Alle details: Audi Q5 Facelift

Audi Q5 Facelift 2012
Audi heeft alle details van de Q5 facelift vrijgegeven, de nieuwe Q5 is 15% zuiniger en zet een nieuwe benchmark op het vlak van infotainment.

Visueel werd de Q5 zeer subtiel aangepakt, de LED dagrijlichten ogen wat strakker, de Singleframe grille combineert een chromen met hoogglanzend zwarte afwerking en de onderbumpers werden licht hertekend. De Q5 kan voortaan in 15 kleuren besteld worden, optioneel is een S-Line of Offroad pakket beschikbaar dat voor een unieke look zorgt. Het interieur werd eveneens aangepast, de knoppen kregen een fijne chromen afwerking terwijl de stuurkolom, de sleutel en het instrumentenpaneel subtiele wijzigingen ondergingen. Op ergonomisch vlak werd er ook wat verfijnd, zo is de centrale media component nu voorzien van vier knoppen en heeft de volume knop nu ook een skip functie. Optioneel kan drie-zone airco worden geïnstalleerd samen met comfortstoelen met ventilatiefunctie. Het panoramisch dak zorgt daarnaast optioneel voor een aangename atmosfeer in het interieur. Het gamma materialen, kleuren en stoffen werd bijgewerkt, er zijn drie nieuwe kleuren voor het interieur, drie nieuwe stoffen en drie nieuwe ledersoorten beschikbaar, wat het totaal op 35 mogelijke combinaties brengt. Wie voor het S-Line pakket kiest, krijgt sportstoelen, 19″ velgen, een sportophanging en het exclusieve Daytona grijs als koetswerkkleur.

De afmetingen van de Q5 blijven dezelfde, de wielbasis bedraagt nog steeds 2,81 meter en zorgt voor voldoende beenruimte achterin. De kofferruimte kan tussen 540 en 1.560 liter variëren. Sterk is wel de beschikbaarheid van een hele reeks hulpsystemen, zo is er standaard plaats voor een informatiesysteem dat je waarschuwt wanneer je als bestuurder best een koffiepauze neemt. Daarnaast is er optioneel ook plaats voor een adaptieve cruise control, een actieve rijbaanassistent en een systeem dat waarschuwt voor wagens in je dode hoek. Als laatste maakt Audi met enkele nieuwe mogelijkheden op vlak van infotainment de Q5 tot benchmark in zijn klasse. Zo is het B&O audiosysteem en MMI Navigation Plus met HD, 7″ kleurenscherm, 3D beeld en DVD speler beschikbaar, en werd de stembediening en de ontvangst van de digitale radio verbeterd. Wie voor een Q5 Hybrid Quattro kiest krijgt het systeem bovendien standaard mee naar huis. Ook surfen in de Q5 kan voortaan, via Bluetooth kan de hele auto van internet worden voorzien. Ook het MMI systeem profiteert hier van mee en kan beelden van Google Earth of Google Street View tonen, terwijl ook de meest recente verkeersinformatie zo kan worden doorgegeven.

De belangrijkste updates voor de nieuwe Q5 vinden we echter onder de motorkap. Daar zijn bij de start vijf motoren beschikbaar die tot 15% zuiniger zijn dan hun voorgangers. Het meest efficiënt zijn de twee 2.0 TDI versies, zo is er een versie met 143 pk en 320 Nm koppel die amper 5,3 liter/100 km verbruikt, geflankeerd door een 177 pk en 380 Nm sterke versie die een verbruik van 6 liter/100 km op het bord moet toveren. Wie sterker wil dieselen kan voor een 3.0 V6 TDI kiezen, goed voor 245 pk en 580 Nm koppel en een sprint van 0 naar 100 km/u in 6,5 seconden. Gecombineerd met een gemiddeld verbruik van 6,4 liter/100 km is dat een puike prestatie. Wie liever benzine slurpt kan op zijn beurt kiezen voor een 225 pk sterke 2.0 TFSI of een 272 pk sterke 3.0 TFSI, een 3-liter V6 met supercharger die de 3.2 uit het gamma vervangt. De 3.0 TFSI zorgt voor een sprint van 0 naar 100 km/u in 5,9 seconden en haalt een topsnelheid van 234 km/u. Er is als laatste wel nog een Q5 Hybrid Quattro beschikbaar, een zeer efficiënte hybride die een 2.0 TFSI met 211 pk koppelt aan een elektromotor met een vermogen van 54 pk. Samen genereren ze 245 pk en verbruiken ze 6,9 liter/100 km. De Q5 Hybrid Quattro kan 3 kilometer puur elektrisch rijden aan een constante snelheid van 60 km/u.

Ondanks de updates zou de prijs van de Q5 volgens Audi amper gestegen zijn. Als voorbeeld geeft het merk de kostprijs van de 2.0 TDI 177 pk mee, die zou amper 150 euro meer kosten dan de uitgaande 170 pk versie met een basisprijs van 39.900 euro. De nieuwe Q5 zal vanaf de zomer bij de dealers staan.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...