Meer verkeersbelasting voor oudere auto?

Vlaamse regering verkeersbelasting
De automobilistenvereniging VAB is ongerust over de plannen van de Vlaamse regering om de jaarlijkse verkeersbelasting te hervormen.

De Vlaamse regering werkt aan een hervorming voor de jaarlijkse verkeersbelasting op voertuigen. In de plannen die momenteel op tafel liggen zal een wagen worden belast op basis van de uitstoot van de wagen, en niet meer volgens het vermogen van de motor. Die regeling zou als resultaat hebben dat iedereen met een oudere wagen meer zal betalen, aangezien oudere auto’s vaak meer uitstoten dan nieuwe auto’s. Volgens VAB straft de regering daarmee vooral ook de 60-plussers, die vaak weinig rijden. Zij behouden namelijk vaak hun oudere wagen om mobiel te blijven, maar rijden doorgaans minder kilometers. Toch zouden zij in het nieuwe systeem fors meer verkeersbelasting moeten betalen.

VAB maakte de simulatie aan de hand van 15 veel verkochte modellen. Bezitters van een gezinswagen zoals de Volkswagen Golf, Opel Astra of Ford Focus zouden tot 50% slechter scoren op CO2-uitstoot dan nieuwe wagens en dus ook flink meer aan verkeersbelasting kosten. De automobilistenvereniging is dan ook niet te spreken over het feit dat de Vlaamse regering het bezit van een auto extra wil belasten, zeker nu de sterk gestegen brandstofprijzen al een flinke meerwinst aan accijnzen en BTW betekenen. Volgens VAB moet niet het bezit van een auto, maar het gebruik ervan belast worden. Daarnaast wil het dat een gemiddelde gezinswagen niet meer wordt belast in het nieuwe systeem. (Via: Deredactie)

Deel dit bericht:

3 reacties op "Meer verkeersbelasting voor oudere auto?"

 1. TDB 04-09-2012 om 13:26

  Dit is echt lariekoek… In plaats van steeds meer belastingen innen zou de staat zich beter bezig houden met het inperken van de uitgaven.

 2. AVDP 04-09-2012 om 13:30

  “log-rolling” ’t schijnt.. verandert er iets met de oldtimerregeling?

 3. DELOO 04-09-2012 om 17:28

  1 belasting moet er maar bijkomen op gebied van wagens, Vignet voor buitenlanders, en als belg krijg je het vignet als je verkeersbelasting betaald zoals nu. Niet zo domme verhoging zoals nu.
   

Reageer

Reactie aan het plaatsen...