Rijtest & Video: Range Rover Evoque SD4 190 pk

Test Range Rover Evoque SD4
Dat Range Rovers niet altijd lomp en groot hoeven te zijn, bewijst de Range Rover Evoque die optioneel zelfs als driedeurs beschikbaar is.

Mochten we het Range Rover gamma oplijnen en vragen om te schrappen wat niet past, is de kans groot dat de Evoque het vaakst van de drie aangeduid zou worden. De Range Rover en de Range Rover Sport hebben namelijk nog behoorlijk wat gelijkenissen, maar voor de styling van de Evoque heeft het Britse merk duidelijk buiten de lijntjes gekleurd. Met resultaat! Want ook al zijn er behoorlijk wat mensen die kritisch tegen de looks van Range Rover’s kleinste aankijken, toch heeft de Evoque behoorlijk wat aanhangers rond zich kunnen scharen. Tijdens onze testperiode merkten we dat je in een Evoque niet ongezien voorbij kan rijden, al dat bekijks wijst erop dat de Evoque iets uniek is. Dankzij zijn LED-dagrijlichten die op een schitterende manier in de slanke koplampen verwerkt zitten, positioneert de Evoque zich zeer zichtbaar in het straatbeeld. Zijn aflopende daklijn en compacte achterkant vormen een mooi geheel. De exclusieve vormen van de Evoque en de dakkleur die contrasteert met het koetswerk doen Range Rover de naam lifestylecar naar een nieuw niveau tillen. Range Rover trekt de waarden van haar grotere wagens door naar een kleiner segment waar het voorheen niets te zoeken had en zet direct een benchmark voor andere compacte lifestylewagens. Ongezien!

Test Range Rover Evoque

Niet alleen aan de buitenkant, maar ook binnenin weet de Evoque te overtuigen. De enige prijs die je moet betalen voor het extravagante design is de beperkte zichtbaarheid naar achter. Een kleine opoffering. Voor de rest word je getrakteerd op een aangenaam interieur dat goed aanvoelt, prima werd afgewerkt en ruimer is dan je zou denken wanneer je de Evoque van buitenaf bekijkt. Ons goed uitgerust testmodel kreeg enkele gadgets die perfect thuishoren bij een lifestylewagen. ’s Avonds begroet een lamp in de spiegel je met een schaduw van de Evoque die op de grond geprojecteerd wordt. Trek je de deur open, dan zie je verlichte dorpels en een zowel aangenaam als sfeervol interieur. De sfeerverlichting zelf kan je bovendien van kleur veranderen. Een druk op de startknop volstaat vervolgens om de automatische versnellingspook uit het dashboard te laten rijzen. Dat dashboard bestaat trouwens voor het grootste deel uit een aangenaam soft-touch materiaal, jammer genoeg is de bediening van de airconditioning omgeven door een minder aangenaam plastiek. Boven de bediening van de airco vinden we een infotainmentsysteem terug dat in hetzelfde bedje ziek is als de meeste andere multimediasystemen van Range Rover. Het systeem doet zeker en vast wat het moet doen, maar doet dat wel tergend traag. Gelukkig kan je tijdens het wachten genieten van de zetels die excellent zitten en tijdens het rijden voldoende zijdelingse steun bieden. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is er ook op de achterbank voldoende plaats en dankzij de twee deuren achteraan ons testmodel gaat ook instappen opvallend vlot. De kofferklep opent automatisch en biedt ruimte aan 575 liter bagage, meer dan voldoende voor dagelijks gebruik.

Test Range Rover Evoque

Ons testmodel werd voorzien van een 2.2 liter grote SD4 dieselmotor, met zijn 190 paarden en 420 Nm direct ook de krachtigste uit het dieselgamma. Deze motor werd in ons geval voorzien van een automatische zesbak die heerlijk snel reageert. Dankzij de goede samenwerking tussen motor en versnellingsbak zou je vanuit stilstand in 8,5 seconden de kaap van 100 km/u kunnen bereiken, best vlot. Dankzij zijn koppel van 420 Nm en het feit dat de zestraps automaat voldoende snel terugschakelt, herneemt de Evoque met veel souplesse. In theorie zou het motorblok van deze 1.685 kg wegende wagen voldoende hebben aan 6,5 liter diesel per 100 km, in de realiteit kwamen we met 8 liter iets hoger uit. Wie zuinigheid hoog in het vaandel drijft, kiest het best voor de Evoque met een 2.2 liter grote dieselmotor die 150 pk levert en voor het eerst in de geschiedenis van Range Rover over voorwielaandrijving beschikt. Die laat een theoretisch verbruik van 5 liter per 100 km optekenen, de sprinttijd van nul naar honderd km/u daalt dan wel naar 11,2 seconden. Liefhebbers van sportiviteit kiezen voor de benzinemotor uit het gamma: een 240 pk sterke viercilinder die de Evoque in 7,6 seconden naar 100 km/u katapulteert.

