Parketten behandelen minder verkeerszaken


De werklast van de parketten qua verkeersinbreuken daalde in ons land met een zesde.

Uit een antwoord van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) op een parlementaire vraag van senator Guido De Padt (Open VLD), blijkt dat het aantal verkeerszaken bij de parketten in ons land in dalende lijn gaat. Verschillende cijfers bevestigen dat.

Zo daalde het aantal zaken waarbij een geldboete werd opgelegd van 238.698 in 2008 tot 199.249 in 2010. Het aantal zaken waarbij een gevangenisstraf werd uitgesproken, daalde bovendien van 3.734 tot 3.124. Het aantal ingetrokken rijbewijzen daarentegen bleef nagenoeg stabiel op 28.084 in 2010. Een laatste optie, het vervallen verklaren van het rijbewijs, daalde dan weer met ongeveer 30% tot 16.882. Alles samen zorgde dit voor een daling met de werklast voor de parketten met een zesde.

Over oorzaken van de sterke daling wordt jammer genoeg niet gesproken. Dat er zoveel minder verkeersinbreuken gebeuren, lijkt ons sterk. Laat het parket dan zoveel overtreders gewoon lopen? De Padt betreurt dat er geen cijfers zijn over het aantal overtreders dat vrijuit ging door de verjaring van een verkeersinbreuk. Er moet volgens hem worden gezocht naar een efficiëntere afhandeling, zodat een straf zo kort mogelijk na de inbreuk kan worden uitgesproken.(Via: deStandaard)

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...