Rijtest & Video: Renault Twizy 80

Renault Twizy Test
Het is misschien niet echt een auto, maar alles wat achterwielaandrijving, een middenmotor en vleugeldeuren heeft, testen we bij GroenLicht maar al te graag. Zo ook de Renault Twizy…

Normaal gezien leveren persdiensten in België wagens niet thuis. Ons land is voldoende compact en aangezien het gros van het Belgische journaille op een uurtje van onze hoofdstad – daar waar de meeste importeurs zich bevinden – woont, is het een kleine moeite zelf achter de wagen te gaan. De Twizy breekt ongeveer elke regel die er in het autolandschap bestaat en ook de bovenstaande moet eraan geloven. Zijn maximumsnelheid is namelijk beperkt tot 80 km/u en met een autonomie van een goede 80 km geraak je niet met 100% zekerheid thuis. En dus komt Renault de Twizy thuis afleveren voor een testrit. En dat gebeurt nooit zonder grote belangstelling. Het ding ziet er namelijk op zijn minst eigenaardig uit en dat hebben omstanders snel in de gaten.

Renault Twizy test rijtest

Renault Twizy test rijtestRenault Twizy test rijtest

Renault zelf schrijft dat de Twizy een buitenaardse vorm heeft meegekregen, we kunnen ze alleszins geen ongelijk geven. Aan de achterkant doet de horizontale lichtstrook ons denken aan Robocop, terwijl we aan de voorkant aan een insect moeten denken als we de koplampen en de wielen aanschouwen. Zijn looks zijn alles behalve onbesproken en doen hoofden van omstanders draaien in die mate dat er een zekere portie lef nodig is om in de Twizy te stappen. Niet zozeer omdat de looks van de Twizy worden afgekeurd, maar eerder omdat het vinnige insect een eigenaardige verschijning is. Reacties van toeschouwers gaan van “Best wel grappig” tot “En waarom rij je daar nu weer exact mee rond?”.

Renault Twizy test rijtest

Renault Twizy test rijtestRenault Twizy test rijtest

Hoe vreemd de Twizy er aan de buitenkant ook mag uitzien, achter het stuur is er weinig verschil met een conventionele wagen. Je beschikt over een stuur, een versnellingsbak met drie standen (Drive, Neutral en Reverse) en twee pedalen, één om te remmen en één om gas te geven – of moeten we hier stroom zeggen? Dat de bestuurder twee gordels krijgt en de enige passagier die de Twizy kan meenemen achter bestuurder moet zitten, zijn dan wel weer nieuw. Echt praktisch is achteraan instappen alles behalve, maar eenmaal plaatsgenomen, valt alles best mee! Het enige wat we misschien wat missen is zicht naar achter, de twee zijspiegels bieden namelijk enkel een schuin zicht. Tijdens het rijden is de Twizy tegen lage snelheden zo goed als geruisloos, rij je wat sneller krijg je een gefluitachtig gezoem te horen. Renault installeert een voetgangerswaarschuwing in de vorm van een irritant geluid dat weerklinkt als je door de stad rijdt. Gelukkig kan je zelf kiezen wanneer je dat geluid activeert en wanneer niet. De claxon van deze stille wagen is dan weer oorverdovend.

Renault Twizy test rijtest

Renault Twizy test rijtestRenault Twizy test rijtest

Renault meent dat de Twizy vooral in de stad thuishoort. Zijn afmetingen zijn daar zeker een troef. En nu en dan lukt het om de file te ontlopen door tussen 2 auto’s te manoeuvreren, al is dat lang niet altijd het geval. Qua wendbaarheid hoort de Twizy zeker en vast thuis in de stad. Het chassis daarentegen – dat een “Renault Sport”-stempel draagt –  is dan weer iets te hard om de doorsnee kasseibaan of verkeersdrempel te slikken. Het koetswerk kraakt ook behoorlijk wanneer je de Twizy over een minder glad wegdek stuurt. Snelheid maken in de stad is bijgevolg niet bepaald aangenaam, de Twizy maalt liever een glad stukje asfalt, liefst nog eens bochtig als het kan. Want in de bochten komt het chassis van Renault Sport pas echt tot zijn recht, zeker in combinatie met het lage zwaartepunt door de laag geplaatste batterijen. Bij het insturen kom je een kleine hoeveelheid onderstuur tegen, die helemaal niet storend werkt en zich soms ontpopt tot wat aangenaam overstuur. Bij regenweer is het mogelijk de Twizy gecontroleerd te laten uitbreken, zoals het een echte achterwielaandrijver betaamt. Zowel remmen als stuur zijn onbekrachtigd en andere veiligheidsgadgets als ESP en ABS zijn ook niet aanwezig. De Twizy is dus een echte Driver’s Car. Alleen jammer dat de remmen redelijk gevoelloos aanvoelen.

