Record: Amper 3,3% blaast positief!

Alcoholcontroles eindejaar BOB BIVV 2011 2012
Het BIVV heeft de resultaten van de alcoholcontroles tijdens de eindejaarsperiode vrijgegeven. Daarbij blies amper 3,3% positief, een laagterecord.

Tussen 2 december 2011 en 16 januari 2012 werden 263.085 personen aan een ademtest onderworpen, daarbij bleken 8.745 bestuurders positief te blazen, omgerekend 3,3%. Dat resultaat is meteen een nieuw laagterecord sinds de start van de BOB-campagnes in 1995, vorig jaar blies in vergelijking 3,6% positief. Toch zijn er ook nog grote verschillen als we de resultaten opsplitsen per gewest, in Vlaanderen blaast 3% positief, in Wallonië 4% en in Brussel 7,5%. Gemiddeld wordt per inwoner wel meer gecontroleerd in Brussel en Wallonië. Als we enkel in Vlaanderen kijken blijkt Antwerpen met 2,3% positieve blazers het minst met een glaasje te veel op te rijden, Oost-Vlaanderen vinden we aan het ander uiteinde van het spectrum, met 3,3% positieve blazers lijkt het erop dat ze het daar iets minder letterlijk nemen met de regels.

Algemeen kan het BIVV dit jaar mooie resultaten voorleggen, toch zijn er ook nog steeds verontrustende cijfers. Zo blaast 39% van de bestuurders bij nachtongevallen positief, in weekendnachten stijgt dat percentage zelfs tot 44,1%. Het verband tussen alcohol en nachtongevallen lijkt dus duidelijk. Bij nachtcontroles zijn het aantal positieve controles sowieso een flink stuk hoger, ’s nachts blaast gemiddeld 6% positief, tegenover 1,7% overdag.

Deel dit bericht:

Reageer

Reactie aan het plaatsen...