test Toyota GT86

Conclusie

Met de GT86 brengt Toyota de passie terug naar het merk. Eindelijk dus een model dat niet louter focust op verbruikscijfers, maar ook aan rijplezier denkt. De GT86 heeft het op dat vlak goed voor mekaar, met een design dat verwijst naar de legendarische 2000 GT en een interieur dat op alle vlak sportiviteit ademt. Onder de motorkap vinden we een 2-liter Boxermotor die grotendeels door Subaru werd ontwikkeld. Het blok heeft met 200 pk voldoende vermogen in huis om de passie naar de GT86 te brengen, maar het hadden er wel nog wat meer mogen zijn. Wie het beste uit de GT86 wil halen, moet er af en toe eens flink de zweep op leggen. Beneden 4.000 toeren heb je eigenlijk niets te zoeken, pas hoger vinden we het ware potentieel van de Boxermotor terug. Gelukkig liggen de rijprestaties wel op een hoog niveau, ondermeer dankzij het lage zwaartepunt, het lage gewicht, de mooie gewichtsverdeling en het mechanisch differentieel. Al die elementen zorgen er in combinatie met de achterwielaandrijving en het prima stuurgevoel voor dat de GT86 een fijn sturende sportcoupé is die zo nu en dan ook graag eens een stap opzij zet. Als dat dan ook nog eens tegen een interessante prijs kan, dan zijn we helemaal gelukkig. De Toyota GT86 is er vanaf 31.690 euro en is dan meteen flink uitgerust, interessante optie dus voor wie uitgekeken is geraakt op een voorwielaangedreven hot hatch.

Test Toyota GT86

Overzicht

+ Rijgedrag
+ Sportieve looks
+ Prijs/Uitrusting
+ Zitpositie, stuur- en pedaalgevoel

– Genoeg vermogen?
– Nutteloze achterbank
– Lange schakelgangen

Test Toyota GT86

Tekst: Pieter-Jan Scheir
Foto’s: Pauline Buyse 

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...