VRAAOMM! Stripverhalen in de kijker bij Motorvillage Parijs

Motorvillage Parijs VRAAOMM
Tot 20 mei staan strips centraal in Motorvillage Parijs, een gratis tentoonstelling toont er op een unieke manier de banden tussen auto en strip.

Het lijkt wel alsof je als autobouwer niet serieus wordt genomen als je geen showroom op de Champs-Elysées hebt. Naast de bekende Franse merken zetten ook Toyota en Mercedes er hun visitekaartje neer. Maar ook de Fiat-groep ontbreekt niet op de bekende Franse winkellaan, al pakken de Italianen het wel op een eigenwijze manier aan. Gehuisvest op het rondpunt van de Champs-Elysées ligt Motorvillage ietwat afgelegen van de drukkere winkelstraat, maar laat net dat juist een mooi statement zijn. Bij Fiat geen volumegebeuren, maar een ruimte waar je als bezoeker in alle rust kan rondkijken. Motorvillage herbergt daarnaast niet enkel een showroom, maar op de bovenste verdieping ook het exquise Italiaanse restaurant ‘Nolita’ en op het gelijkvloers ‘La Terraza’ waar je heerlijk kan aperitieven in de eerste lentezon. Het is dan ook eigen aan de Italiaanse cultuur dat eten, drinken, auto’s en praten over mooie vrouwen gewoon bij elkaar horen, en laat Motorvillage nu net de smeltkroes zijn waar dat alles samen komt.

Motorvillage Parijs VRAAOMM

Whooossh VRAAOMM Motorvillage ParisFiat 500 D VRAAOMM Motorvillage Paris

De showroom van Motorvillage wordt telkens in een bepaald thema aangekleed, eerder brachten we reeds een bezoekje toen een tentoonstelling over de Italiaanse auto in de film er liep, deze keer staat de auto in de strip er centraal in de tentoonstelling VRAAOMM! Want geloof het of niet, de merken van de Fiat-groep zijn vaak een inspiratiebron geweest voor auteurs van stripverhalen. De auto’s van Fiat, Alfa Romeo, Lancia en Jeep hebben hun stempel gedrukt op de avonturen van ontelbare grote striphelden, denk maar aan de klassiekers als Gil Jourdan, Lefranc, Sisco, Diabolik, XIII maar ook het Comics-universum. En dan gaat het niet enkel om oude modellen, ook recent gelanceerd materiaal kan striptekenaars overtuigen. Zo is een merk als Alfa Romeo met zijn sportieve uitstraling de ideale inspiratiebron wanneer een auteur op zoek is naar geschikt vervoer in een achtervolgingsscène. Zo kan je in de tentoonstelling niet alleen de Giulietta Sprint Veloce maar ook de MiTo bewonderen. Ook in de stripbeelden die op de muren of grote posters prijken vinden we typische Alfa’s terug in gezwinde scènes. Kennen jullie nog de Giulia Super in politie-livrei? Of de Alfa Romeo Duetto die in de stripreeks Diabolika meedeed?

Alfa Romeo MiTo VRAAOMM Motorvillage Paris

Alfa Romeo Giulia Super VRAAOMM Motorvillage ParisAlfa Romeo Duetto VRAAOMM Motorvillage Paris

Rustigere scènes vinden we bij Fiat, waar vooral de 500 omwille van zijn unieke vorm verschillende leuke passages kent in stripboeken. Niet alleen de oude Cinquecento staat in Motorvillage te pronken, ook een nieuwe en unieke ‘Diabolika’ versie kan je er bewonderen. Spannender is misschien wel de Fiat Dino, ongetwijfeld één van de mooiste coupés ooit en ondermeer bestuurd door Gil Jourdan in de albums ‘Carats en vrac’ en ‘Gil Jourdan et les fantômes’ door Maurice Tillieux en Gos. Nog een persoonlijke favoriet is de Lancia Aurelia B20 uit de jaren ’50, die een belangrijke rol kreeg in verschillende Kuifje-strips. De verbondenheid tussen auto en strip werd nog nooit zo duidelijk als in deze tentoonstelling. Maar er is ook plaats voor nieuwkomers in de Fiat-portefeuille, de Jeep Wrangler valt te bezichtigen in de beperkte XIII reeks waarvan slechts dertien exemplaren werden gebouwd in drie verschillende kleuren. De Wrangler is dan ook alomtegenwoordig in het album ‘XIII: Mayflower day’, de tentoonstelling toont nummer 0/13. Dat alles en nog veel meer valt nog tot 20 mei gratis te bekijken in Motorvillage Parijs, afspraak op Rond-point des Champs-Elysées 2!

Fiat 500 2 VRAAOMM Motorvillage ParisFiat Club De France VRAAOMM Motorvillage Paris

Fiat 500 VRAAOMM Motorvillage ParisFiat 500 Diabolika VRAAOMM Motorvillage Paris

Lune de miel VRAAOMM Motorvillage ParisDiabolika VRAAOMM Motorvillage Paris

Fiat Dino VRAAOMM Motorvillage ParisFiat Dino 2 VRAAOMM Motorvillage Paris

Lancia Aurelia VRAAOMM Motorvillage ParisGiulietta Sprint Veloce 2 VRAAOMM Motorvillage Paris

Wrangler XIII VRAAOMM Motorvillage ParisFiat 509 Motorvillage VRAAOMM Motorvillage Paris

Tekst & Polaroids: Pieter-Jan Scheir

 

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...