Autosalon Geneve 2012: Ferrari F12 Berlinetta

Ferrari F12 Berlinetta
Een der spannendste onthullingen op het autosalon van Genève vinden we bij Ferrari: de F12 Berlinetta.

De eisen waren hoog, een opvolger voor de 599 GTB ontwikkelen is immers niet vanzelfsprekend. Toch lijkt Ferrari op het eerste zicht met glans geslaagd om nog beter te doen met de F12 Berlinetta. Beter is ook meer en dat vinden we meteen onder de motorkap. De F12 Berlinetta krijgt een dikke 6.3-liter V12 die een vermogen levert van maar liefst 740 pk bij 8.250 toeren/minuut en een koppel van 690 Nm. Het is daarmee de krachtigste Ferrari die ooit de fabriek in Maranello uitrolde.

In tegenstelling tot de FF die vorig jaar werd voorgesteld krijgt deze F12 Berlinetta (gelukkig) puur achterwielaandrijving. De sprint van 0-100 km/u lijdt daar niet onder, deze is immers voorbij na 3,1 seconden. De topsnelheid van de meest vermogende Ferrari bedraagt 340 km/u. De wagen werd 70 kg lichter en een heel stuk stijver dan zijn voorganger. Ferrari trachtte bovendien het verbruik zoveel mogelijk te beperken en eindigde bij een gemiddelde van 15 liter per 100 km. Het zal fortuinlijke eigenaars echter een worst wezen, evenmin de CO2-uitstoot van 350 gram per kilometer.

Buitenaf merken we meteen de gelijkenissen met de 599, maar ook met de FF en de 458 Italia. De achterkant is ietwat verrassend, maar zeker geslaagd. We hadden ook niets anders verwacht van een samenwerking tussen Pininfarina en het Ferrari Styling Center. Wat meteen opvalt is dat de F12 Berlinetta bovendien 47 mm korter, 63 mm lager en 20 mm smaller is. Net als bij de 599 ligt de motor voorin zodat achteraan plaats is voor 320 liter bagage. Op reis kunnen met een Grand Tourer is dan ook onontbeerlijk.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...