BIV-hervorming onder vuur

Hervorming BIV
De hervorming van de BIV kreeg vandaag de wind van voren in het Vlaamse Parlement.

Op 1 maart 2012 wil de regering een nieuwe Belasting op Inverkeerstelling (BIV) invoeren, al krijgt de hervorming op dit moment meer tegenstanders dan voorstanders. Niet enkel de VAB en de Bond Beter Leefmilieu, maar ook sectororganisatie Febiac heeft zo zijn twijfels bij de nieuwe regeling.

Zoals aangekondigd wil de Vlaamse regering de BIV vergroenen door deze voortaan te berekenen op basis van de Euronorm (luchtkwaliteit) en CO2-uitstoot van de wagen, wat dieselwagens echter bevoordeelt ten opzichte van vergelijkbare wagens op benzine. Een verdere verdieseling van het wagenpark is net nefast voor de luchtkwaliteit, zo stellen de VAB en BBL. Bovendien blijkt uit een simulatie dat de BIV voor goedkopere gezinswagens stijgt, terwijl deze daalt voor veel luxewagens. Onfair naar hun mening.

Mogelijke oplossingen ziet de Bond Beter Leefmilieu alvast bij een correctie voor dieselwagens, rekening houdend met de hogere reële NOx-uitstoot. Febiac aan de andere kant pleit voor een afschaffing van de eenmalige BIV en deze te integreren in de jaarlijkse verkeersbelasting om de vergroening van het wagenpark te stimuleren. (Via:DS)

Hervorming BIV

Deel dit bericht:

2 reacties op "BIV-hervorming onder vuur"

  1. PJS 18-01-2012 om 21:56

    Inderdaad toch maar best dat ze het eens herbekijken, maar op het einde van de rit zal het resultaat wel hetzelfde blijven: globaal zullen we meer betalen 😉

Reageer

Reactie aan het plaatsen...