Test Range Rover Evoque

Dankzij zijn compacte afmetingen voelt Range Rover’s kleinste uitzonderlijk agiel aan voor een Range Rover. Toegegeven, voor ons had het stuur wat zwaarder mogen aanvoelen, maar accuraat is het zeker en vast. De communicatie tussen de chauffeur, de wagen en de weg verloopt vlot. De Evoque voelt extreem hard noch extreem comfortabel aan. Hij kiest ergens voor een gulden middenweg tussen dynamisme en comfort en dat kan ons eerlijk gezegd wel smaken. Dankzij zijn vierwielaandrijving voelt de Evoque steeds veilig aan en kan hij bovendien prat gaan op voldoende off-road capaciteiten. Net zoals dat bij de Range Rover het geval is, kan ook de Range Rover Evoque met een Terrain Response systeem worden uitgerust. Bij de Evoque is het systeem minder uitgebreid dan bij Range Rover’s vlaggenschip, maar het laat je toch toe te kiezen tussen ondergronden als gras, grind, sneeuw, modder en zand. De motor, overbrenging en elektronische rijhulpmiddelen passen zich aan de gekozen ondergrond aan. Vink je de optie Adaptive Dynamics aan, dan krijg je een geavanceerd systeem met schokdempers die zich 1.000 keer per seconde kunnen aanpassen en krijg je een extra stand bij het Terrain Response systeem: Dynamic. Ideaal voor sportieve chauffeurs. Wie vaak heuvels moet afdalen zal blij zijn te vernemen dat de Evoque over HDC (Hill Descent Control) beschikt, een systeem dat je gecontroleerd van grote hellingen laat afdalen.

Test Range Rover Evoque

Luxe heeft natuurlijk zijn prijs. Voor een standaard Range Rover Evoque tel je minstens €33.800 neer. Dan krijg je een vijfdeursmodel met voorwielaandrijving en een 150 pk sterke dieselmotor. Wil je de Evoque als driedeurs aanschaffen, dan moet je daarvoor €700 extra op tafel leggen. De standaarduitrusting bestaat onder meer uit deels lederen zetels, een lederen versnellingspook, cruise control, automatische airco, elektrische ruiten, parkeersensoren en een centraal aanraakscherm. Wie wat meer luxe wenst, kan het Dynamic optiepakket kopen. Een Evoque met een dergelijk pakket kost je minstens €41.800 en bevat opties zoals xenonlampen, een spoiler bovenop je standaard spoiler, sensoren voor de lampen en ruitenwissers, Bluetooth, een groter centraal aanraakscherm, 19″ velgen en aluminium sportpedalen. Wie kiest voor het Prestige pakket wordt minstens €42.700 armer, maar krijgt in de plaats onder meer zetels met Oxford-leder, 19″ velgen met 10 spaken, elektrische zetels en een zilverkleurige Evoque-badge op de achterklep. De belangrijkste optiepakketen zijn het Tech Pack (€3.860) met onder meer GPS en achteruitrijcamera en het Plus Pack (€4.580) met onder meer verwarmde en elektrisch verstelbare lederen sportstoelen. Een automatische zesbak kost je €2.400, een panoramisch dak leegt je zakken met €970, maar zorgt wel voor een aangename sfeer binnenin. Een goed uitgeruste Evoque kost je zo’n €40.000. Geen koopje, maar je krijgt er wel behoorlijk wat wagen voor terug.

Test Range Rover Evoque

Conclusie

Ondanks het feit dat Range Rover het niet gewend is compacte wagens te bouwen, zet het met de Range Rover Evoque een zeer sterke wagen neer. De sturing vormt samen met de aandrijflijn en het onderstel een mooi geheel waardoor de Evoque een plezier is om mee te rijden, terwijl zijn looks ervoor zorgen dat hij een streling voor het oog is. Aan de binnenkant zijn het beperkte zicht naar achter en het trage infotainmentsysteem twee vlekjes op een voor het overige vlekkeloos interieur.

Test Range Rover Evoque

Overzicht

+ Rijgedrag
+ Looks
+ Interieur

– Infotainmentsysteem
– Zicht naar achter

Test Range Rover Evoque

Tekst: Jeroen Maes
Foto’s: Jeroen Maes & Pieter-Jan Scheir

Deel dit bericht:

8 reacties op "Rijtest & Video: Range Rover Evoque SD4 190 pk"

 1. Wolf 03-03-2012 om 23:24

  Prachtige auto…..hebbe, hebbe, hebbennnn.Ik zou toch de voorkeur geven aan de benzine uitvoering trouwens…

 2. Wolf 05-03-2012 om 20:21

  Nog ff een opmerking over het commentaar in het filmpje. Je geeft aan dat de RR niet geschikt is voor een reis met 4 personen? Dat begrijp ik niet helemaal want ook achterin zit je prima en de bagageruimte is met 500 plus liters toch ook wel ok? Hoor je comment wel. Groet uit ‘Olland.

 3. BNNY 05-03-2012 om 20:28

  Een lange reis met vier personen is echt niet aan te raden met deze wagen. De beenruimte zou daarvoor net iets groter moeten zijn en als je meer dan een week weg bent heb je sowieso meer bagageruimte nodig. 

  • Wolf 05-03-2012 om 23:03

   We zijn verwend geloof ik, haha. Alleen als je met 3 vrouwen op stap ga, heb je meer ruimte nodig. Da’s op zich niet zo’n gek idee……

 4. NDB 06-03-2012 om 9:51

  gewaagd maar zeker geslaagd, I like it…

 5. Wolf 24-07-2012 om 0:06

  Nog 1 vraagje. Welke kleur was de geteste uitvoering. Zit beetje tussen d.blauw en zwart in maar wellicht wat anders?

 6. MRM 30-07-2012 om 13:32

  De wagen kreeg de kleur Baltic Blue, als ik mij niet vergis.

 7. Wolf 30-07-2012 om 15:51

  Ziet er goed uit op de foto’s. Thanx

Reageer

Reactie aan het plaatsen...