Ook BMW gaat voor een manuele zevenbak

BMW manuele 7-bak
Een patentaanvraag maakt duidelijk dat ook BMW een manuele versnellingsbak met zeven versnellingen op de markt zal brengen.

De primeur was voor Porsche, maar in de nabije toekomst zal ook BMW met een manuele zevenbak op de proppen komen. Dat werd duidelijk uit een patentaanvraag die een naarstige liefhebber opviste. Bovendien zou het om twee varianten gaan.

De eerste versie is een conventionele configuratie met een normaal koppelingspedaal en bij het tweede systeem wordt elektromechanisch van de ene naar de andere versnelling overgeschakeld. Om te vermijden dat bestuurders per ongeluk in een potentieel motor-beschadigende versnelling terecht komen, werd een elektromechanische vloeistof gebruikt. Deze vloeistof verandert van viscositeit en kan zo verhinderen dat de schakelpook in een bepaalde versnelling terechtkomt.

Verder is het systeem volgens het patent bruikbaar tot zelfs acht versnellingen, maar het is niet volledig duidelijk of de schakelpook zelf wel rechtstreeks verbonden is met een van die versnellingen. Wat ook verschillend is aan het systeem dat Porsche in de 911 gebruikt, is het schakelpatroon: bij Porsche zit de zevende versnelling rechtsboven, bij BMW zit de zevende volledig rechts op de neutrale lijn. Tot slot lijkt ook de schakelpook zelf eerder op een iDrive dan een traditionele BMW pook. Wij zijn benieuwd! (Via: Bimmerpost)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...