Nieuw verkeersbord wordt vandaag ingehuldigd

Verkeersbord rood fiets
Het beruchte nieuwe verkeersbord voor fietsers wordt vandaag in Brussel ingehuldigd.

Fietsers in Brussel mogen vandaag op enkele plaatsen door het rood licht rijden, toch als het van de borden afhangt. Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister voor Openbare Werken en Vervoer, zal immers samen met haar collega voor Mobiliteit, Bruno De Lille (Groen), vandaag de eerste borden inhuldigen. Er is slechts één probleempje: ze zijn voorlopig niet wettig.

Wie zich alle heisa nog herinnert, weet dat de nieuwe borden in tegenstrijd zijn met een Koninklijk Besluit over de wegcode: een verkeerslicht heeft immers steeds voorrang op een verkeersbord. Om deze tegenstrijdigheid op te heffen, zou er een nieuw wetsvoorstel komen. Dit werd vorige week reeds in de commissie goedgekeurd, maar moet nog in de plenaire worden gestemd en worden gepubliceerd in het Staatsblad. Het parlement in lopende zaken maakte ook al een wet, maar die is volgens Melchior Wathelet (CDH), staatssecretaris voor Mobiliteit, niet geldig.

Grouwels en De Lille gaan daar echter niet mee akkoord: volgens hen staat een wet altijd boven een Koninklijk Besluit. Er is dus sprake van wat juridische onduidelijkheid. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) wil zich niet mengen in de discussie en maant de fietsers aan toch nog wat voorzichtig te zijn tot er meer duidelijkheid komt. Wanneer de borden bovendien in Vlaanderen verschijnen, is nog niet beslist.(Via: deStandaard)

Deel dit bericht:

2 reacties op "Nieuw verkeersbord wordt vandaag ingehuldigd"

  1. kristofl 18-06-2012 om 12:51

    Pff, onnozele toestanden. Onduidelijk bord ook trouwens, nog goed dat hier staat uitgelegd wat dit zal gaan betekenen. Trouwens, door het rood rijden? Of door het rood naar rechts rijden?

    • TDB 18-06-2012 om 14:04

      Enkel door het rood naar rechts rijden. Al zijn er ook sommige situaties waarbij er bv een T-splitsing is (zodat er geen straat rechts is) en je als fietser misschien ook rechtdoor zal mogen rijden. Je hindert het verkeer dan namelijk normaal niet en loopt ook niet het risico omver gemaaid te worden.

Reageer

Reactie aan het plaatsen...