Rijtest & Video: Volkswagen Beetle 1.2 TSI

Rijtest Volkswagen Beetle 2012
Retro scoort, maar niet altijd. Waar de Fiat 500 en de MINI regelrechte verkoopstoppers zijn geworden, had de New Beetle het veel moeilijker om potten te breken. De nieuwe generatie werkt de pijnpunten weg.

Dat de vorige generatie Beetle geen succes werd hadden ze bij Volkswagen zelf ongetwijfeld niet zien aankomen, maar het merk lijkt vastberaden om het geen tweede keer zo ver te laten komen. De nieuwe generatie gooit het dan ook op verschillende vlakken over een andere boeg. Zo greep Volkswagen voor het ontwerp meer terug naar de oer-Beetle die door Ferdinand Porsche werd ontworpen. Het resultaat: een sportiever en strakker ogend exemplaar met een hele reeks 911-trekjes. Zo werd de voorruit wat meer naar achter geschoven, is de daklijn 2 centimeter lager en oogt de voorkant een stuk stoerder. De typisch bolle wielkasten blijven van de partij, esthetisch een streling voor het oog, maar praktisch moeilijker om de afmetingen van de Beetle in te schatten. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, maar deze Beetle is in ieder geval niet langer het vrouwenmodel waar de vorige generatie voor werd aanzien. Ook als man kom je hier perfect mee weg, zeker in de catchy sportuitvoeringen die het merk voorziet. Toch maar vrouwenharten winnen? Dan is de sympathieke 53-striping een must.

Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Rijtest Volkswagen Beetle 2012Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Net als zijn voorganger staat de nieuwe Beetle op een Golf-platform, al werd de wielbasis met 4,1 centimeter ingekort. Ten opzichte van zijn voorganger werd de Beetle 15 centimeter langer en 8 centimeter breder, en dat merk je meteen wanneer je binnenin plaatsneemt. De Beetle is verrassend ruim, zeker voor de bestuurder en de voorste passagier. Achterin koos Volkswagen voor twee zitplaatsen, maar op die achterbank is er voldoende beenruimte voor een doorsnee volwassene en ook de hoofdruimte volstaat. Nog sterker is de toegenomen kofferruimte, een praktisch punt waar de vorige Beetle matig scoorde. Met 310 liter bagageruimte mist de Beetle amper 40 liter om op Golf-niveau te zitten, het kofferoppervlak lijkt ons zelfs groter dan in een Golf, enkel in de hoogte doet hij onder. De achterbank kan daarnaast in twee delen worden neergeklapt, goed voor maximaal 905 liter bagage.

Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Voor het interieurontwerp koos Volkswagen voor een verfrissende aanpak, hier dus geen copy-paste werk van een Volkswagen Golf. Het dashboard werd in pianolak gestoken, de Herbie-striping vinden we ook terug op het handschoenenkastje, terwijl ook de tellerpartij een frisse toets kreeg. Centraal zien we een grote snelheidswijzer geflankeerd door twee kleinere tellers die respectievelijk het toerental en het brandstofniveau aanduiden. Het geheel oogt aantrekkelijk, met goede materialen voor het dashboard en een nieuw ontworpen stuurwiel dat dezelfde pianolak als het dashboard meekreeg. Toch merk je her en der dat Volkswagen ook heeft nagedacht over een ander pijnpunt van de vorige Beetle: zijn prijs. De materiaalkeuze van de deurbekleding is duidelijk van een iets lager niveau, maar tegelijk werd ook op een originele wijze aan kostenbesparing gedaan. Het opbergvak in de deur is bijvoorbeeld voorzien van een rekker, beter dan in plastic, een leuk ogende en vermoedelijk goedkopere oplossing. Daarnaast krijgt de Beetle net als zijn historische voorvader een extra handschoenvakje, ideaal om kleine spullen in op te bergen.

Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Rijtest Volkswagen Beetle 2012Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Wij reden de instapper van het Beetle-gamma, met onder de motorkap een 1.2 TSI met 105 pk en 175 Nm koppel. Deze viercilinder hebben we eerder al bejubeld in de Skoda Yeti en ook hier lijkt het blokje een goede bondgenoot gevonden te hebben. De Beetle 1.2 TSI sprint van 0 naar 100 km/u in 10,9 seconden, maar voelt een stuk vinniger aan. 0 naar 80 km/u duurt bijvoorbeeld maar 7,2 tellen, in de stad hoort deze Beetle dus zeker thuis. De levendigheid van het blok laat zich vooral in de hogere toerenzone opmerken, vanaf 3.500 toeren komt het geheel écht tot leven, met heerlijke uitlaattonen als extra stimulans. Maar ook in de lagere toerenzone slaat deze instapmotor aardig zijn slag, nooit hadden we het gevoel vermogen te kort te komen. Het opgegeven verbruik van 5,9 liter/100 km lijkt wel moeilijk haalbaar, een dikke 7 liter/100 km blijkt de maatstaf voor wie af en toe vergeet met fluwelen voet te rijden. Verder is in het motorgamma keuze tussen drie motoren. Aan benzinezijde kan je nog kiezen voor een 1.4 TSI met 160 pk of een 2.0 TSI met 200 pk, wie liever dieselt kan voorlopig enkel kiezen voor een 1.6 TDI met 105 pk.

Rijtest Volkswagen Beetle 2012

De nieuwe Beetle oogt wat sportiever en ook het rijgedrag ligt in dezelfde lijn. De nieuwe Beetle slaat aardig zijn slag bij ingewikkelde bochtencombinaties en laat zich kenmerken door zijn hoog bedieningsgemak. De sturing is misschien wel een tikkeltje te licht, maar laat het wel toe om scherp in te sturen. Daarnaast is de demping relatief hard afgesteld, zonder daarbij het comfort uit het oog te verliezen. Door zijn laag zwaartepunt en zijn lage zitpositie heb je daarnaast sowieso snel het sportieve gevoel te pakken. Technisch deelt de Beetle zijn vooras met de Golf, enkel de achteras is vervangen door een goedkoper exemplaar, afkomstig van de Polo. Maar je moet eigenlijk al een vakidioot zijn om dat te merken. De 2.0 TSI krijgt als topmodel trouwens wel de meerarmige as van de Golf VI, wie dus echt het onderste uit de kan wil halen weet welke versie hij moet kiezen.

Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Rijtest Volkswagen Beetle 2012Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Ook de prijszetting was een pijnpunt die de vorige generatie Beetle kenmerkte, maar ook hier heeft Volkswagen het gepaste antwoord op gevonden. De nieuwe Beetle is namelijk steeds een stuk goedkoper dan een vergelijkbare Golf driedeurs. En wees nu eerlijk, in vergelijking met een doorsnee Golf is de Beetle een ware verademing. De 1.2 TSI is beschikbaar vanaf 17.290 euro, wil je meer uitrusting dan kan je voor het Design-niveau kiezen dat vanaf 18.200 euro wordt verkocht. Liever diesel? De 1.6 TDI kost je minstens 19.250 euro. Je ziet, uiterst scherpe prijzen die van de Beetle een potentiële verkoopstopper maken. Ook de optieprijzen blijven binnen de perken, een navigatiesysteem is er vanaf 834 euro, terwijl de Herbie-striping maar 570 euro moet kosten. Een leuk uitgeruste Beetle voor 20.000 euro? Het kan.

Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Conclusie

Volkswagen heeft met de nieuwe generatie Beetle de grote pijnpunten van de vorige generatie weggewerkt. Eerst en vooral werd het design een stuk strakker, sportiever en mannelijker gemaakt waardoor het merk niet enkel meer op vrouwelijke kopers hoeft te mikken. Daarnaast kreeg ook het interieur een verrassend fris ontwerp. Ook op praktisch vlak gaat de Beetle een bank vooruit, zowel de binnenruimte als de kofferruimte valt op positieve wijze op. Met de 1.2 TSI is het daarnaast meteen raak, het blokje is levendig en trekt prima zijn slag in de Beetle. Het verbruik onder de 7 liter/100 km houden is echter geen sinecure. Als laatste werd ook de prijs een stuk scherper gezet, waardoor het zelfs rationeel een stuk moeilijker wordt om voor een driedeurs Golf te kiezen. De nieuwe Beetle heeft volgens ons dus alle elementen in huis om een commercieel succes te worden en de vorige generatie te doen vergeten.

Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Overzicht

+ Strak en sportief ontwerp
+ Speels weggedrag
+ Vinnige 1.2 TSI
+ Fris interieur
+ Prijs

– Zicht rondom
– Verbruik 1.2 TSI moeilijk in bedwang te houden.

Rijtest Volkswagen Beetle 2012

Tekst & Foto’s: Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...