Automatische airco verbruikt minder


Een automatische airco verbruikt minder dan een manuele, zo blijkt uit een onderzoek van ADAC.

Dat een airco brandstof slurpt, is geen nieuwtje voor de zuinige rijders onder ons. Het Duitse ADAC, zusterorganisatie van het Belgische Touring, sterkt dat alles nu ook met wat extra cijfermateriaal. Uit hun onderzoek blijkt dat een manuele airco op een tankbeurt van 60 liter zo’n 7,5 liter verbruikt, terwijl een automatische airco slechts 3,7 liter nodig heeft. Met een correct gebruik van de airco kan per liter brandstof gemiddeld een kwart liter bespaard worden.

De test werd gedaan bij verschillende types van wagens en dit bij verschillende snelheden: stilstaand, 50 km/u en 100 km/u. In het stedelijke verkeer verbruikt een airco blijkbaar het meest, bij een manuele airco zelfs tot driemaal hoger dan buiten de stad. Bij automatische systemen is het verschil slechts 2%. Het verbruik van een airco kan oplopen tot gemiddeld 0,6 liter op een verbruik van 4,8 liter per 100 km. Bij volautomatische aircosystemen bedraagt dit 0,36 liter op een verbruik van 5,8 liter per 100 km.

Touring vraagt aan constructeurs om voortaan de info over het verbruik van het aircosysteem te melden op de technische fiche van het voertuig en zoveel mogelijk automatische aircosystemen aan de standaarduitrusting toe te voegen. Verder doen automobilisten er volgens Touring goed aan in stedelijke gebieden de airco niet te veel te gebruiken, niet voortdurend bij te sturen en voor het vertrek de ramen wat te openen om het interieur wat te laten afkoelen.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...