Rijtest & Video: BMW 320d EfficientDynamics Edition

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012
De zesde generatie 3-Reeks is volgens BMW groter, efficiënter en dynamischer geworden. Wij gingen na of dat klopt.

De nieuwe 3-Reeks lijkt op het eerste zicht misschien een facelift, maar niets is minder waar, de zesde generatie Dreier is een compleet nieuw model. Als we kijken naar de afmetingen dan zien we dat de nieuwe generatie 9 centimeter langer is geworden, en dat heeft zo zijn invloed op de ruimte binnenin. Zo groeide zowel de been- als hoofdruimte op de achterbank en nam ook het beschikbare koffervolume met 20 liter toe tot 480 liter. Maar ondanks de groeischeut is BMW er toch in geslaagd om de nieuwe 3-Reeks 40 kg lichter te maken dan zijn voorganger, een sterke prestatie. Visueel lijkt er in profiel weinig gewijzigd, het klassieke lijnenspel met de bekende hofmeister-knik bleef behouden, maar voor- en achteraan zijn de verschillen wel duidelijk. De styling van de voorpartij kunnen we zelfs een hele verbetering noemen, met een scherpere neus, katachtige, dichtgeknepen koplampen en een smallere grille wordt de sportieve indruk versterkt. Achteraan zien we dan weer een set nieuwe achterlichten en een breder spoor, waardoor de nieuwe 3-Reeks wat forser oogt. De 3-Reeks is trouwens beschikbaar in drie uitvoeringsniveaus zijnde Luxury Line, Modern Line en Sport Line, waarbij elk model zijn specifieke visuele eigenschappen heeft, gaande van luxe tot sportief.

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Binnenin valt de fikse update voor het interieur meteen op, zo werden de wijzerplaten en het dashboard compleet vernieuwd. Centraal bij ons model stond het navigatiesysteem Professional dat met een flink uit de kluiten gewassen display meteen de aandacht trekt. Maar er is meer, voortaan oogt het interieur iets minder strak dan voorheen en is er plaats voor wat afgeronde lijnen en enkele doordachte tierlantijntjes. Zo kan je het interieur afwerken met een inlegplaat, dat een groot deel van het dashboard behelst. In de door ons geteste Luxury Line was er ruimte voor een – naar onze mening – iets minder smakelijke houtsoort, maar de optielijsten geven een resem alternatieven waarmee je het interieur sportiever kan laten ogen. Het interieur is verder met oog voor detail afgewerkt, en maakt qua kwaliteit nog een betere indruk dan zijn voorganger. Alle materialen voelen goed aan, en ook de bediening van alle wagenfuncties gaat uitermate intuïtief. Dit is Duits vakmanschap op zijn best.

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Hét essentiële, de kern, of zeg maar la raison d’être van de 320d EfficientDynamics ligt natuurlijk onder de voor BMW karakteristieke lange motorkap. Een hoogtechnologische 2.0-liter dieselmotor met een vermogensoutput van 163 pk die tegelijk goed is voor een zee van koppel, 380 Nm om precies te zijn. Op zich niet wereldschokkend, tot we op het einde van de week het gemiddelde verbruik aflezen. Slechts 5,2 liter per 100 kilometer. Iets meer dan de 4,1 l/100 km die BMW opgeeft, maar enorm laag gezien onze (eerder sportieve) rijstijl. De 320d sprint namelijk in 8 seconden naar 100 km/u en bereikt een topsnelheid van maar liefst 230 km/u. En vooral dat eerste cijfer is af en toe een té grote verleiding. Waar elders vind je een dergelijke combinatie van prestaties en verbruik? Zover wij weten: nergens. BMW bewijst met dit blok alweer dat zuinig rijden geen klein mueslimotortje behoeft. Het voordeel van de volwassen motor is bovendien dat er steeds voldoende trekkracht aanwezig is. Zuinig rijden zonder voldoende koppel is onmogelijk, of op zijn minst irriterend. De 320d ED is bovendien een uitstekende cruiser: met 130-140 km/u geruisloos over de Autobahn zoeven en toch slechts minder of rond de 5 liter verbruiken, de wagen blijft werkelijk ongeëvenaard. Het enige minpuntje dat wij konden vinden, waren nog steeds de trillingen van de versnellingspook in eerste versnelling en vooral bij het terug inschakelen van de motor door het start/stop-systeem. Een akkefietje, maar een ruwheid die echt niet zou mogen in een klasse als deze.

