Saab gekocht door NEVS


Vandaag maakte de curator bekend wie de overnemer wordt van de restanten van Saab AB.

NEVS wordt de nieuwe eigenaar van Saab. NEVS staat voor National Electric Vehicle Sweden en is eigendom van de Japanse investeringsmaatschappij Sun Investment –die waarschijnlijk voor de zak geld zorgt- en National Modern Energy Holdings ltd. uit Hong Kong , dat voor de know-how zal zorgen. Dit bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor 28 biogas centrales in China.

Volgens de man achter de overname, de Zweeds-Chinese zakenman Kai Johan Jiang, zal Saab nog louter elektrische auto’s bouwen. De eerste Saab onder NEVS’ vleugels zou al eind 2013 of begin 2014 klaar moeten zijn en zal op basis van de nieuwe generatie 9-3 gebouwd worden. NEVS kocht hiervoor de bestaande plannen en licenties. De 9-3 op Phoenix-platform was namelijk nog volop in ontwikkeling tijdens het faillissement van Saab in 2011.

In de 9-5 en 9-4x ziet men blijkbaar geen brood meer, die licenties bleven onverkocht. Dat betekent dan hoogstwaarschijnlijk ook de definitieve exit voor beide modellen. Op lange termijn behoort een kleine 9-1 ook tot de mogelijkheden, al was daar bij Saab zelfs nog geen sprake van. NEVS wil de traditionele kernwaarden van Saab behouden en combineren met de Aziatische know-how inzake elektrische aandrijflijnen. Om de typische ‘Swedishness’ te bewaren werd alvast ex-Volvo werknemer Karl-Erling Trogen aangesteld tot voorzitter.

Tot de overname behoorden verder ook de productiefaciliteiten evenals Saab Tools en Saab Powertrains. Voor Saab Parts moet nog een oplossing gevonden worden. Deze entiteit werd vroegtijdig uit de brand gered om de continuïteit in beschikbare onderdelen voor bestaande Saabs te garanderen. Bij wet zijn autoconstructeurs sowieso verplicht 15 jaar na afloop van producte van een bepaald model blijvend wisselstukken te leveren. Kortom: een nieuwe episode in de ‘Saab-saga’. Zou het nu écht ‘to be continued’ zijn?(via: Autocar)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...