Gespot: Alfa Romeo 8C Competizione

Alfa Romeo 8C Competizione gespot
De 8C Competizione, Alfa Romeo’s prachtigste creatie van de voorbije 100 jaar..

Elk zichzelf respecterend automerk heeft naast een divers aanbod personenwagens ook een echt vlaggenschip in het gamma. Hiermee proberen ze dan emoties op te roepen en klanten te lokken, die dan wegens diverse redenen toch kiezen voor een ander model. Een sterke marketingscampagne kan hierbij wonderen doen, maar het gaat nog beter als je een pracht van een wagen in je gamma kan steken.

In 2003 verraste Alfa Romeo de wereldpers met het prachtige 8C Competizione concept. Het ontwerp kwam van hun eigen designstudio Centro Stile en verwijst naar diverse legendarische modellen uit het roemrijke verleden van de Italianen. De 8C verwijst naar de 8 aanwezige cilinders en de term Competizione verwijst naar de Alfa 6C 2500 Competizione die in 1950 de Mille Migla wist te winnen. In 2005 verbaasde Alfa Romeo nogmaals tijdens het Pebble Beach Concours d’Elegance met een 8C Competizione Spider concept. Productieplannen waren nog niet duidelijk, zeker omdat men enkele hoogtechnologische materialen gebruikte. Zo was de volledige carrosserie van de conceptwagen uit carbon vervaardigd, ongezien in die tijd. Zo bleef het drooggewicht net onder de 1500kg en ging de 8C in een goede 3 tellen naar 100km/u dankzij een 4,7 liter V8 krachtbron die geleend werd bij Maserati.

De publieke belangstelling voor het beeldige concept bleef aanhouden zodoende ze bij Alfa toch eens goed begonnen na te denken over productieplannen. Dit was jammergenoeg tegen de zin van zusterbedrijf Maserati die het model als een bedreiging zag voor haar eigen gamma. Overigens moest het ontwikkelingsbudget gereserveerd worden voor de nieuwe 159 en de Brera. Tot zover dus de 8C Competizione, die sporadisch toch zijn weg vond naar internationale evenementen en autobeurzen. Met de komst van Antonio Baravalle, als nieuwe CEO van Alfa Romeo, werden de plannen weer uit de kast gehaald. Met een gelimiteerde oplage van slechts 500 exemplaren was Maserati ook overtuigd, als finale geste werd de productie ook nog uitbesteed aan het merk met de drietand. Maserati tevreden, Alfa Romeo had een nieuw vlaggenschip en de wereld kreeg de 8C, iedereen gelukkig!

Toen de productieversie voor het eerst onthuld werd op het autosalon van Parijs in 2006 was iedereen onder de indruk van het eindresultaat. Waar concepten normaal gezien beeldige lijnen en dito vormgeving krijgen schiet er daarvan bijna niets meer over bij het productiemodel, maar dat was zonder de creativiteit van Alfa Romeo gerekend. Op enkele kleine aanpassingen na stond daar het conceptmodel te blinken, tot groot jolijt van iedereen met het hart op de juiste plaats. Omwille van de dure kostprijs van carbon werd voor het frame toch gekozen voor staal, toch bleef het gewicht onder de 1.600 kg. Motorisch werd de V8 motor van Maserati ingepland, goed voor 450pk en 470Nm koppel. De topsnelheid ligt net onder de 300km/u.

De 500 beschikbare exemplaren gingen de deur uit als zoete broodjes, zodoende de productie in 2007 startte met slechts nog enkele beschikbare exemplaren. Logischerwijs vond de Spider ook z’n weg naar de productieband bij Maserati, voor alweer 500 te produceren exemplaren. Voor een prijs van €180.000 voor de Coupé en een €15.000 extra voor de Spider kreeg je naast een prachtige bolide die zich best goed kon “uitdrukken” ook een goede investering voor de toekomst. Ook in onze streken was de interesse groot voor een 8C Competizione, men spreekt van een 20-tal verkochte exemplaren. Vaak kregen ze een one way ticket naar een donkere verzamelkelder, gelukkig zijn er toch nog steeds enkele eigenaars die de auto gebruiken waarvoor hij gemaakt is, namelijk rijden en de naam Alfa Romeo terug wat faam geven.

Het gespotte exemplaar in Gentbrugge is uitgevoerd in dé rode kleur, Rosso Competizione en met de juiste historische velgen. Die specifieke donkerrode tint is beschikbaar op diverse Alfa Romeo modellen, maar je betaalt er dan wel 2.250 euro extra voor. Gentbrugge is nu niet echt meteen het tweede Knokke, maar met het AA Gent stadion en het restaurant ’t Nieuw Stadion aan de overzijde is er vaak wel wat te spotten.

Spotterseer gaat naar RS voor deze prachtige spot!

Alfa Romeo 8C Competizione gespot

Zelf ook iets gespot? Uploaden die handel

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...