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

De wegligging van de 320d EfficientDynamics Edition ligt in het verlengde van het hart onder de motorkap: sportief, maar toch comfortabel. Qua comfort dichtte BMW immers de kloof met de Audi A4, al blijft de dreier nog steeds de meest sportieve berline in zijn klasse. En dat met serieuze voorsprong. Het stuurgevoel van de nieuwe 3-Reeks werd wel iets artificiëler, maar het rijplezier bleef veilig bewaard. Schakel je over in Sport-modus, dan is de freude am fahren het grootst. De wagen stuurt dan directer de bocht in dan in de ECO PRO-modus of Comfort-modus en hangt sneller aan het gas. Vergis je dus niet, je bent nog steeds op weg met een BMW. De 3-Reeks duikt elke bocht met plezier in en met de trouwe achterwielaandrijving blijft onderstuur steeds veraf. De achtertrein daarentegen laten uitbreken op een droog wegdek is met uitgeschakeld ESP ook niet vanzelfsprekend, de grip van de (slechts) 16-inch 205/60-banden is uitstekend. Wil je het nóg sportiever, kies dan voor een maatje groter en vink zeker de adaptieve M-sportophanging aan in de optielijst.

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Over prijs- en optielijsten gesproken, net als elke Duitse Sedan draagt ook de nieuwe 3-Reeks een fors prijskaartje. De 320d EfficientDynamics Edition is er vanaf 34.350 euro, maar dan heb je uiteraard nog een betrekkelijk kaal exemplaar in handen. Zo kosten de eerder aangehaalde “Lines” telkens 1.275 euro, die in ruil verschillende kenmerkende details voorzien. Daarna kan je nog grasduinen in de optielijsten, waar lederen zetels minstens 1.850 euro moeten opbrengen, een inlegplaatje minstens 200 euro kost en je nog veel geld kan uitgeven aan verschillende elektronische gadgets. Een goed uitgeruste 3-Reeks kost dan ook snel 10.000 euro meer dan zijn basisprijs, maar daar krijg je uiteraard wel heel wat voor in de plaats. Wil je goedkoper instappen, dan kan dat met de 316d die al vanaf 29.250 euro verkocht wordt. Dat model zorgt voor 116 pk en wordt ongetwijfeld een leasetopper, al is het de door ons geteste 320d EfficientDynamics die met 109 gram/km de laagste CO2-uitstoot van het gamma kan optekenen. Je weet alvast hoe je je baas kan overtuigen om voor de 320d EfficientDynamics te kiezen.

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Conclusie

Is de zesde generatie BMW 3-Reeks de beste 3-Reeks ooit? Vermoedelijk wel, want het model lijkt het op elk vlak beter te doen dan zijn voorganger. Zo oogt de nieuwe generatie een stuk sportiever en is hij tegelijk flink gegroeid waardoor de binnenruimte toenam. Daarnaast werd ook het interieur grondig aangepakt, het geheel oogt vernieuwend en fris, en lijkt qua afwerking nog beter te scoren dan zijn voorganger. Motorisch blijft de 320d EfficientDynamics bij zijn beproefde recept, de geoptimaliseerde 2-liter turbodiesel combineert nog steeds sterke prestaties met een uitzonderlijk laag verbruik. Daarnaast lijkt er ook gesleuteld te zijn aan de trillingen die de motor vroeger voortbracht, die zijn ondertussen al op een uiterst laag niveau gebracht, maar de trillende versnellingspook blijft een werkpunt. Op dynamisch vlak scoort de nieuwe 3-Reeks nog steeds zoals zijn voorganger, al lijkt het merk onder druk van de Audi A4 iets meer de kaart te trekken van het comfort. Maar laat je zeker niet misleiden, de nieuwe 3-Reeks blijft de sportiefste Sedan in zijn segment.

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012 F30

Overzicht

+ Sportieve looks
+ Verfrissend intérieur
+ Evenwicht tussen sportief en comfort
+ 320d ED combineert prestaties met uitzonderlijk laag verbruik

– Trilling versnellingspook

Rijtest BMW 3-Reeks 320d 2012

Tekst: Pieter-Jan Scheir & Tim De Baets
Foto’s: Jeroen Maes & Tim De Baets

Deel dit bericht:

2 reacties op "Rijtest & Video: BMW 320d EfficientDynamics Edition"

  1. mrnix 30-07-2012 om 13:53

    mooie test! maar vindt persoonlijk dat volvo en audi toch nog iets sportiever rijden 😉

  2. Wolf 02-08-2012 om 23:15

    Hé nwe ster voor de camera. Bril is wel een beetje te groot…sorry. Zal wel mode zijn.Leuke review. Succes………volgende keer de 335i heren, aub

Reageer

Reactie aan het plaatsen...