Renault Twizy test rijtest

Na een goede vier uur aan een stroomdraad te hebben gehangen, kan je zo’n 80 km rijden in deze Twizy. In theorie althans, want net zoals dat bij wagens met een verbrandingsmotor het geval is, merk je ook bij elektrische wagens dat je autonomie toeneemt naarmate je je rechtervoet zachter op het gaspedaal duwt. Wie echt zuinig rijdt, geraakt misschien zelfs 90 km ver. Voldoende voor de doorsnee werkmens om naar het werk en terug te geraken. Met zijn 17 pk en 53 Nm klinkt de Twizy niet direct spannend, maar met een sprinttijd van nul naar 45 km/u van 6 seconden voelt de 473 kg zware Twizy in het dagelijks verkeer alleszins niet traag aan. Een nul-naar-honderd-tijd opgeven is onmogelijk, de topsnelheid van deze Twizy bedraagt 80 km/u. Goed nieuws voor alle zestienjarigen, de Twizy is ook beschikbaar met 10 pk en 33 Nm, waardoor zijn topsnelheid 45 km/u bedraagt.

Renault Twizy test rijtest

Voor €6.990 kan je al een Twizy op je oprit parkeren. Of in je woonkamer, echt veel plaats neemt hij niet in beslag. In ruil voor die som geld krijg je de Twizy Urban 45 met onder meer een ruitenwisser vooraan, een handrem, een boordcomputer en vier schijfremmen… Ook opvallend is de standaard airbag die Renault in het stuur verwerkt. Hou er wel rekening mee dat je maandelijks €50 huur moet betalen voor het batterijpack. Wie voor de Color-uitvoering kiest, krijgt onder meer 13″ velgen met witte sierdoppen extra, terwijl de Technic-versie over aluminium velgen, carbonstickers en metaalkleur beschikt. Je Twizy pimpen met schaardeuren kost €590, maar is de moeite waard. Die deuren laten namelijk toe bagage op de grond te zetten zonder dat ze naar buiten vliegt. Ons testmodel kost ongeveer €9.000, wat de Twizy toch een redelijk prijzig gadget maakt. Al haal je voor die som wel iets redelijk unieks in huis.

Renault Twizy test rijtest

Renault Twizy test rijtestRenault Twizy test rijtest

Conclusie

De Twizy is er zeker en vast niet voor iedereen. Wie frequent door stadsverkeer laveert en niet teveel kilometers maakt, is alleszins al een potentiële klant. Die potentiële klant moet er bovendien geen problemen mee hebben blootgesteld te worden aan de elementen. Want als het regent, wordt het binnen nat. Al blijft de bestuurder tijdens het rijden relatief droog. Mochten we in het zuiden van Spanje wonen, stond er ongetwijfeld een Twizy voor onze deur. Hij is namelijk geniaal op kleine bochtige baantjes en rijdt heerlijk bij zomerweer. Hier in België heb je daar jammer genoeg weinig aan…

Renault Twizy test rijtest

Overzicht

+ Rijgedrag
+ Kracht elektromotor
+ Fun

– Gevoelloze rem
– Blootstelling aan weersomstandigheden

Renault Twizy test rijtest

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Frédéric Louis

Deel dit bericht:

3 reacties op "Rijtest & Video: Renault Twizy 80"

 1. Wolf 04-07-2012 om 16:19

  Kunnen jullie het camarawerk niet bewaren voor èchte auto’s i.p.v. deze overdekte fiets……gemiste kans! Jammer jongens.

 2. PJS 04-07-2012 om 18:43

  Binnenkort volgen nog “echte” auto’s op video, wees gerust!

  • Wolf 05-07-2012 om 12:59

   Kunnen jullie een tipje van de sluier oplichten? RS4….Jeep SRT……Porsche911…..de nwe G klasse?????????? Wij zijn benieuwd!!!
    

Reageer

Reactie aan het plaatsen...