Belgie is wereldkampioen filerijden


In België verliezen bestuurders meer tijd in de file dan in de hele rest van de Westerse wereld, op het Italiaanse Milaan na.

Wie elke dag de Brusselse ring op moet zal het wel weten: stoppen, vertrekken, stoppen… Maar ook de files in Antwerpen zijn niet te ontzien. Volgens een Amerikaans onderzoek van het verkeersinformatieplatform Inrix verliezen bestuurders in België het meeste tijd in de file van alle Europese en Noord-Amerikaanse landen. De files in Antwerpen en Brussel zijn zo erger dan die in metropolen als Londen, New York en Parijs. Enkel Milaan scoort nog slechter.

In 2011 verloren wij arme Belgen gemiddeld zo’n 55 uur in de files en wie tijdens de spitsuren onderweg is, doet gemiddeld 21 procent langer over zijn traject dan erbuiten. Specifiek in Brussel en Antwerpen verlies je op jaarbasis respectievelijk 72 en 71 uur in het verkeer. Gent, Charleroi en Luik vervolledigen de Belgische top vijf. Wanneer je de Antwerpse ring zeker moet mijden, is op vrijdag tussen 16 en 17 uur in Antwerpen. Op dat moment doe je 40 procent meer over je reis dan op een normaal moment.

De oorzaken van het fileleed zijn natuurlijk meervoudig en een oplossing zit er volgens Hilde Crevits (CD&V) niet meteen aan te komen. ,,Er bestaat geen mirakeloplossing,” zegt ons geliefde minister van Mobiliteit. Inrix ziet vooral een verband tussen het fileleed en de economie: landen die het sterkst getroffen zijn door de crisis in Europa, tekenen een opmerkelijke verbetering op in het aanschuiven. In Portugal schuif je zo’n 49% procent minder aan dan voorheen, in Ierland 25% procent en in Spanje 15% minder.(Via: deStandaard)


Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...